Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Konstituisani nacionalni saveti Bunjevaca, Mađara i Hrvata
  24.11.2014.

  Održane tri konstitutivne sednice Saveta nacionalnih zajednica

  U ponedeljak 17. novembra, održane su konstitutivne sednice za formiranje nacionalnih saveta bunjevačke, mađarske i hrvatske nacionalne zajednice.  Saveti su konstituisani nakon završenih neposrednih izbora i elektorskih skupština za nacionalne savete, koji su sprovedeni 26. oktobra. Verifikovani su mandati, a odmah nakon toga održane su i prve sednice na kojima su izabrani organi saveta i predsednici.

  Najduže su trajali dogovori oko novog saziva Bunjevačkog nacionalnog saveta, oko dva sata, jer je bilo stavova kojima je pokušano da se ospore mandati nekim članovima Saveta, a razlog je, kako je rečeno, sukob interesa kod pojedinaca koji obavljaju i javne funkcije u lokalnoj samoupravi. Međutim, predstavnici dveju lista sa najviše osvojenih glasova na izborima – Savez bačkih Bunjevaca i "Bunjevci", većinski su izabrali dosadašnju predsednicu Privremenog organa Suzanu Kujundžić Ostojić, za predsednicu Nacionalnog saveta Bunjevaca.

  1729_1.jpg
  mr Suzana Kujundžić Ostojić

  -Činjenica da je za predsednicu glasalo 11 od 19 članova Saveta, govori nam da u budućem periodu moramo imati u vidu izazov sa kojim se suočavamo u dužem periodu, da o budućim ciljevima bi trebalo "razmišljati jedinstveno". Ova sednica je ponovo to potvrdila, ali verujem u naš zajednički interes oko svih aktivnosti koje su pred Nacionalnim savetom Bunjevaca, a koji je prioritet i onima koji se nisu priključili većini na konstitutivnoj sednici, koja je protekla u međusobnom nadmudrivanju ko bolje poznaje zakon, ko ima mandat, a ko ne, te je u ovakvoj situaciji moja uloga je mnogo teža, istakla je pored ostalog Kujundžić Ostojić.

  Prema mišljenju Veljka Vojnića, u sukobu interesa je Mirko Bajić, jer je na funkciji zamenika predsednika Skupštine grada i direktora Bunjevačkog informativnog centra, dok je po njemu Suzana Kujundžić Ostojić trebalo da podnese ostavku na mesto glavnog i odgovornog urednika „Bunjevačkih novina“.

  -Time se opstruiše Zakon o sprečavanju sukoba interesa i obavljanja javnih funkcija, a o primedbama koje smo izneli na sednici obavestićemo i resorno ministarstvo i Agenciju za borbu protiv korupcije, rekao je Vojnić.

  Bajić je rekao da su izbor za odbornika Skupštine grada i izbor za člana Saveta su izborne funkcije i da sukoba interesa nema. - Sad kada sam izabran, podneću ostavku na mesto direktora BIC-a, rekao je Bajić.

  1729_2.jpg
  Slaven Bačić

  Jene Hajnal je izabran za predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, u narednom četvorogodišnjem mandatu, a kao kandidat na izborima bio je nosilac liste "Mađarska sloga", koja je osvojila najviše glasova na izborima za Savet te manjine, a kako je rečeno na konferenciji, iza te liste je stajao Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora. Nacionalni savet mađara ima 35 članova, a za hajnala je, kako je preneto glasalo čak 34 člana.

  -Prioriteti Nacionalnog Saveta Mađara u naredne četiri godine, biće aktivnosti na unapređenju kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma, kako bi Mađari u Vojvodini, osećali potrebu da je vredno i moguće živeti u njoj u ravnopravnoj zajednici, kao i da onima koji su je napustili zbog školovanja ili posla, omogućimo da ponovo nađu interes da se vrate ovde. Za to moramo uspostaviti dijalog sa svim nivoima vlasti, ali i iskoristiti sve mogućnosti koje nam EU nudi. Premostićemo i ono što je Ustavni sud osporio, a tiče se imenovanja direktora i odbora u obrazovnim ustanovama.  U istoriji NSM-a, jedan od najznačajnijih momenata bio je taj kada je SVM za dva meseca uspeo da na posebne biračke spiskove popiše više od dve trećine Mađara u Vojvodini. To je omogućilo da neposredno izaberu najviši organ svoje kulturne autonomije. Tako je NSM, izabran 2010. godine, na čelu sa Tamašom Korhecom u sledeće četiri godine, postavio pravne i strateške osnove koje sada možemo nadograđivati, rekao je Hajnal, koji je inače trenutno čelnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, na sednici koja je inače protekla radno i svečano, istakavši i da je poziv Ištvana Pastora da bude na čelu liste doživeo kao čast.

  1729_3.jpg
  Jene Hajnal

  Slaven Bačić je ponovo izabran za predsednika Nacionalnog saveta Hrvata, većinom glasova članova koji stoje iza "Hrvatske liste", koju je podržao Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i više udruženja.  Konstitutivna sednica je održana u Plavoj sali Gradske kuće, čule su se i disonantne diskusije, a grupa od osam mandatara sa liste Tomislava Stantića napustila je sednicu, jer su smatrali da uslovi za rad nisu adekvatni.

  -Namera nam je da popravimo ono što možda nije bilo dovoljno dobro, kao, recimo komunikaciju sa pripadnicima naše zajednice, da poboljšamo prisutnost u javnosti, u medijima i kvalitet profesionalnog rada predstavnika Nacionalnog saveta. Nastavićemo i započeti posao oko izrade udžbenika za srednje škole i druge započete poslove, istakao je, pored ostalog, Slaven Bačić na konferenciji posle konstituisanja Nacionalnog saveta

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja