Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Renovirana zdravstvena stanica u Čantaviru
  02.12.2014.

  Nova ulaganja u zdravstvenu zaštitu

  Zdravstvena stanica Čantavir renovirana je uz pomoć sredstava lokalne samouprave, te sada oko 9.000 stanovnika Čantavira, Dušanova i Višnjevca, područja koje pokriva ovaj objekat ima bolju primarnu zdravstvenu zaštitu.

  1764_1.jpgObjekat su u sredu, 26. novembra, obišli Jene Maglai, gradonačelnik, Ilija Maravić, predsednik Skupštine Grada i dr Mila Dujmić Bogdanović, direktor Doma zdravlja sa saradnicima.

  — Prošle godine završili smo renoviranje zdravstvene stanice u Bajmoku, a ove je završen Čantavir, tako da ova dva objekta sada građanima pružaju danonoćni rad. Za renoviranje zdravstvene stanice u Čantaviru dobili smo ne mala sredstva od lokalne samouprave u iznosu od 4 miliona i 680 hiljada dinara.  Urađen je deo kosog krova na objektu, koji je bio u veoma lošem stanju, hidroizolacija na delu ravnog krova koji je prokišnjavao, popravljeni su betonski oluci koji su bili u dotrajalom stanju. Takođe sredstva smo utrošili i na termoizolaciju celog objekta gde su promenjeni dotrajali prozori, okrečili smo unutrašnjost i spoljašnjost objekta. Na ovaj način sada objekat sada izgleda onako kako bi trebalo da izgledaju i svi drugi u našoj ustanovi, kako bi Dom zdravlja jednoga dana ušao u akreditaciju što nas takođe čeka — rekla je dr Mila Dujmić Bogdanović, direktor Doma zdravlja.

  Govoreći o investiciji u Čantaviru, Jene Maglai, gradonačelnik istakao je tom prilikom da je objekat renoviran u okviru pretposlednje faze sređivanja i najavio daljnje investicije u isti tokom naredne godine.

  — Ambulanta u Čantaviru je zaista primerena za uslove koje treba da zadovoljava za primarnu zdravstvenu zaštitu za ovo područje. U gradu mnogi objekti ne izgledaju ovako lepo kao ovaj objekat u Čantaviru. Sledeće godine ćemo uraditi još neke investicije u ovaj objekat što se tiče primarne zdravstvene zaštite, tako da ćemo što se tiče ovog objekta biti mirni u narednih 10-tak do 15 godina. Sledeće godine ćemo nabaviti i nova 4 vozila hitne pomoći i nadam se da će za to biti obezbeđena sredstva i rebalansom kao i budžetom u narednoj godini — naveo je gradonačelnik.

  Zdravstvena stanica u Čantaviru ima oko 9.000 zdravstvenih kartona, od čega 1.500 pedijatrijskih i 7.500 za odrasla lica.  U stanici rade dva lekara u pre, i dva u po podnevnoj smeni, jedan pedijatar i jedan stomatolog, a iz Hitne medicinske pomoći lekari dežuraju celu noć i vikendom od 14 časova subotom do 7 časova ujutru do ponedeljka.

  Dom zdravlja inače ima 28 ambulanti, od čega 15 u gradskim i 13 vangradskim mesnim zajednicama, dok se dve ambulante vode kao zdravstvene stanice, u Čantaviru i Bajmoku, jer pružaju usluge za preko 7.000 stanovnika. Zdravstvene stanice podrazumevaju inače specifičniji način rada jer rade 24 sata, od 7 ujutru do 20 časova, gde uveče rade lekari opšte medicine, dva lekara pre i dva po podne, kao i pedijatar i stomatologa, po određenom režimu rada. Od 20 časova uveče do 7 časova ujutru dežuraju lekari hitne pomoći gde se podrazumeva lekar, tehničar i vozač.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja