Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Korak dalje do kvalitetnijeg obrazovanja
  02.12.2014.

  Model škole i škole dobre prakse - pokretačivbpodrške inkluziji u školstvu u lokalnoj zajednici

  U Plavoj Sali Gradske kuće, u ponedeljak, 24. novembra održana je Promocija lokalne akcije Osnovne škole “Sonja Marinković” kao model škole za inkluzivno obrazovanje. Cilj akcije je unapređenje socijalne i obrazovne inkluzije kroz jačanje lokalnih mreža podrške inkluzivnom obrazovanju i uspostavljanje institucionalnih mehanizama pravilnog razvoja dece iz osetljivih grupa.

  1762_1.jpg

  —U okviru projekta „Unapređenje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju“, koji se sprovodi u partnerstvu sa UNICEF-om, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, realizuje se niz aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta obrazovanja i inkluzije dece iz osetljivih grupa u Srbiji. Jedan od koraka u realizaciji projekta, predviđa i pružanje podrške osnovnim i srednjim model školama koje su članice Mreže - objašnjava Branka Bešlić, školska koordinatorka lokalne akcije, ističući da na lokalnom nivou nedostaju odgovarajući servisi i mehanizmi za omogućavanje, poboljšanje i podržavanje obrazovne i socijalne inkluzije dece iz osetljivih grupa. -Korišćenjem iskustava i veština mobilizacije, koje su razvile model škole, projekat je podržao i razvoj i sprovođenje lokalnih akcija čiji je cilj da unaprede načine na koje lokalna zajednica pruža podršku deci iz osetljivih grupa i podstiče njihovo uključivanje u redovno obrazovanje i različite aspekte života zajednice.

  Sprovođenje ove ali i svake druge lokalne akcije, inicirane i koordinisane od strane modela škola i ustanova dobre prakse, praćeno je od strane Savetodavnog i koordinacionog tima Mreže.

  —Planirano je da po završetku projekta opisi realizovanih lokalnih akcija budu dostupni na veb stranici Mreže. Na taj način bi postali vodiči i inspiracija drugim obrazovnim ustanovama i akterima, koji žele da uvedu i razviju slične inicijative u budućnosti. Osim toga, svaka lokalna akcija će imati za rezultat detaljan plan akcije, čije sprovođenje može biti podržano tokom nastavka realizacije ovog projekta.

  Osnovna škola „Sonja Marinković“,kao model škola, učinila je mnogo, na teritoriji opštine, za implementaciju inkluzije u obrazovni proces.  Svesni da se inkluzija nikad ne završava, te da na taj način ni njihov “zadatak” nije gotov, akciji su dali naziv„Korak više“. Upravo je taj korak, koji će doprineti daljem radu i unapređivanju Mreže, učinjen u aprilu ove godine, sa osnivanjem Mreže podrške grada Subotice.

  —Pored toga što smo dogovorilii proceduru rada Mreže i osmislili obrasce, otvorili smo i sajt koji bi treblo da postane zajednički za sve lokalne Mreže okruga, a na kome će biti predstavljeni primeri dobre prakse inkluzivnog obrazovanja kao i aktivnosti Mreža – ističe koordinatorka, navodeći da je za narednu godinu planirano osnivanje lokalnih Mreža, njihovo povezivanje kroz zajedničke aktivnosti, dok je poseban akcenat stavljen na podršci svim učenicima, posebno učenicima srednjih stručnih škola, kao i na vršnjačkoj podršci.

  —Krajnji cilj lokalne akcije je uspostavljanje procedure kojom se učenici, kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška, prate od momenta uključivanja u predškolsku ustanovu do zapošljavanja-kaže Branka Bešlić, školska koordinatorka lokalne akcije.

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja