Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  „Sečenji Ištvan” partner budućnosti
  13.11.2014.

  Sve je veće interesovanje za učenje nemačkog jezika

  Učenici Osnovne škole „Sečenji Ištvan“ dobili su priliku da po završetku osmogodišnjeg školovanja, pored male mature, besplatno polažu i nemački jezički ispit, te da u skladu sa svojim znanjem steknu međunarodno priznatu diplomu. Tu svojevrsnu privilegiju omogućila im je škola koja je osluškujući savremena kretanja i potrebe tržišta, pre tri godine ušla u projekat pod nazivom „Škole - partneri budućnosti“.  Na taj način su Škola, njeni nastavnici i učenici dobili sveobuhvatnu podršku i pomoć iz Nemačke kao i mogućnost uvođenja i usavršavanja nastave nemačkog jezika.

  1686_1.jpg- Ulaskom u ovaj projekat, u našoj školi se nemački jezik izučava, kao prvi strani jezik, od prvog razreda. Realizaciju časova, u početnoj fazi projekta, kontrolisala je Agencija za škole u inostranstvu, dok su radom nastavnika koordinirali mentori iz Nemačke, Berta i Alfred Bar – objašnjava Vesna Vajs, v.d. direktor OŠ “Sečenji Ištvan” i dodaje da je uvođenje učenja nemačkog jezika od prvog razreda, uspešno sprovedeno zahvaljujući i mentorima koje je imenovalo nemačko Ministarstvo obrazovanja.  Iako se u školi, do pre tri godine u nižim razredima, kao prvi strani jezik, izučavao engleski, uvođenje nemačkog jezika, roditelji su svesrdno prihvatili. Interesovanje je bilo veliko, pa se već prve godine, ovaj jezik, izučava u dva razreda.

  - Prilikom upisa đaka prvaka, roditeljima svake godine dajemo mogućnost da biraju između engleskog i nemačkog jezika. Pre tri godine smo formirali dva odeljenja u kojima se izučavao nemački jezik, a ove godine ih imamo šest. Mislim da je na to uticala povoljna “klima” ali i okolnosti u kojima živimo – kaže direktorica, ističući da je puno razloga za učenje nemačkog jezika. – Nemački je vodeći jezik diplomatije, jezik nauke koji ima dugu tradiciju. Poznavajući ga, zauzimamo bolju poziciju na tržištu rada pa lakše dolazimo i do željenog posla. Ukoliko tome dodamo da je sve veći broj mladih koji odlaze trbuhom za kruhom, mislim da roditelji, u učenju ovog jezika vide šansu i za bolji život svoje dece.  Međutim, koji god razlog da navedemo, deca naše škole su svakako na dobitku jer će osim znanja, na kraju školovanja imati priliku da besplatno polažu nemački jezički ispit.

  Ovu privilegiju, učenici i Škola “Sečenji Ištvan”, dobili su zvanično, krajem septembra, na svečanom prijemu u Nemačkoj ambasadi, kada je škola postala članica partnerskih škola u projektu.

  - Nastojimo da pratimo evropske tokove. Vidimo da je Nemačka lider u Evropi i kako ne želimo da zaostajemo za savremenim trendovima, bilo bi od nas neodgovorno da ukazanu priliku ne iskoristimo. Na ovaj način pružena je šansa i našim učenicima, a na njima je koliko i kako će je iskoristiti. Nastavnice nemačkog jezika su mlade, kreativne osobe, uvek spremne za saradnju. Zahvaljujući Nemačkoj ambasadi i njihovom ministarstvu obrazovanja, obezbeđeni su mentori, didaktička sredstva, interaktivne table, laptop i druga savremena učila kao i razne didaktičke igre. Deca rade u najsavremenijim uslovima – tvrdi Vajs, napominjući da se rezultati ovakvog rada već naziru.  – Napredak u savladavanju nemačkog jezika je evidentan. U to smo mogli da se uverimo na priredbi koju smo organizovali povodom manifestacije pod nazivom “Dani nemačkog jezika i kulture”. To je bila prilika da učenici od prvog do osmog razreda pokažu koliko dobro govore jezik i poznaju nemačku kulturu.

  Želje i ciljevi rukovodstva škole tu se ne završavaju. U planu je, prema rečima direktorice, i pronalaženje bratske škole u Nemačkoj.

  - Saradnja sa nekom školom u Nemačkoj nam je krajnji cilj. Bila bi to prilika da naši đaci prošire svoje vidike, steknu nova saznanja o ovoj zemlji, a družeći se sa vršnjacima, obogate svoje poznavanje nemačkog jezika – zaključuje Vesna Vajs, v.d. direktor OŠ “Sečenji Ištvan”.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja