Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Da li ćemo vodu plaćati trostruko skuplje?
  04.12.2014.

  Šta donosi Nacrt strategije upravljanja vodama Srbije i koliko će Subotičani plaćati vodu narednih godina

  Cena kubika vode u narednih dvadeset godina trebalo bi postepeno da dostigne 1,5 evro po kubnom metru, što je trostruko u odnosu na sadašnji prosek. Da li je subotički kubik na putu da mnogo ranije dosegne ovu „granicu snova“?

  1770_1.jpg 

  Na neizbežnost drastičnog poskupljenja vode stručnjaci odavno upozoravaju, a sada Nacrt strategije upravljanja vodama, koji je sačinila Direkcija za vode, ovom poskupljenju praktično utire put.  Pripremaju se i podzakonska akta o kriterijumu i metodologiji za izračunavanje cene vode, i na osnovu njih bi trebalo da mesečni račun za „česmovaču“ bude ujednačen u svim gradovima, uz variranje do 20 odsto.

  Valerija Tot GodoOno što je bitno jeste da će četvoročlana porodica u Srbiji za dvadeset godina, ako bude trošila istu količinu vode kao sada, plaćati račun mesečno oko 25 evra umesto današnjih (prosečnih) 1000 dinara.  Cena kubika bi, naime, sa sadašnjih 0,4 do 0,5 evra trebalo da skoči na evro i po!

  U subotičkom „Vodovodu i kanalizaciji“, međutim, može se saznati da na pitanja kao što su da li pijemo najskuplju vodu u zemlji (što će mnogi Subotičani, ako ih se upita, potvrditi kao iz topa!), i zašto su neki drugi gradovi jeftiniji od nas, odgovori baš jednoznačni.  Postoje razlike, od toga kako se i odakle crpi voda za piće, pa do sistema prerade (kondicioniranja) i distribucije, pa će biti zanimljivo kako će Strategija uspeti da ih „ujednači u svim gradovima“!? Na primer, za Suboticu, koja ima tzv.  „fabriku čiste vode“, i gradove koji takvo postrojenje – nemaju!

  Osim svega pomenutog, naš grad ima i obavezu otplate kredita za gradski uređaj za prečišćavanje otpadne vode, a uz to je došlo i novo zaduženje, takođe kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za izgradnju kapitalnih objekata vodosnabdevanja i odvođenja otpadne vode, koja će početi na proleće. To, svakako, ne može da bude bez uticaja na cenu vode koju pijemo, pogotovo što je još ugovorom o kreditu za prečistač uslovljeno da mora da se izjednači cena za sve kategorije potrošača – poslovne, beneficirane i domaćinstva, uglavnom podizanjem cene za ove poslednje. U tom pravcu su poslednjih godina išle korekcije, a završna će biti – u 2015. godini!

  Cena cela iz tri dela

  Subotica ima zaokružen sistem – vodosnabdevanje, odvođenje i prečišćavanje otpadne vode, i svi potrošači koji imaju gradsku vodu i kanalizaciju plaćaju jedinstvenu cenu iz tri dela, odnosno toliko ih, sabrano, staje kubik utrošene vode. Nakon poslednjeg poskupljenja od 1. oktobra ove godine, cena kubnog metra čiste vode je 44,80 dinara, a sa odvođenjem i prečišćavanjem on se obračunava na 99 dinara (bez PDV-a od 10 odsto!). U 2015. godini sve kategorije će se izjednačiti što se tiče pitke vode na 47 dinara po kubiku, odnosno 112 dinara za kompletnu uslugu, takođe bez PDV-a.  Plaća se, uz to, još i mesečni iznos za tzv. „pogonsku spremnost sistema“ od 80 dinara, to jest 96 dinara sa 20 odsto PDV-a. Kakvom metodologijom i kojim kriterijumima se dolazi do cene vode i šta je čini, pitanje je koje sigurno mnoge interesuje.

  —Cena se utvrđuje na osnovu operativnih troškova snabdevanja vodom putem gradskog sistema, kao i odvođenja i prečišćavanja upotrebljenih voda. Iz prihoda koje ostvarujemo pokrivaju se troškovi materijala, električne energije, goriva, troškovi održavanja osnovnih sredstava, a dosta veliki procenat, oko 31 odsto, odlazi na amortizaciju. Bruto zarade naših zaposlenih i drugi poslovni rashodi takođe imaju značajan udeo u troškovima, oko 30 do 40 odsto. Iz ove cene ne mogu se obezbediti razvoj, modernizacija i nove investicije, već samo plansko-preventivno i interventno održavanje. U narednom periodu moramo da iznađemo izvore za to, objašnjava Valerija Tot Godo, direktorica JKP „Vodovod i kanalizacija“.

  Šta će biti sa cenom vode nakon izjednačavanja, i s obzirom da Nacrt strategije upravljanja vodama zahteva cenu kubika od 1,5 evra, istina tek za dvadeset godina, gde smo mi sada i kako stojimo u odnosu na druge gradove?  Da li je tačno da je subotička voda najskuplja?

  —Sadašnja ukupna cena, sa odvođenjem i prečišćavanjem, za privredu je 0,94 a za domaćinstva 0,83 evra po kubnom metru. Subotica je jedan od retkih gradova koji imaju prečistač i zbog toga ima uvećan trošak za prečišćavanje.  Kada posmatramo samo čistu vodu, jeftiniji smo od Novog Sada i Sombora, dok samo Sombor ima veću cenu prečišćavanja od nas. To je kompleksno pitanje i za sada još ne radimo kalkulaciju cena za narednih pet ili deset godina, ali u 2015. i to će biti deo novog srednjoročnog plana čiju ćemo izradu početi. Kredit za prečistač će imati uticaj na cenu vode samo do naredne godine, a nakon toga, u 2016. i narednim, neće zavisiti od otplate obaveza, tvrdi Valerija Tot Godo.

  Manji gubici vode i veća naplata

  Izrađivači Strategije konstatuju da u Srbiji samo 54 odsto isporučene vode stiže do potrošača, odnosno bude fakturisano za naplatu, a ostalo su gubici. U Subotici je situacija što se gubitaka tiče znatno bolja, ali to ne može da dovede da cena vode bude niža, smatraju u „Vodovodu i kanalizaciji“.

  —Prema podacima kojima raspolažem, u Srbiji se potrošačima isporuči oko 490 miliona kubnih metara vode godišnje, od toga u Subotici oko 6 miliona. Gubitak vode na nivou republike je 200 miliona kubika, ili 46 odsto, a u Subotici 2,3 miliona, ili 24 odsto. To je mnogo manje, ali svakako ne možemo da budemo zadovoljni pa svakodnevno obilazimo isključene potrošače kako bi otkrili eventualne nelegalne priključke. Međutim, najveći gubici nam nastaju tamo gde je vodovodna mreža stara i dotrajala, kao i zbog čestih ispiranja mreže. Nastojimo da smanjimo gubitke, ali do povećanja cene vode svakako mora da dođe i manji gubici ne mogu to da spreče, već samo da ublaže, kaže Valerija Tot Godo.

  Subotičanima ni prilično velika ažurnost u plaćanju računa, što je po Strategiji takođe jedan od faktora koji utiču na cenu vode, ne pomaže mnogo da je dobiju jeftinije.

  —Ako gledamo da je za proteklih deset meseci od fakturisanih 531 miliona dinara naplaćeno 512, onda je procenat naplate 98 odsto i s time možemo da budemo zadovoljni.  Ali, ono čime nismo zadovoljni je naplata starih dugova, koji iznose oko 700 miliona dinara pa bi, računajući i njih, procenat naplate bio 76 odsto, dok prosek za Srbiju iznosi još manje, oko 70 odsto. Nastojimo da sa potrošačima sklopimo ugovore o otplati na tri ili četiri mesečne rate, s obzirom da znamo da nikome nije lako u ovim vremenima da izađe na kraj sa kućnim budžetom, kaže direktorica JKP „Vodovod i kanalizacija“ Valerija Tot Godo.

  Dogodine zatezna kamata!

  Subotički „Vodovod“ do sada na dugovanja potrošača nije obračunavao zateznu kamatu, ali u 2015. godini oni koji ne budu izmirivali obaveze na vreme, moraće i na to da računaju.

  —Zatezna kamata je zakonska obaveza, i moraćemo je primeniti od naredne godine za kašnjenje u plaćanju računa. Njeno uvođenje vezano je za prelazak na slanje računa preko pošte, što takođe nameravamo, i tada će biti moguće da se zaračunava zatezna kamata od 16,5 odsto na godišnjem nivou.  Nakon dobijanja naših periodičnih obračuna, po očitavanju potrošnje, korisnici u domaćinstvima će imati rok od 30 dana za plaćanje, posle čega sledi uračunavanje kamate, kaže Valerija Tot Godo.

  S.Đ.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja