Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Radikalizacija ili prekid štrajka
  12.12.2014.

  Štrajk prosvetnih radnika ušao je u četvrtu nedelju, a dogovor između predstavnika četiri reprezentativna sindikata i Ministarstva prosvete još uvek nije postignut. Zbog toga će štrajk u zakonskim okvirima, sa minimumom procesa rada, biti nastavljen, a ukoliko se u skorije vreme ne pronađe neko rešenje, pominje se i njegova radikalizacija.

  1805_1.jpg-Pregovori su u toku i Sindikat ulaže maksimalne napore, da se postigne dogovor, kako bi se štrajk, na obostrano zadovoljstvo, priveo kraju. Ukoliko se 15.decembra, potpiše Kolektivni ugovor, napravi se tačna dinamika vezana za izmene i dopune Zakona o osnovama obrazovnog sistema, te se oroči kada i kako će se raditi na platnim razredima i grupama, do radikalizacije protesta neće doći –kaže Zorica Karanović, predsednice Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi i dodaje da se Vlada postavila prilično neozbiljno, pa čak i neodgovorno. –Iako je socijalni dijalog, u odnosu na početak, danas uspostavljen, moram da kažem da on još uvek nije onakav kakav bi trebao biti. Da je uspostavljen pravi socijalni dijalog, ne bismo dolazili u situaciju da taman postignemo neki dogovor sa Ministrom i da on sledećem sastanku i ne prisustvuje već pošalje svog predstavnika.

  Članice Nezavisnog sindikata Vojvodine svoje nezadovoljstvo su izrazili juče skraćenjem časova, dok su ostale, dodatne aktivnosti, planirane za taj dan, nesmetano realizovali. Odluku o daljim koracima doneće nakon sastanka Izvršnog odbora Sindikata.

  - Naši su zahtevi delimično ispunjeni. Potpisivanje Kolektivnog ugovora je sada već izvesno kao i usvajanje krovnog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, dok je donošenje platnih razreda jedan proces. Zahtevali smo da se platni razredi donesu na nivou javnih službi koji se finansiraju iz budžeta. Ono što je sada izvesno, jeste da će tokom naredne godine biti vođeni pregovori oko uređenja platnih razreda na nivou javnih službi – kaže Jelena Zejak, predsednica gradskog odbora Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Subotici, ističući da u Sindikatu nisu zadovoljni, ali su svesni da novaca nema, i da su po projekciji budžeta za 2015.godinu, za prosvetu predviđena čak manja izdvajanja nego što je to bilo ove godine.

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja