Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 17.07.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Sertifikat otvara vrata tržišta EU
  24.12.2014.

  Subotički proizvođači bioloških proizvoda menjaju „proizvodnu svest”

  Sertifikaciona kuća Organic Control System iz Subotice jedina u Srbiji izdaje sertifikat o kontroli biološke proizvodnje, a samo proizvođači koji ga poseduju, mogu da izvoze na tržište Evropske unije • U subotičkom ataru, na oko tri i po hiljade hektara obavlja se kontrolisana biljna proizvodnja.

  1854_1.jpg

  Povećana tražnja za biološkim proizvodima najizraženija je na zapadno evropskom tržištu, a biosoja proizvedena na našem području ima veći plasman, jer je u Srbiji zabranjena proizvodnja GMO biljaka.

  Nadežda Pešić Mlinko— Verovatno je i to razlog, što sve veći broj proizvođača traži saradnju sa stručnjacima Organic Control Systema, kako bi se uključili u taj, sa aspekta zaštite životne sredine, prihvatljiv način proizvodnje. Te promene dovele su i do menjanja „proizvodne svesti“ kod proizvođača bioloških proizvoda, a sve je znatno uticalo na povećanje volumena biološke proizvodnje u prošloj godini, istakla je za Subotičke novine Nadežda Pešić Mlinko, rukovodilac kvaliteta u OCS-u.

  Prema podacima sertifikacione kuće, u Subotici i okolini biološka, zdravstveno bezbedna prizvodnja se obavlja na oko 3500 hektara. Tačna površina će se znati na kraju godine, kada se saberu svi podaci, koji se prosleđuju resornom ministarstvu.

  – Naravno kada bi se toj površini dodale i one na kojima se obavlja sakupljanje šumskih i lekovitih biljaka onda bi površina pod ekološkom proizvodnjom bila znatno veća.  U Evropskoj uniji priznaju samo sertifikat koju izdaje Organic Control System. Na ovo posebno moraju obratiti pažnju oni koji svoje proizvode planiraju plasirati na ovo tržište.  Zahvaljujući višegodišnjoj uspešnoj saradnji sa nemačkom sertifikacionom kućom, to subotičko preduzeće izdaje uverenje koje je validno i na američkom tržištu. Organskim proizvodima može se, inače, postići veća cena na tržištu, u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.  Ova razlika se obično kreće između pet i trideset procenata, u zavisnosti od proizvoda, odnosno od ponude i tražnje, ističe sagovornica.

  Ona naglašava da klijenti obično potraže to preduzeće, kada već imaju neki gotov, interesantan – proizvod.

  — Naravno, dešava se da proizvođač posle pregovora, ili pronalaženja potencijalnog kupca, traži savet- pomoć stručnjaka OCS-a. Otkupna cena bioloških proizvoda zavisi od više faktora. Ukoliko proizvođač prodaje robu, koju smo mi kontrolisali, po ugovoru za poznatog kupca, onda je njena cena utvrđena na samom početku proizvodnog ciklusa, i ona je obično nešto veća od one koja je proizvedena konvencionalnom tehnologijom. Oni koji prihvate rizik da svoju robu prodaju neposredno potrošačima, na pijacama, vašarima i drugim manifestacijama, cenu mogu formirati po sopstvenom nahođenju. Upravo zbog toga smo često svedoci, da organski proizvodi u takvoj prodaji imaju poprilično visoku cenu. Uprkos „paprenoj“ ceni, proizvodi imaju svoje potrošače. Zato savetujem svim našim budućim klijentima, da pre nego što nas potraže,donesu čvrstu odluku da prihvate sve uslove propisane za bavljenje organskom proizvodnjom.  Tek nakon ličnog razgovora sa proizvođačima, Organic Control System daje ponudu za kontrolu proizvodnje i izdavanje sertifikata, ističe stručnjakinja Mlinko.

  Ona napominje, da OCS takvu ponudu nikada ne daje putem telefonskog razgovora.

  — To se izbegava, jer se prilikom utvrđivanja troškova, ukršta više elemenata. Ukoliko je, međutim, potencijalni klijent zadovoljan našom ponudom, pristupa se potpisivanju ugovora. Sertifikat se izdaje samo za jednu proizvodnu godinu i mora se svake godine obnavljati, objašnjava Nadežda Pešić Mlinko.

  A.V.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja