Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Uzdaju se u sopstveni rad i istrajnost
  03.12.2014.

  Bunjevačka zajednica obeležila jedan od četiri nacionalna praznika – Dan Velike narodne skupštine

  Na dan kada su tačno pre 96 godina Bačka, Banat i Baranja prisajedinjeni Kraljevini Srbiji, odlukom Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, održana je svečana akademija u Velikoj većnici Gradske kuće u organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.  Naime, „Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena” četvrti je u nizu nacionalnih praznika bunjevačke zajednice u Srbiji.

  1766_1.jpg

  Nakon posete predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića proslavi nacionalnog praznika prošle godine, bunjevačka zajednica je još više postala predmet pažnje, a kako je uoči proslave rekla novoizabrana predsednica trećeg saziva Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, mr Suzana Kujundžić Ostojić, ovoj zajednici je suđeno da se, upravo na 25. novembar, dešavaju istorijske i velike stvari.

  mr Suzana Kujundžić Ostojić– Moj lični stav je da su reči od pre godinu dana bile izuzetno jake, iskrene i otvorene, ali su nažalost otvorile brojne rasprave kod drugih zajednica, ali to je isto tako naša sudbina. Poseta predsednika je pre svega nama koji se bavimo pitanjem Bunjevaca dala snagu, u smislu da nismo prepušteni sami sebima i da je država tu, uz nas. Nadamo se i daljoj, dobroj saradnji, ali se naviše uzdamo u sebe, u sopstveni rad, istrajnost – zaključila je mr Kujundžić Ostojić, a svoj govor u programu proslave završila je porukom

  – Naša istorija ima mnoge trenutke velikih nadanja i razočarenja.  I posle svake od tih istorijskih amplituda, bilo nas je sve manje.  Mnogi su sa tog krivudavog puta skretali, umorili se ili odustali. Vreme je da budemo dovoljno jaki sami za sebe, dovoljno mudri, dovoljno samostalni i složni, kako bi sve što smo od naših starih dobili, preneli na generacije koje dolaze.

  Možda najveći izazov koji predstoji pred bunjevačkom zajednicom jeste upravo očuvanju sopstvene zajednice i svog identiteta. Pre 96 godina Bunjevci su znali da odaberu pravi put na vetrometini događaja nakon Prvog svetskog rata, a kako tada, tako i danas, Bunjevci se još jednom nalaze na vetrometini, gde je identitet stalno u iskušenju. O izazovima koje postmoderno vreme nosi za Bunjevce, govorio je tom prilikom prof. dr Saša Marković, profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru.

  Čestitke povodom praznika uputili su Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika Subotice, zadužena za oblast male privrede i Aleksandar Petrović, šef kabineta gradonačelnika Novog Sada.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja