Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Kandidatkinja za predsednicu - Suzana Kujundžić Ostojić
  18.11.2014.

  Bunjevci do kraja novembra trebalo bi da konstituišu Nacionalni savet

  Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta Bunjevaca trebalo bi da bude održana najkasnije za dve sedmice, najavljeno je na ovonedeljnoj konferenciji predstavnika nacionalne zajednice Bunjevaca, a prema većinski usaglašenim stavovima, kandidat za predsednika Nacionalnog saveta je mr Suzana Kujundžić Ostojić, koja je rukovodila Privremenim organom upravljanja

  Bunjevci su, čini se, izvukli pouke iz prethodnog perioda, i izbegli zamke da se ponovo nađu na raskršću, koje će proizvesti nove turbulencije i nesloge unutar Nacionalne zajednice Bunjevaca, što je svakako imalo posledice i na rad bunjevačkih institucija, i to u momentu kada su sve izborne liste imale konkretne i gotovo jedinstvene programske ciljeve.

  Suzana Kujundžić OstojićOčigledno je da su veoma stručni kadrovi unutar tih institucija, preuzeli kormilo u usaglašavanju oko formiranja budućeg Nacionalnog saveta, posle održanih izbora. Jedinstvo Bunjevaca je ovoga puta izdržalo probu oko uspešnog dogovaranja i predlaganja članova budućeg rukovodstva NS, a za predsednika Nacionalnog saveta je predložena mr Suzana Kujundžić Ostojić.

  Mr Ostojićeva je podržana kao predsednička kandidatkinja za Nacionalni savet i od izborne liste jedan – čiji je nosilac Mirko Bajić, a koja je osvojila najviše (6) mandata liste, kao i svoje liste broj dva, pod nazivom “Bunjevci” koja je druga, prema broju osvojenih glasova birača i broju osvojenih mandata.

  Kako je saopšteno na konferenciji, u novom sazivu Saveta biće postavljani stručni ljudi i neće biti mesta turbulencijama. Rečeno je i da su Dokument, koji sadrži strateške ciljeve rada budućeg Nacionalnog saveta, do sada potpisali predstavnici lista jedan i dva i 2, sa najviše osvojenih mandata, a podržavaju ih nosioci lista tri - Branko Pokornić i pet - Mirjana Savanov.

  Savet će u naredne četiri godine raditi na podizanju svesti o značaju i potrebi postojanja Nacionalnog saveta kao predstavničkog tela Bunjevaca, uspostavljanju saradnje sa pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine u dijaspori, kao i saradnja i ostvarivanje partnerskih odnosa sa Nacionalnim savetima drugih nacionalnih manjina.

  - U razgovorima koji su usledili posle izbora, sa listom broj jedan, koja je osvojila najviše mandata, bilo je najviše dodirnih tačaka, oko viđenja budućih ciljeva i zadataka. Sa jedne strane, velikodušan je predlog bio prema kandidatima svih listi, da najstručnije ljude stavimo na prava mesta, najavila je na konferenciji mr Suzana Kujundžić Ostojić, kandidatkinja za predsednicu NSB.

  Mirko Bajić je, iako sa najviše osvojenih glasova i mandata, kao nosilac liste broj jedan i lično dao glas kandidatkinji koja je osvojila manje glasova, ceneći njeno izuzetno zalaganje na ciljevima čitave zajednice i očuvanju jedinstva u proteklom periodu, ali i ocenjujući da je ovoga puta jedinstvo u formiranju Nacionalnog saveta ispred pojedinačnih rezultata.

  1703_2.jpg
  Suzana Kujundžić Ostojić i Mirko Bajić

  - U periodu od pre godinu dve, uspešno smo izašli iz ćorsokaka i dočekali da imamo izabran Nacionalni savet na demokratski način, zahvaljujući dobrom funkcionisanju Privremenog organa upravljanja, imenovanog od Ministarstva, koji je vodila mr Suzana Kujundžić Ostojić, koja je uspela da sukobljene strane unutar tog Privremenog organa poveže i integriše, u cilju boljeg organizovanja poslova, a ne bavljenja samima sobom, istakao je Bajić.

  Prema njegovim rečima, Savez bačkih Bunjevaca ostaje dosledan politici koju je proklamovao u kampanji za izbore za Nacionalni savet.

  - Poverenje koje smo dobili kao lista sa najviše osvojenih mandata, obavezuje nas da zahtevamo da se Savet konstituiše na stručnoj i profesionalnoj osnovi sa punom odgovornošću svih izabranih članova Saveta.  Nacionalni savet mora biti predstavničko telo svih Bunjevaca i ne može se konstituisati pod političkim uticajem bilo koje partije, jer bi to bio nastavak agonije u kojoj se Savet nalazio u oba prethodna mandata.  Isto tako, Savetom ne mogu upravljati udruženja i kulturnoumetnička društva, nego je proces obrnut – Savet je najviši organ koji sprovodi poslove u okviru obrazovanja, kulture, informisanja i jezika. Na rukovodeće funkcije trebalo bi da izaberemo stručne članove za svaku oblast, nevezano za listu na kojoj su izabrani. Stručnost, kompetencija i dosadašnje iskustvo u radu, trebalo bi da nas rukovodi u predlaganju, a ne broj osvojenih mandata bilo koje liste. To su principi koje je proklamovao SBB i kojih se čvrsto držimo, uvereni da je stvaranje i jačanje ustanova, na prvom mestu Saveta, istovremeno i jedini put za očuvanje autohtonosti i samostalnosti Bunjevaca u Srbiji, objašnjava nam Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

  On naglašava i da je to razlog da za predsednika Nacionalnog saveta predlažu mr Suzanu Kujundžić Ostojić, dosadašnju predsednicu Privremenog organa.

  - Puno je argumenata tome u prilog.  Uspešno je vodila Privremeni organ upravljanja, u periodu dok je Savet bio raspušten i doprinela da se iz potpunog rasula dođe do konsolidacije i uspešnog rada. Sigurno je jedna od najstručnijih članova Saveta za nama najvažniji strateški cilj, a to je standardizacija jezika. Smatramo da bi većinu članova Izvršnog odbora Saveta trebalo da čine oni, koji su i do sada pokazali stručnost i kompetenciju u radu, uz uključivanje novih, mladih ali stručnih kadrova, kaže Bajić.

  Savez bačkih Bunjevaca i lista koju predvodi mr Suzana Kujundžić Ostojić sačinili su dokument, koji je navedene principe naveo kao strateške ciljeve Saveta i ponudio je to svim ostalim članovima Saveta, izabranim na drugim listama.

  - Do sada su te principe prihvatile lista Branka Pokornića i Mirjane Savanov i ponudili svoj puni doprinos u organizaciji Saveta i radu, a očekujemo izjašnjenje i svih ostalih predstavnika listi koje su osvojile samo jedan ili dva mandata. Oni koji ne budu prihvatili navedene principe i strateške ciljeve, činiće opoziciju, što je sasvim legitimno, ali mislim da će takav stav teško objasniti svojim biračima, istakao je Bajić.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja