Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Različitost kao bogatstvo
  07.12.2014.

  U okviru projekta „Unapređenje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju“, u Gradskoj kući održan okrugli sto

  U Plavoj Sali Gradske kuće, u četvrtak, 27. novembra, održan je okrugli sto na temu „ Inkluzija u očima roditelja i vršnjaka“. Želja organizatora, „Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju“, bila je da se inkluzivno obrazovanje predstavi i iz perspektive učenika kao i roditelja dece kojoj se pruža dodatna podrška. Bila je to prilika da se, kroz autentična iskustva onih koji žive socijalnu inkluziju, svi zainteresovani bolje upoznaju i razumeju proces obrazovne i socijalne inkluzije, te da sagledaju dobit, koju ovaj proces donosi pojedincu i društvu u celini

  1782_1.jpg

  -O fenomenu inkluzije najčešće čujemo od profesionalaca, predavača i praktičara, ili do informacija dolazimo iz udžbenika, medija ili interneta.  Uverena sam, međutim, da niko ne može bolje oslikati ovaj fenomen od onih koje ono najviše i dotiče, a to su učenici kojima se pruža dodatna podrška i njihovi roditelji – kaže Branka Bešlić, regionalna koordinatorka Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, ističući da iskustva roditelja i njihov doživljaj inkluzije predstavlja dragocene informacije i smernicu u daljem radu Mreže.

  Suzana Skenderović, majka desetogodišnjeg dečaka sa autizmom, šest godina je u inkluziji i za to vreme je stekla značajno iskustvo. Priznaje da se dešavalo da klone duhom, da poklekne i da opet ustane. Više puta se, kaže, zapitala da li je pogrešila što je svoje dete upisala u masovnu školu.

  -Iako sam dobijala razne savete, verovala sam da će Stefan brže napredovati u društvu svojih vršnjaka i zato sam ga upisala u masovnu školu.  Uprkos evidentnom strahu koji je postojao i kod mene ali i u školi, te uprkos problemima sa kojima smo se suočavali, proces prilagođavanja je otpočeo i na moje veliko zadovoljstvo, to se pozitivno odrazilo i na Stefanov napredak.  Naravno, nije sve teklo glatko, bilo je i problema. Kad god bi se oni javili, mene je mučilo pitanje da li sam pogrešila?! Međutim, kada pogledam da je moj Stefan danas 4. razred, te da je zahvaljujući vršnjačkoj podršci i učiteljici, naučio da čita, piše i računa, verujem da sam učinila pravu stvar – iskreno govori Suzana o svojim strahovima, dvoumljenjima sa kojima se suočava većina roditelja koji se nalaze u sličnoj situaciji.- Iako koračamo sitnim koracima, idemo napred. Nije uvek lako, ali moramo i možemo dalje.  Moj sin ima ljubav majke, sestre, brata i svih ljudi dobre volje. Ima podršku učiteljice i saradnika ali i razumevanje i ljubav svojih drugara iz razreda.

  O tome kako i koliko su Stefana upoznali i zavoleli, imali su priliku da govore i njegovi drugari.

  -U Stefanu smo dobili jednog posebnog prijatelja. Pomagali smo mu da savladava prepreke i svaki njegov uspeh postao je i naš. Za četiri godine naučio je mnogo toga. Omiljeni predmeti su mu likovno i matematika, a ono što nas je sve obradovalo jeste da Stefan danas sam, bez naše pomoći, pakuje i sprema svoju torbu – kaže Nina Mandović, učenica 4.  razreda, Osnovne škole „Ivan Milutinović“, dok njena drugarica Ana Kerleta dodaje da u razredu svi smatraju da je Stefan isti kao i oni – Kada mu se približim, u njegovim očima vidim neki tajanstveni sjaj. On nas je naučio da se družimo, da radimo u tišini, da sve možemo da postignemo ukoliko to želimo i ono što je najvažnije, pokazao nam je da smo svi jednaki.

  Okruglom stolu su prisustvovali i učenici škole „Kizur Ištvan i „ Sonja Marinković“, a priliku da čuje iskustva roditelja i dece imao je i Blaško Gabrić,član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja.

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja