Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Posle upozorenja, sledi radikalizacija protesta
  09.11.2014.

  Održan štrajk lekara i zdravstvenih radnika i u Subotici

  U Subotici je u sredu, 5. oktobra, održan jednodnevni i jednočasovni štrajk upozorenja lekara i zdravstvenih radnika. Štrajk upozorenja je objavljen zbog smanjenja plata u zdravstvu od 10 odsto koji je već usvojen u Skupštini, zbog odlaganja izrade posebnog kolektivnog Ugovora u zdravstvu, različitog tretmana zdravstvenih radnika sa ostalim javnim službama kao i zbog opšteg nezadovoljstva i vrednovanja rada u zdravstvu. — Čekamo odgovor centrale iz Beograda ali već sada možemo najaviti radikalizaciju protesta ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva - rekao je Petar Egzeta, predsednik Sindikata "Nezavisnost" Opšte bolnice Subotica.  Sindikat zdravstvenih radnika "Nezavisnost" u Domu zdravlja priključio se štrajku. U Domu zdravlja održana je jednodnevna obustava rada četiri reprezentativna sindikata.

  1670_1.jpg 

  — Radilo se po minimumu procesa rada, radno vreme bilo je uobičajeno a svi pacijenti su bili zbrinuti. U štrajku je učestvovao Sindikat "Nezavisnost", Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikat sestara i medicinskih tehničara Srbije, i Sindikat lekara i medicinskih sestara Vojvodine - istakla je Ksenija Vujković, predsednik Sindikata "Nezavisnost" iz Doma zdravlja. Doktorica Klara Kodžoman, predsednik osnovne organizacije Opšte bolnice Subotica i Sindikata lekara Vojvodine i predsednik Štrajkačkog odbora Sindikata lekara Vojvodine podsetila je da je Sindikat lekara Vojvodine 29. oktobra održao sednicu Glavnog odbora na kojoj je doneo Odluku da podrži štrajk na koji je pozvao četiri reprezentativna sindikata: Granski sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti „Nezavisnost”, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

  — Štrajk apsolutno podržavamo u svim segmentima ali smo doneli Odluku da u njemu ne učestvujemo jer smatramo da jednodnevni štrajk koji je već bio održan u martu nije doneo željene rezultate. Dakle ostali smo pod udarom solidarnog poreza. Podsetiću, da smo pre nekoliko godina imali štrajk koji je trajao do ispunjenja zahteva. Takav bi trebao da bude i ovaj štrajk. Smatramo da ako se ulazi u štrajk on mora da ima svoj uzrok, cilj i ostvarljivost odnosno uspeh.  Štrajk može da uspe samo onda ako zaustavi normalan tok života u zemlji u jednom segmentu i na taj način direktno ili indirektno ugrozi Vladu.  Zato Sindikat lekara Vojvodine, poziva sve reprezentativne sindikate da raspišu štrajk do ispunjenja zahteva jer samo tako štrajk može imati kakav takav uspeh. Zdravstvo je osetljiva kategorija, te javno pitam ministra šta će biti ako svi sindikalno organizovani lekari istog dana podnesu zahtev za raskid ugovora o radu. Ko će tada lečiti pacijente? — rekla je dr Kodžoman. Opšta bolnica i Dom zdravlja su već narednog dana nakon štrajka radili uobičajeno, ali se sada čeka na potez nadležnih republičkih organa, te će se u skladu sa tim preduzeti eventualni daljnji koraci radikalizacije protesta.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja