Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Sa hladnim danima stigli i virusi
  06.11.2014.

  U Dečijem dispanzeru ovih dana gužve u čekaonicama su svakodnevna slika. Razlog je što se dolaskom hladnog vremena i jesenje sezone roditelji sa decom lekarima u sve većem broju javljaju sa virusnim bolestima, karakterističnim za ovo doba godine.

  1657_1.jpgPedijatri tvrde da je sa početkom školske godine i uključivanjem dece u kolektiv, ovakva pojava ista svake godine. Najčešće dijagnoze ovih dana su virusne infekcije, virusne upale grla i nosa, koje kod osetljive dece mogu da se završe komplikacijom najčešće upalom uha, streptokokne upale grla i ovčije boginje.

  - S obzirom da se radi o virusnim oboljenjima koja su zarazna važno je još jednom da skrenemo pažnju roditeljima da bolesnu decu ne treba da vode u vrtić i obdanište, a vaspitači ukoliko primete bolesno dete treba što pre da o tome obaveste roditelje. Bolesna deca u vrtiću neće ozdraviti, nego samo zaraziti drugu decu. To je preventiva gde možemo delovati da se virusi ne šire - objašnjava dr Tatjana Ilić, pedijatar subotičkog Dečijeg dispanzera.

  Doktorka Ilić dodaje da je važno i da roditelji znaju da prvi dan bolesti ne treba odmah da nose decu lekaru, nego da im ukoliko se pojavi temperatura je skidaju, da povećaju unos tečnosti, a ukoliko dete pohađa vanobrazovne aktivnosti treba da se odmara.  Pored toga, i održavanje lične higijene je veoma važno kao i redovno provetravanje prostorija gde deca borave. U poslednje vreme u ovoj ustanovi povećan je i broj dece sa bronhitisom i bronhijalitisom, kašljanje i sviranje na plućima su sve češće tegobe s kojima deca dolaze u dispanzer, te veliki broj njih trenutno prima inhalacije. Veći broj dece boluje i od stomačnih virusa, sa dijarejom i povraćanjem kao propratnim simptomima.

  Roditelji sve češće odbijaju vakcinu protiv gripa

  Iako gripa još uvek nema u masovnoj pojavi, vakcinacija u Dečijem dispanzeru traje, a vakcinišu se samo deca koja spadaju u rizične grupe, odnosno koja imaju hronična oboljenja.

  - Vakcina protiv gripa ne spada u obavezan kalendar imunizacije. Njoj podležu samo određena deca, dakle ona sa hroničnim bolestima, a kalendar obavezne imunizacije obuhvata drugi niz vakcina. Roditelje koji iz nekog razloga odluče da im dete ne primi vakcinu a najčešće je to MMR vakcina, zamolimo da nam to potvrde pismenim putem, odnosno formularom. Postupak je da izveštaje prosleđujemo nadležnoj sanitarnoj inspekciji, te kada se utvrdi da postoje deca (ne koja kasne na vakcinu), nego ona čiji su se roditelji izričito izjasnili da ne žele da im deca prime vakcinu, dobijaju naknadni rok da se predomisle, a tek nakon toga se novčano kažnjavaju.  Kazne nisu nimalo naivne, i kreću se negde oko 50.000 dinara. Apelujemo na roditelje da shvate da ni MMR vakcina kao ni sve ostale nisu štetne po zdravlje dece, a širu javnost da shvati da medicina ipak najbolje poznaje svoju struku pa tako i višestruke prednosti vakcina koje deca kod nas primaju - navodi dr Ilić.

  U ovoj ustanovi saznali smo i da po lekaru godišnje bude i do deset roditelja koji odbijaju da im dete primi vakcinu, a kako su nam rekli, pedijatri pre nego što dođe do pisanja izjave roditelja da odbijaju vakcinaciju, čine sve kako bi roditelje ubedili da vakcine nisu štetne.Kako smo saznali u Dečiji dispanzer je ove godine stigao približno isti broj vakcina protiv gripa kao i lane.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja