Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Čeka se dogovor
  23.11.2014.

  Sindikati prosvetara stupili u štrajk

  Prosvetni radnici, članovi reprezentativnih sindikata, nezadovoljni stanjem u obrazovanju, u ponedeljak su stupili u štrajku zakonskim okvirima, sa minimumom procesa rada. To znači da su u većini subotički škola časovi bili skraćeni na 30 minuta.  Sve aktivnosti, osim neposrednog rada sa učenicima, bile su suspendovane. U školama koje su članice Samostalnog sindikata Srbije, protest je nastavljen i narednih dana, a prema rečima Zorice Karanović, predsednice Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi, štrajk će trajati sve dok se ne postigne dogovor između sindikata i predstavnika Vlade.

  1723_1.jpg-Od 16 članica osnovnih škola, ove nedelje 11 je potpuno u štrajku.U preostalih pet škola, negde štrajkuju samo članovi sindikata a u nekim školama su u štrajku samo učitelji. Imamo situaciju da su u nekim školama pristupili protestu samo viša odeljenja, a u nekima samo niža.  To su škole u kojima ima neorganizovanih, odnosno zaposlenih koji nisu članovi nijednog sindikata. U njima realizacija protesta zavisi od organizacije unutar same škole - objašnjava Karanović i dodaje da je Sindikat obrazovanja Srbije preduzeo mere kako bi zaštitio sve svoje članove, pa čak i one koji nisu članovi sindikata, a priključili su se ovom vidu protesta.

  - Prosvetni radnici dugo nose probleme na svojim plećima, pa je smanjenje zarada samo poslednja kap koja je prelila već punu čašu. Naši zahtevi da se obrazovanje izuzme od smanjenja zarada, da se pristupi pregovorima o donošenju Zakona o platnim razredima I da se potpišu Kolektivni ugovori koji ističu početkom naredne godine, samo su deo problema kojih ima mnogo u okviru obrazovanja.  Oni se mogu rešiti samo socijalnim dijalogom između sindikata i Vlade.  Međutim, takav socijalni dijalog ne postoji- tvrdi predsednica Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi.

  Članice Nezavisnog sindikata Vojvodine takođe su odlučile da svoje nezadovoljstvo izraze štrajkom koji se, za sada neće realizovati svakodnevno, nego po utvrđenom planu.  Prema rečima Jelene Zejak, predsednice gradskog odbora ovog sindikata, štrajk je održan u ponedeljak 17. novembra, dok će se naredni organizovati 25. novembra kao i 3 i 11.decembra. Predviđeno je da tih dana časovi budu skraćeni na 30 minuta, a da se ostale dodatne aktivnosti, planirane za taj dan, nesmetano realizuju.

  - Zahtevamo donošenje Zakona o javnoj upravi sa platnim razredima koji će obuhvatiti čitav javni sektor sa primenom od 01. januara 2015. godine i hitno zaključenje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika – kaže Zejak napominjući da NSPRV ne odustaje od ostalih štrajkačkih zahteva koje su formulisali predstavnici četiri sindikata na zajedničkom Štrajkačkom odboru 29.oktobra i 05.novembra , ali smatra da se radi o sistemskim zakonima od kojih je jedan već stupio na snagu I za čije je menjanje potrebno duže vreme nego što je to moguće učiniti za vreme trajanja štrajka.

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja