Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Pastor smenjuje funkcionere Opštine Bačka Topola
  07.12.2014.

  Iz Saveza vojvođanskih Mađara zahtevaju poštovanje standarda i traže ostavke zbog bahaćenja opštinskog rukovodstva

  Jedanaest najviših funkcionera opštine Bačka Topola u prvoj polovini godine isplatili sebi iz opštinske kase stimulacije u ukupnom iznosu od 2,5 miliona dinara, potvrdio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, informacije koje su iznete u više medija u javnosti i zatražio ostavku tih kadrova

   1781_1.jpg

  Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, na ovonedeljnoj konferenciji te stranke, najavio je zahtev SVM-a da predsednica opštine Bačka Topola Melinda Kokai Mernjak i svi članovi Opštinskog veća koji su kadrovi SVM-a podnesu ostavke, zbog previsokih stimulacija koje su im isplaćene u prvoj polovini ove godine, a kako se tvrdi radi se o iznosu od 2,5 miliona dinara.

  Melinda Kokai Mernjak—Nakon što je u javnosti izneta informacija da se u Opštini isplaćuju zaposlenima visoke stimulacije na zaradu, u visini i preko 60 posto iznosa ličnih dohodaka, zauzeli smo stav u stranci da isplata njihovih zarada nije u skladu sa načinom isplate u drugim lokalnim samoupravama, gde rade kadrovi SVM-a, te smatramo da takva praksa ne može da bude standard, posebno u situaciji kada se u ekonomskoj politici steže kaiš u čitavom regionu, ocenio je Pastor.

  Naime, funkcioneri Opštinskog veća u Bačkoj Topoli su, kako je prvi objavio u javnosti portal „Pištaljka” za prvih šest meseci dobili stimulacije u visini od ukupno 2,5 miliona dinara, a toliko novca nije uloženo ni u zapošljavanje u prethodnom periodu.

  —Lično sam predložio da se zatraži ostavka, a smatram da to i ne bi trebalo posebno obrazlagati, jer čak i ukoliko je to formalno pravno u redu, isplata stimulacija u visini prosečne plate u Bačkoj Topoli, ili tri puta više nego što iznose zarade nekih ljudi koji žive mesec dana od takve plate – neprimereno i neprihvatljivo je u odnosu na moralne vrednosti koje zastupa SVM. Sa druge strane, u Bačkoj Topoli već u dužem periodu nisu zadovoljni efektima rada opštinskog rukovodstva, te očekujemo da će smenom predsednice i članova opštinskog Veća, ta situacija da se poboljša. Niko ne može da ovakvim ponašanjem uputi „šamar” za preko deset hiljada građana koji su nam dali poverenje u toj Opštini, obrazložio je Pastor.

  Prema njegovim rečima, budžetske prilike su teške, te je neophodno „okrenuti list” pojavama kakva je otkrivena u Bačkoj Topoli, da se nasuprot niskoj efikasnosti određuje maksimalna plata i stimulacija.

  -To je iziskivalo donošenje odluke o smeni, jer SVM ima potencijala da postavi kadrove koji će efikasno sprovoditi programe u Bačkoj Topoli, a ocenjujemo i da niko nema pravo da sprovodi lošu politiku i šalje negativne poruke javnosti, posebno sa visokuh funkcionerskih mesta, istakao je Pastor i najavio da svako ko ubuduće bude kršio moralna pravila i obaveze prema građanima i biračima trebalo bi da podnese ostavke na funkcije koje je preuzeo.

  Ocenio je i da takve zahteve za smenom funkcionera ne bi trebalo smatrati pretnjom, nego odgovornim odnosom prema funkcionisanju zajednice.

  -Proverili smo i u druge lokalne samouprave, gde je SVM u vlasti, i ne postoji slična praksa, poput slučaja u Bačkoj Topoli, rekao je Pastor , ali nije potvrdio da li će kadrovi čiju smenu traži i u stranci biti sankcionisani.

  Komentare na zahteve o smeni nismo dobili od druge strane, funkcionera niti Melinde Koaki Mernjak, predsednice Opštine, jer su bili nedostupni.

  Opštinski budžet u gubitku, a funkcioneri se bahate

  U statističkim podacima navodi se da je prosečna zarada zaposlenih u Bačkoj Topoli oko 36000 dinara, da je opštinski budžet u minusu, sa gubitkom od 100 miliona dinara, a predsednici Mernjak je , kako se tvrdi, samo na račun stimulacije isplaćeno preko 50.000 dinara.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja