Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Odricanje - mala cena za uspeh
  15.12.2014.

  Nakon završenih master studija farmacije Sanja Skenderović stažira u apoteci i priprema se za dalje usavršavanje

  Činjenica da danas više nema sigurnog posla opredelila je mnoge mlade ljude da planiraju svoje korake. Sanja Skenderović budno prati situaciju i usklađuje je sa svojim željama i mogućnostima.  Do sada nije pogrešila.

  Sanja SkenderovićVeć duže vreme farmacija je u samom vrhu deficitarnih zanimanja. Znala je to Sanja Skenderović kada je pre pet godina završavala prirodnomatematički smer Gimnazije i opredeljivala za fakultet koji će studirati. - Od svih predmeta najviše sam volela hemiju, ali se nekako nisam videla u ulozi profesora čija se karijera tu završava. Pratila sam situaciju na tržištu rada i videla da se farmaceuti uvek traže i tako sam se odlučila da se ne odmičući se previše od svojih interesovanja upišem tamo gde sutra sa većom izvesnošću mogu očekivati posao – kaže Sanja.

  I nije pogrešila. Odmah po završetku master studija dobila je priliku da stažira u Apoteci.  - Fakulteti upisuju malo studenata farmacije po godini, svega 75, a najavljuje se čak i smanjenje tog broja. Kada se to raspodeli po gradovima, uvek ima manjka farmaceuta. Evo, sada je iz moje generacije nas četvoro iz Subotice završilo farmaciju, a po novom Zakonu svaka apoteka, bilo da je državna ili privatna, mora da ima zaposlenog magistra farmacije.

  Kada bi ponovo bila pred izborom svoje profesije opredelila bi se za isto, kaže Sanja, jer i same studije, a i ono malo iskustva do sada u potpunosti zadovoljava njena očekivanja. Ono što je trenutno čeka jeste godinu dana staža u apoteci uz iskusnije kolege, a onda nakon polaganja stručnog ispita u Beogradu, konačno dobija licencu za samostalni rad.

  - Trenutno me posao u apoteci u potpunosti ispunjava i tačno vidim koliko je potrebno da se ta praksa nadogradi na teoriju koju sam stekla tokom školovanja – kaže Sanja. – Jako volim kontakt s ljudima, a naročito povratnu informaciju pacijenta zadovoljnog savetom ili terapijom koju mu predložim, ili čak samo ljubaznošću s kojom ga dočekam. Ipak, ne verujem da ću se tu zadržati, osećam da još nisam ostvarena, da mogu više i želim dalje da se usavršavam.

  Od doktorskih studija je u startu odustala jer, kako kaže, posle toga se postavlja pitanje gde raditi, za apoteku si prekvalifikovan, a na Fakultetu mesta nema.

  - Zato biram specijalizaciju i trenutno sam baš „zagrizla“ za dve oblasti, a za koju ću se opredeliti zavisi od daljih mogućnosti i prilika. Prva je usavršavanje za kliničkog farmaceuta što podrazumeva tesnu saradnju sa lekarima specijalistima radi najadekvatnijeg pružanja terapijske nege pacijentima u bolnici. Kako je to zahtev Evropske Unije, tražiće se da ga svaka bolnica ima, što svakako znači perspektivu, ali i veliku odgovornost pa oko toga još moram dobro da razmislim.  Druga opcija je Kozmetologija koja me takođe jako interesuje i bliža mi je u slučaju da sebe baš ne budem želela toliko podrediti karijeri.

  Iako živi u sadašnjosti i ne voli mnogo da planira, činjenica da danas više nema sigurnog posla opredelila je Sanju da razmišlja unapred o svojim koracima.

  - Raduje me što se pri tom nisam puno udaljila od svojih želja i interesovanja, samo sam ih uskladila sa potrebama današnjice.  Farmacija nije lak fakultet, ali ne mogu reći da nisam živela normalan život mlade osobe, izlazila, družila, zabavljala se. Život u studentskom domu je nešto što bi svako trebao da doživi i uvek se pre setim zajedničkog praćenja utakmica ili nekih muzičkih takmičenja kada smo navijali, nego neprospavanih noći zbog ispita. Naravno, bilo je i teških momenata i kada je bilo potrebno odricanje, međutim mala je to cena za zadovoljstvo postignutim uspehom. Uvek imam tu potrebu da postignem više, da ne ostanem na istom, da uložim sebe još i budem zadovoljna sobom. Očekivali su to i drugi od mene i samo sam se trudila da tome odgovorim.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja