Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Životni stil za dobar osećaj
  23.11.2014.

  Jelena Vujačić, psiholog, bahov praktičar, pred završetkom doktorskih studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

  Oduvek je bila više okrenuta unutrašnjem životu, nekada zbog toga bila i usamljenik, a sada sve više u trendu. Dušu leči razgovorom i razumevanjem, prigodnom knjigom, bahovim cvetnim kapima, pozivinim stavom i zahvalnošću.

  Tokom školovanja u Gimnaziji „Svetozar Marković“ imala je široka interesovanja i kao veliki ljubitelj prirode razmišljala o studijama biologije, međutim i engleski i psihologija bili su u finalnom izboru.

  Jelena Vujačić

  - Oduvek sam obraćala pažnju na ljudsku emocionalnost, empatiju, zanimale su me teme zašto radimo ono što nije dobro, a ne radimo ono što jeste...Okrenutost unutrašnjim zbivanjima kod mene je uvek bila izražena, emotivni psihološki život bio mi je jako blizak od najranijih dana.  Tako je to i danas – kaže Jelena Vujačić, koja smatra da pri kraju srednje škole omladina još nije u pravom dosluhu sa sobom i ne može sa sigurnošću da prepozna svoje afinitete.

  Tako i svoj odabir fakulteta smatra relativno slučajnim, ali se na sreću kod nje to sve kasnije divno spojilo u lepu celinu kojom je Jelena izuzetno zadovoljna i kako kaže, beskrajno uživa u svojoj profesiji.

  - Same godine studija nisu na mene uticale u smislu profesionalnog profilisanja i usavršavanja, više sam bila okrenuta ličnom rastu i razvoju, bavila se sobom, intenzivno se proučavala , čitala raznovrsnu filozofsko religijsku i duhovnu literaturu i imala potrebu da pre svega shvatim sebe i svet u kom živim. To mi je iskustvo danas veoma dragoceno, ne samo u kontekstu ličnog mira i životne orjentacije, već i u radu sa klijentima.

  Uprkos svim delovanjima čoveka protiv prirode u kojoj živi, pa tako i svoje vlastite, polako ali sigurno raste svest o važnosti psihološkog balansa, kao potrebe za zdravim i produktivnim životom.

  - Čovek je zapostavio sebe.  Potiskivanje emocija, izgaranje, stavljanje sebe na poslednje mesto, emocionalno, psihološko zapuštanje, dokazano je u najdirektnijoj vezi sa fizičkim oboljenjima.  U slučaju disbalansa i ignorisanja poruka duše život nam donosi situacije u kojima ih postajemo svesni na sve grubljem nivou. Polako zaključujemo da su unutrašnja higijena i balans, koliko god možemo da ga ostvarimo, od presudnog značaja ne samo na to kako ćemo se osećati na subjektivnom planu, već uopšte zbog fizičkog zdravlja.

  I tu je bitno da čovek prihvati svoj uticaj na kvalitet vlastitog života.  Iako možda na prvi pogled i ne deluje tako, pred nama je niz izbora i mogućnost da donesemo odluku kako ćemo da živimo.

  - Obraćanje pažnje i stav zahvalnosti prema onome što imamo može nas znatno usrećiti u odnosu na stalno potenciranje onoga što nemamo. Svi mi treba da preuzmemo odgovornost za svoj odabir misli i svesnom orjentacijom prihvatimo odgovornost za naš unutrašnji život. A nekako nam je uvek lakše da optužimo druge, državu, roditelje, partnera...dok ćemo se teže suočiti sa sobom, prihvatiti nedostatke i raditi na njima. I mada svi živimo u okolnostima kakve jesu, ovde postoji veliki stepen slobode kako ćemo mi to prihvatiti, da li ćemo se orjentisati prema pozitivnim vrednostima i videti šta možemo da učinimo u tim okvirima.

  Jelena je veliki poštovalac zdrave hrane i teorije da naše biće predstavlja psihofizičku celinu gde se sve odigrava u jednom smisaonom integritetu.- Danas se sve više ljudi okreće prirodnim metodama lečenja, što je jako važno, a još je važnije da se izuzetna pažnja posveti unutrašnjoj higijeni i uspostavljanju i održavanju unutrašnjeg mira. Nažalost, učeni smo da vodimo računa samo o spoljašnjim aspektima našeg funkcionisanja, a da potpuno zanemarujemo unutrašnji emotivni i doživljajni svet koji je suština svega.  Ovo zapravo znači da je čovek mnogo moćnije biće od onoga u šta smo do sada verovali. Mi smo odgovorni za procese koji se dešavaju u našem telu jer upravo na izvoru, na nivou emotivnog treba da radimo pre svega na uspostavljanju unutrašnjeg mira, zadovoljstva, pozitivnih emocija i karakteristika ličnosti. U sadejstvu sa zdravom ishranom i negovanjem našeg tela to donosi optimalno zdravlje i sprečava, pa i leči čak i najteža oboljenja.

  Sve su ovo teme koje Jelenu okupiraju i predstavljaju dobar izazov za doktorski rad, koji bi mogao da bude posvećen vezi između životnog stila i dobrog osećanja, ili šta to sve utiče na kvalitetniji život, dobrostanje i zadovoljstvo.  To je ono u čemu Jelena nalazi i svoju suštinu.

  - Život je zapravo umetnost čuvanja i uživanja u pozitivnim momentima. Iz dana u dan, nekad više, nekad manje uspešno težim da živim u harmoniji. Jako mi je bitno da imam neke smislene kontekste u kojima živim i funkcionišem. To mi daje veliki stepen inspiracije i zadovoljstva.  Izgradila sam neki svoj filozofsko duhovni sistem u kom sam se dobro namestila, orjentisana sam na neke pozitivne vrednosti, što se tiče moralnosti, filantropije, vegeterijanizma, duhovnog razvoja... Nekako gledam da se iz dana u dan zadržavam u tim nekim vrednostima koje smatram važnim bez obzira na vreme u kom živimo. Imam porodicu, prijatelje, ljude koji su mi bliski i trudim se da te neke odnose negujem i održavam u što čistijem mogućem obliku, da mi ti susreti budu izvori zadovoljstva...  Volim prirodu, životinje, imam svog kućnog ljubimca...  Znači, što više prirode, čistoće misli, dela,odnosa, to su neka moja načela.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja