Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Testiralo se 26 osoba, nema pozitivnih
  08.12.2014.

  U Subotici obeležen 1. decembar, Svetski dan borbe protiv HIV-a

  Kao i većina gradova u Srbiji, i Subotica je brojnim manifestacijama obeležila 1. decembar, Svetski dan borbe protiv HIV-a. Tako je tokom protekle nedelje održan Javni čas na Otvorenom univerzitetu na temu HIV-a kom je prisustvovalo preko dve stotine mladih, ulične akcije brzog besplatnog i anonimnog testiranja na HIV koja je realizovana u saradnji sa UG Prevent iz Novog Sada i American Corner Subotica, kao i dve pozorišne predstave.

  1788_1.jpg

  Centralna manifestacija kao i svake godine bila je akcija besplatnog i anonimnog testiranja na HIV virus u mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja, na gradskom Trgu, 1. decembra.  I ove godine akciji se odazvao veliki broj sugrađana, najviše mladih osoba, koji su za 15- tak minuta imali priliku da se brzo i anonimno testiraju na HIV. Prema podacima Udruženja građana „Stav+”, testiralo se 26 Subotičana, ali je zbog nedostatka finansijskih sredstava koje je trebao da obezbedi Grad, odbijeno da se testira isto toliko.

  Dejan Hornik— UG "Stav +" je za Projekat koji bi obuhvatio edukacije po školama, vršnjačkih edukatora i kampanje poput Dana mladih, Dana tolerancije, Međunarodnog Dana sećanja na preminule od AIDS-a i svetskog Dana borbe protiv side, tražio od Grada sufinansiranje u iznosu od 180.000,00 dinara, ali je lokalna samouprava odobrila svega 40.000,00 dinara. Da je odobreno samo malo više sredstava makar blizu 100.000 dinara mogli jkbismo da organizujemo dodatnih 4 sata testiranja, što znači da bi kombi bio na Trgu punih 7 sati i mobilna medicinska ekipa bi uspela da istestira sve zainteresovane Subotičane, a bilo ih je na Trgu koji su stajali u redu — kaže Vladimir Antić, koordinator aktivnosti u UG "Stav +".

  Dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje bilo je organizovano i u subotičkom Zavodu za javno zdravlje kao i u studentskim domovima. Podaci pokazuju da svaka treća novoinficirana osoba pripada starosnoj grupi od 15 do 29 godina, pri čemu je značajan udeo mladih iz populacije studenata.

  — Akcija je i ove godine pokazala da se sve veći broj Subotičana odlučuje da na brz i efikasan način proveri svoje zdravlje. U Srbiji je generalno i dalje mala stopa testiranja na HIV, a prema podacima „Batuta”, tokom ove godine imamo preko 2.000 testiranih u smislu da su registrovani.  Procenjuje se međutim da je broj registrovanih oko 6.000, odnosno toliko ih u našoj zemlji trenutno živi sa HIV-om, a od toga 4.000 i ne zna da su HIV pozitivni — rekao je Dejan Hornik iz UG „Stav +”.

  U Srbiji svaka treća od procenjenih 3.000 osoba, koje žive sa HIV-om i ne zna da je inficirana.  Kod polovine registrovanih dijagnoza je postavljena u uznapredovalom stadijumu bolesti, što komplikuje lečenje. Napredak terapije jeste doveo do dužeg i kvalitetnijeg života inficiranih osoba, ali su stigma i diskriminacija zaraženih i obolelih ono što i dalje ugrožava kvalitet njihovog života

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja