Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Mladim narkomanima preti i demencija
  19.11.2014.

  U Subotici raste broj osoba sa poremećajem mentalnog zdravlja

  Subotičani sve više oboljevaju od različitih oblika poremećaja mentalnog zdravlja. Oboljevaju ljudi svih uzrasta, pola, društvenih slojeva, a između mladih i starijih vlada "mrtva trka" u oboljevanju, kaže dr Jadran Tačić, doktor medicine i poznati subotički psihijatar i psihoterapeut

  dr Jadran TačićU Subotici su u porastu depresije, blokirajući strahovi, bolesti, zavisnosti, demencije, porodično- partnerski problemi i sukobi, razvodi, agresivnost ali ponajviše zloupotreba narkotika. Mentalne bolesti podjednako pogađaju i mlade i stare, žene i muškarce, decu i odrasle, starije osobe. Kada se u lečenju primeni zajedno lečenje i lekovima i "razgovorima" uspesi su veliki, što dr Tačić čini svakodnevno u svojoj ordinaciji.

  - U ovom trenutku nam ne pomažu promene koje se događaju u nekim zapadnim zemljama oko legalizacije upotrebe marihuane "u rekreativne svrhe" koja otvara opasnost da se to ubrzo dogodi i nama. To će samo dati dodatan "vetar u leđa" porastu narkomanije kod nas jer psihijatrija zna da najmanje 10 odsto korisnika takozvanih "lakih droga" sigurno prelazi u korišćenje "teških", što je veoma zabrinjavajuće. Istovremeno su u porastu korišćenje stimulativnih sredstava, takozvanih novih dizajniranih droga najrazličitijeg tipa koje trgovci supstancama vešto prave u obliku čokoladica, voćnih bombona sa najrazličitijim primamljivim ukusima i mirisima, ne bi li privukli što veći broj mladih što naravno daje strašne posledice. Primera radi kao posledicu ovakvog stanja imamo mlade da sa samo 20 godina zloupotrebe ovih droga imaju moždane promene sa elementima demencije, što je pogubno za celu zajednicu i porodicu, a ne samo pojedinca - upozorava dr Jadran Tačić, inače vlasnik privatne psihijatrijske ordinacije "Tačić Naltrex".

  Lečiti uzrok a ne posledicu

  Prema rečima dr Tačića, u Evropi pa i u našoj zemlji trend je da se što veći broj zavisnika obuhvati u bilo koji terapijski program, koji uključuje ne samo pojedinca zavisnika nego i njegovu porodicu.

  - Ideal je da obuhvat korisnika ovih programa bude najmanje 10 odsto od ukupnog broja zavisnika, a kod nas je taj postotak tek ispod 3 odsto. Ja primenjujem tzv."Suboxom" program, koji se razlikuje od programa koji se primenjuju u metadonskim centrima. Naime, kroz dužu upotrebu ovog leka moždano tkivo osobe koja koristi drogu ostaje vitalnije za sveukupno funkcionisanje, a korisnici mi govore da se nakon uzimanja ove terapije osećaju skoro kao "normalno", što je za mene lično takođe pokazatelj uspešnosti lečenja. Međutim, potrebno je istaći da suština lečenja zavisnosti nije u davanju leka kako god se on zvao, nego da kroz "vrata" uvođenja leka zavisnika uvedete u lečenje njegove ličnosti i njegove porodice. Samo porodična sistemska terapija daje najbolje rezultate u lečenju zavisnika i zato istu primenjujemo svakodnevno u ordinaciji. Davanje leka dakle nije dovoljno i zato dolazi do čestih recidiva, a lečenje traje godinama ili je naprosto neuspešno - objašnjava dr Tačić.

  Potrebni dobri preventivni programi

  Najčešće droge koje su zastupljene u Severnobačkom okrugu od lakših su "trava", marihuana, a od težih stimulansi, kokain i heroin, tvrdi naš sagovornik. Dodaje da je veoma važno i da država napravi dobre preventivne programe koji bi trebalo početi sprovoditi već na nivou šestogodišnjaka, a neophodan je i mnogo bolji rad socijalnih, zdravstvenih ustanova, nevladinih udruženja, Crvenog krsta i drugih institucija.

  - Ovi programi trebalo bi da se sprovode u celoj državi i ne samo preventivni protiv droge, nego sveobuhvatni programi koji bi edukovali "osnovnoškolce" o zdravim stilovima života. Mladima treba vratiti sportske aktivnosti, ukazati na važnost razlike realnog od izmišljenog- internet druženja, društvenih aktivnosti, humanitarni rad.  Samo tako ćemo sprečiti pojavu zavisnosti i drugih mentalnih bolesti, a mladim zavisnicima pomoći da u što ranijoj fazi uđu u programe lečenja i rehabilitacije.  Ako "stilizujete" neku osobu, a ne date joj veštine i znanja ona neće uspešno odolevati izazovima društva, biće nestabilna.  Takva sigurno neće moći ni da radi, formira porodicu niti da se integriše u društvo - upozorava dr Tačić.

  Roditelji bi trebalo da shvate da zaštita od svih oblika mentalnih bolesti, pa i one zvane "droga" počinje od samog rođenja. Učenje roditeljstva u podizanju dece i nalaženje "mere" između uskraćivanja i popuštanja, važnost prisutnosti i voljenja, izgradnja snage za "trpnju i odricanja" jesu zapravo najvažniji preventivni faktori u podizanju dece, koji bi dali zdravu snagu deci i mladima da u određenoj fazi, bez obzira na okruženje, kažu ne drogi, alkoholu, štetnom boravku pred računarima ili imaju drugi mentalni problem - zaključuje dr Tačić.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja