Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Mađari i Hrvati zadovoljni, Bunjevci ponovo na raskršću?
  02.11.2014.

  U nedelju 26. oktobra, uspešno održani izbori za nacionalne savete na 69 birališta u Subotici

  Na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, u nedelju 26. oktobra, pravo glasa je imalo 37.635 građana Subotice, upisanih u posebne biračke spiskove nacionalnih manjina. U Subotici je na 69 biračkih mesta 14 nacionalnih zajednica, od ukupno 19 koliko ih je u Srbiji, glasalo za svoje savete na neposrednim izborima.  Subotičke izbore karakteriše nevelika izlaznost (blizu dve trećine nije izašlo na izbore).  Preliminarni rezultati izbornih štabova su saopšteni već 27.  oktobra, a konačni rezultati biće utvrđeni do ponedeljka.

  1639_1.jpg
  U nedelju 26. oktobra, uspešno održani izbori
  za nacionalne savete na 69 birališta u Subotici

  Najbrojnije nacionalne manjine u Subotici, mađarska, hrvatska i bunjevačka, zadovoljne su rezultatima izbora za nacionalne savete, održanim 26. oktobra, iako je, kako je konstatovano, prilično mali broj birača izašao na izbore, tek nešto više od jedne trećine.

  Kako je saopšteno oko 29.000 građana mađarske nacionalne manjine imalo je mogućnost da ostvari svoje biračko pravo na izborima za nacionalne savete. Hrvatska nacionalna manjina svoj Savet je birala posredno, putem elektorske Skupštine istog dana, u Beogradu, zajedno sa elektorskim skupštinama makedonske i crnogorske nacionalne manjine. Pravo da glasa imalo je i preko 7000 Bunjevaca, upisanih u poseban birački spisak, više od 700 Roma u Subotici, a slovačka nacionalna manjina je izrazila nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, neažuriranih posebnih biračkih spiskova na izbornim mestima, pošto ih je to onemogućilo da glasaju u većem broju.

  Mađari ubedljivo za „Mađarsku slogu”

  Na izborima za Nacionalni savet Mađara, lista SVM-a, „Mađarska sloga” osvojila je najviše glasova birača, a iz SVM-a su saopštili, na osnovu 98 posto prebrojanih glasova, da je lista „Madjarska sloga” osvojila 31 od 35 mandata, koliko ima Madjarski nacionalni savet.  Lista „DZVM - Aron Čonka” osvojila je dva mandata, a po jedan mandat osvojile su liste "Za Madjare na drugi način – Laslo Fodor" i "Madjarska Liga – nova madjarska alternativa."

  Nosilac liste "Madjarska sloga" Jene Hajnal, profesor iz Sente, budući je predsednik Nacionalnog saveta madjarske nacionalne manjine.

  - Na izbore je izašlo oko 40 posto upisanih birača, a veliki broj nije mogao da glasa, jer ih nije bilo u posebnom biračkom spisku, iako su glasali na prethodnim izborima, rekao je odmah nakon izbora predsednik SVM–a Ištvan Pastor na konferenciji za novinare i najavio preispitivanje takvih slučajeva, apostrofirajući da su izbori za nacionalne savete značajni zbog organizovanja čvrstog sistema institucija.  - Ovo pitanje je daleko van okvira interesa manjinskih zajednica. Zakon daje mogućnost i prostor da se taj okvir popuni realnim sadržajima, pa da dokažemo, da su ova zakonska rešenja moguća u čitavom regionu, da se ubuduće ne bi opterećivali pitanjima većine i manjine, rekao je Pastor.

  1639_2.jpg
  Glasanje u OŠ „Sonja Marinković” tokom izbora za nacionalne savete

  On je rekao i da je postignut izuzetan uspeh, ocenjujući da je na političkoj sceni došlo do tektonskih poremećaja.

  - Sa političke scene su nestali mnogi koji su tvrdili da se bez njih ne može. Sa 7 dobijenih mandata, SVM je osvojio istorijski rezultat, najbolji posle 1992. godine kada je bilo 9 poslanika. SVM je prema preliminarnim rezultatima druga stranka u gradu po jačini, i očekuje stabilnu poziciju u parlamentarnoj većini. Mislim da smo među pobednicima ovih izbora, i da se isplati biti pošten i odgovoran, razuman, izgovarati rečenice iza kojih možemo stajati i sutra, odgovarati za svoj rad, pa i svoju prošlost i učinak, rekao je Pastor nakon završenih izbora.

  Pastor je naveo da po njihovim podacima, oko 3000 ljudi koji su na prethodnim izborima glasali i bili upisani u posebni birački spisak ove nacionalne manjine, nisu mogli da glasaju, jer ih nije bilo na biračkom spisku i najavio da će zatražiti preispitivanje tog problema.

  Državni sekretar mađarske Vlade za nacionalnu politiku Arpad Janoš Potapi, ocenio je da je Mađarski nacionalni savet ispunio istorijsku ulogu, zbog koje je osnovan i obećao dalju podršku Mađarske ovom Nacionalnom savetu.

  Bunjevci glasali za devet lista – Bajić najuspešniji

  Za bunjevački Nacionalni savet kandidovano je devet lista, a preko 7000 glasača je imalo pravo glasa, a takođe je istaknuta konfuzija oko nekih izbornih lista, jer građani nisu mogli da glasaju, pošto ih nije bilo na spisku, iako kažu da su bili prijavljeni. Prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova je osvojio „Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić”, sa osvojenih oko 27 odsto glasova, u Subotici i ukupno u Srbiji, i osvojenih šest manadata, dok je na drugom mestu lista „Bunjevci - Suzana Kujundžić Ostojić”. Lista "Bunjevci" osvojila je 18,79 odsto glasova, odnosno četiri mandata, "Bunjevačka stranka" osvojila je tri mandata, Udruženje građana "Bunjevačko kolo" osvojilo je dva mandata, dok su "Bunjevačka narodna lista", "Bunjevačka matica", "I Bunjevci su građani Srbije", "Bunjevački kulturni centar" osvojile po jedan mandat, a glasalo je preko 37 posto upisanih Bunjevaca.

  - Procenjujemo da će SBB imati šest ili eventualno sedam mandata.  Lista Suzane Kujundžić Ostojić četiri, a Bunjevačka liga će ostati bez mandata jer je, po podacima SBB, osvojila ukupno 75 glasova.  To nam šalje poruku da se udružimo u stvaranju kompetentnog, odgovornog i stručnog nacionalnog saveta, kako ne bismo ponovo došli u situaciju da nemamo potrebno jedinstvo i da ne možemo odgovorno formirati Savet. Izlaznost je na nivou prethodnih izbora. Savez bačkih Bunjevaca je bio svestan da je kampanja od velikog značaja, te smo ovoga puta razgovarali sa svojim biračima u okolnim mestima, što je dalo rezultat najvećim brojem glasova koje smo dobili.  Razlog manjeg izlaska je verovatno i neobaveštenost građana.  Problem je loša kampanja, odnosno, jer država nije obezbedila novac za sve u istom iznosu. Ostaje gorak utisak da dve trećine pripadnika manjina još uvek ne osećaju potrebu niti obavezu da glasaju za nacionalni savet, iako je to ključno telo koje može da obezbedi njihov ravnopravan i bolji položaj sa ostalim nacionalnim zajednicama, rekao je Bajić nakon izbora.

  Bajić je ocenio, da pred Bunjevcima stoje dva puta, dogovor svih lista o zajedničkom kandidatu za predsednika i konceptu budućeg rada, a drugi je izostanak dogovora, gde bi svaka od lista pokušala da obezbedi podršku za svog kandidata.

  - Matematički ih mogu biti samo dva, što vodi u prošlost, što je karakterisalo rad našeg Nacionalnog saveta u prethodnim sazivima, koji su bili raspuštani. Stoga, ne bi trebalo dozvoliti prethodne greške, poručio je Bajić.

  Hrvati elektorski ujedinjeni za dr Bačića

  Hrvati su izabrali svoj Nacionalni savet na elektorskoj Skupštini, takođe u nedelju, u Beogradu. Većinu glasova, odnosno 21 mandat u Savetu, koji inače broji 29 članova, osvojila je Hrvatska lista okupljena oko dosadašnjeg predsednika Nacionalnog veća dr Slavena Bačića.  Drugi učesnik na izborima „Zajednička lista hrvatskih udruga” koju je predvodio dr Tomislav Stantić, dobila je osam mandata.Na elektorskoj Skupštini su učestvovala 132 elektora, a birano je 29.

  - Naš osnovni pravac rada je nastavak ostvarivanja nadležnosti u četiri oblasti, a naše delovanje će obeležiti i delovanje oko pristupanja EU, rekao je Bačić i najavio da je u planu izrada medijskog servera svih hrvatskih elektronskih i štampanih medija, a svi će biti objedinjeni na jednom mestu.

  Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i član biračkog odbora na toj elektorskoj Skupštini potvrdio je da su bile podnete dve izborne liste, te da je sa liste dosadašnjeg predsednika Nacionalnog saveta Slavena Bačića, izabrano 21, dok je sa druge liste izabrano osam predstavnika.

  Blistava pobeda Hrvatske liste

  Petar Kuntić, predsednik DSHV-a manje se bavio brojkama, ali je zato na poseban način govorio o zadovoljstvu ubedljivom pobedom Hrvatske liste, te ćemo njegovo oduševljenje preneti i na građane te i drugih zajednica.

  - Nedelja, 26. oktobar 2014. godine dugo će nam biti pred očima.  To je bio dan za izbore nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji, ali samo tri nacionalne manjine birale su svoje odbornike putem elektorskih skupština.  Među njima su bili i Hrvati.  Ulog je bio velik i prevelik za „Hrvatsku listu dr Slaven Bačić”. Dobiti većinu odbornika bio je naš imperativ. Radilo se puno u DSHV-u i u udruženjima u Vojvodini. Osluškivali smo puls naroda i na koncu narod je odlučivao.  Narod je za „Hrvatsku listu dr Slaven Bačić” bio utočište i izvorište. Nismo na prečac donosili prenagljene i neosnovane odluke.  Svim silama trudili smo se da ne upadnemo u površnu plošnost i apologetsku ufitiljenost. Formirali smo svoju hrvatsku listu: „Hrvatska lista dr Slaven Bačić“. Dobili smo podršku od 93 odbornika-elektora, a protivnička lista 37. Pobeda je bistra kao suza, bez mrlje i sumnje. To je pobeda naroda, hrvatskog naroda koji je zaključio da će ga „Hrvatska lista dr Slaven Bačić” najbolje zastupati. Sunce nas je ogrijalo i ponosni smo na našu pobjedu.  Pogotovo što smo imali izuzetno jakog protivnika. Među njima su se našli protivnici koji su bili najveći i najžešći protivnici naše koalicije s DS-om u prošlosti. Pokazali su se nevešti u mućkanju što završi u blatu politikanstva.  No, nije vreme za njih. Nikada nije dobro varati narod. Ostavimo to njihovim glasačima. Pobeda „Hrvatske liste dr Slaven Bačić” je blistava i nastavlja put koji nas sigurno vodi u ozračje poverenja, rada i rasta novog Hrvatskog nacionalnog saveta. Uvjereni smo da će Hrvatski nacionalni savet funkcionisati u uvažavanju svakog odbornika u raznovrsnoj i raznorodnoj različitosti. Istine radi, treba reći da i na drugoj listi ima dobrih i kvalitetnih odbornika.  To nas sve ohrabruje i raduje.  Nadam se da će donositi odluke u ozračju poverenja, imajući uvek u vidu interese hrvatskog naroda. DSHV će sve učiniti da tako i bude, saopštio je predsednik DSHV-a Petar Kuntić, čestitajući izabranim odbornicima Hrvatskog nacionalnog vijeća.

  Nadležno Ministarstvo je ostavilo rok od 30 dana za konstituisanje nacionalnih saveta, a ukoliko ni za dva meseca ne bude dogovora oko formiranja Saveta, te nacionalne zajednice umesto Nacionalnog saveta dobiće privremene mere.

  Polovina Nemaca glasala

  Za svoje predstavnike glasalo je i 47,89 Nemaca sa pravom glasa. Najviše glasova (47,43 odsto) dobila je lista "Gerhard’ podunavske Švabe", u Savetu imati osam mandata.  Po tri mandata osvojile su liste "Podunavski Nemci Vojvodine" i "Nemačka lista Rudolf Vajs" sa 22,5 i 17,6 odsto glasova. Jedan mandat osvojila je lista "Podunavske Nemice".

  Romi sa deset lista

  Pravo glasa u Subotici ima i nešto više od 700 Roma, za čiji nacionalni savet je kandidovano deset lista, ali još nema tačnih podataka o rezultatima glasanja za Nacionali savet.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja