Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Bitka za dostojanstvo
  28.10.2014.

  Održan štrajk u subotičkim školama

  U gotovo svim subotičkim osnovnim i srednjim školama juče je održan štrajk u zakonskim okvirima, sa minimumom procesa rada. To znači da su časovi bili skraćeni na 30 minuta. Na taj način prosvetni radnici pokazali su svoj stav i iskazali nezadovoljstvo odlukama Vlade.

  1624_1.jpg

  Uprkos stavu ministra, Srđana Verbića da je protest bespredmetan, jer je smanjenje plata neminovno, prosvetari nisu odustali od svojih zahteva.

  -Naši zahtevi i dalje ostaju isti. Tražimo da Vlada odustane od najavljenog smanjenja plata za deset odsto i da se u celoj javnoj upravi uvedu platni razredi po osnovu školske spreme, kako se ne bi više dešavalo da profesori imaju manju platu od šofera ili sekretarice u opštini, što je danas slučaj – kaže Jelena Zejak, predsednica gradskog odbora Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Subotici,navodeći da je od 2008. godine, kada su plate zamrznute, fond plata u dinarima povećan za 100 milijardi, ali uzevši u obzir kurs evra, on je realno smanjen za 60 miliona evra. Kada se uzme u obzir da je broj zaposlenih u javnom sektoru značajno povećan, jasno je da se ta suma deli na još veći broj zaposlenih.

  Prosvetni radnici već mesecima ukazuju na svoj loš finansijski položaj i srozavanje kvaliteta rada i prosvetnog sistema uopšte, ali ne nailaze na razumevanje

  Prema rečima Zorice Karanović, predsednice Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi, stanje u prosveti je alarmantno. Trenutno je, međutim, najvažnije pitanje smanjenja plata, formiranje platnih razreda , produženje kolektivnog ugovora, uključivanje prosvetnih radnika u izradu Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i socijalni dijalog.

  -Socijalni dijalog se mora ispoštovati i mi kao sindikat na tome insistiramo jer smatramo da je to jedini ispravan put. Međutim, nailazimo na jedan podcenjivački odnos Ministarstva prema prosveti.  Dolazimo u situaciju da se prosvetnim radnicima umanjuje plata, dok su plate u Sudu povećane za 8 odsto – sa ogorčenjem kažeKaranović - Želeli smo juče da pokažemo Vladi da se prosvetni radnici bore za dostojanstvo, ali ne svoje, nego za dostojanstvo profesije koja daje kvalitet.Ukoliko želimo kvalitetnu prosvetu, mi moramo imati zadovoljne prosvetne radnike. Trenutno je naš kvalitet totalno urušen.

  Prosečna plata zaposlenih u prosveti je 43.725, što je za 1.500 dinara manje od proseka u Republici (45.216). Smanjenjem od deset odsto plata prosvetara bila bi u proseku 39.355 dinara. Ostaje i dalje nepoznato kada će do smanjenja doći.

  Sindikati ističu da neće odustati od svojih zahteva, a ukoliko ih Vlada Srbije ne ispuni, štrajkovi sa minimalnim procesom rada će se nastaviti i u novembru .

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja