Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Od ponedeljka časovi 30 minuta
  16.11.2014.

  Sindikati prosvetara stupaju u zakonski štrajk

  U gotovo svim subotičkim osnovnim i srednjim školama će u ponedeljak, 17. novembra, biti održan štrajk u zakonskim okvirima, sa minimumom procesa rada.  To znači da će časovi biti skraćeni na 30 minuta i da će sve aktivnosti, osim neposrednog rada sa učenicima, biti suspendovane.  Na ovaj način sindikati su realizovali upozorenja upućena Vladi tokom prethodne obustave rada.

  1695_1.jpg

  - Naši zahtevi ostaju i dalje isti. Ne odustajemo od zahteva da obrazovanje bude izuzeto od smanjenja plata za 10 odsto, da se donesu jedinstveni platni razredi za ceo javni sektor i da hitno počnu pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – kaže Jelena Zejak, predsednica gradskog odbora Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Subotici.

  Iako je u petak, 7.novembra održan sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika sa ministrima Vlade Srbije, dogovor nije postignut.

  - Pregovori su kratko trajali jer je sastanak prekinut zbog sednice Vlade, pa dogovora nije bilo. I ovoga puta je Vlada pokazala svoj odnos prema prosveti kao profesiji, prema prosvetnim radnicima.  Moram reći da je smanjenje plata bila poslednja kap u već prepunoj čaši i da je danas prosvetni radnik ponižen, svrstan u socijalnu kategoriju stanovništva. Već duži period ukazujemo na loš fi nansijski položaj i srozavanje kvaliteta rada i prosvetnog sistema uopšte, ali umesto na razumevanje, nailazimo na jedan potcenjivački odnos Ministarstva prema prosveti - kaže zorica Karanović, predsednica Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi, i dodaje da prosvetnim radnicima ne preostaje ništa drugo nego da se bore za svoje dostojanstvo i dostojanstvo profesije.

  Prosečna plata zaposlenih u prosveti je 43.725, što je za 1500 dinara manje od proseka u Republici (45.216). Smanjenjem od deset odsto, plata prosvetara bila bi u proseku 39.355 dinara. Obzirom da su vladine mere štednje stupile na snagu 1. novembra, to znači da bi prvo smanjenje zarade prosvetari trebalo da osete 6.  decembra, kada primaju prvi deo novembarske plate.

  Uprkos merama štednje koje su već stupile na snagu, sindikati ističu da neće odustati od svojih zahteva, te da će štrajk trajati sve dok se ne postigne sporazum ili dok Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije ne ispune zahteve prosvetara.

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja