Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Sve više smo gojazni
  25.12.2014.

  Akcija „Selu u pohode” pokazala da naši sugrađani prednjače u pogrešnim navikama u ishrani

  Ono što posebno zabrinjava lekare i nutricioniste je da pogrešne navike u ishrani koje dovode do gojaznosti i pratećih bolesti, poput kardiovaskularnih i dijabetesa, ima mlada populacija

  dr Nada Kosić BibićPoslednja u ovoj godini Akcija „Selu u pohode” održana je pre nekoliko dana u mesnoj zajednici Đurđin. Za razliku od nekih drugih naselja, meštani su se ovoga puta odazvali u veoma malom broju, ali je uzorak kontrole njihovog zdravlja iako mali, pokazao da su gotovo svi koji su se javili gojazni. Istovremeno je kod gotovo 80 odsto zainteresovanih izmeren izuzetno visok stepen holesterola, što ovo naselje svrstava u vodeće, kada je gojaznost stanovništva u pitanju.

  Inače, akcija „Selu u pohode” održava se već četvrtu godinu, a dobar odziv sugrađana, najbolja je potvrda da su one bile uspešne.  Osnovna ideja je da se ovim meštanima koji nemaju kompletnu zdravstvenu zaštitu kao stanovnici u gradskim naseljima izađe u susret, te da na ovaj izuzetno praktičan i jednostavan način na licu mesta, brzo i besplatno, bez zdravstvene knjižice utvrdi i proveri njihovo zdravstveno stanje.

  — U ovoj godini izašli smo 14 puta na teren, svaki put u drugu mesnu zajednicu, a u nekima gde je bio veći odziv bili smo i dva puta. Obišli smo ukupno 13 prigradskih naselja, bili smo dva puta u Čantaviru, obišli smo Bajmok, Bikovo, Kelebiju, Mali Bajmok, Palić, Aleksandrovo, Dudovu Šumu, Peščaru, Graničar, Tavankut, Đurđin, i Hajdukovo.  Svaki put Zavod za javno zdravlje je sa ekipom koju čine lekar i nutricionista proveravao sa kolegama iz Doma zdravlja i „Apoteke” zdravlje građana.  Ekipe Zavoda su merile telesnu visinu i težinu i određivale bodi mas index. U ovoj godini pregledana je 631 odrasla osoba i oko 20-oro dece. Prosečna starost osoba koje smo pregledali je 62,4 godine, što jasno pokazuje da uglavnom starije stanovništvo živi u prigradskim mesnim zajednicama i ujedno se odaziva na ove akcije - objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje Subotica i jedna od pokretača ove akcije.

  Stari se najviše odazivaju, a mlađi sve gojazniji

  Gledajući najnoviju statistiku Zavoda, prednjači podatak da se ovim akcijama najviše odazivaju stariji sugrađani, ali da sve više gojaznih ima među mlađom populacijom, što lekari tumače kao problem, jer već u tako ranim godinama nemaju svest o opasnostima koje im prete usled gojaznosti.

  — Ono što nas lekare posebno brine je da se mlađa populacija retko odaziva na ovakve preglede a da na uzorku od pregledanih vidimo da ih je sve više gojaznih.  Praktično imamo situaciju da sa 30 i 40 godina oni već spadaju u gojazne osobe. Svaki drugi mladi čovek nema normalnu ishranjenost, što govori da postoje ozbiljne indicije da ovi mladi ljudi ubuduće obole od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i sličnih, koji su prateće bolesti usled preterane gojaznosti.  Stoji i podatak da najstarija populacija svakako nije najgojaznija, te ove godine najviše gojaznih imamo u uzrastu između 55 i 65 godina — navodi dr Kosić Bibić.

  Podaci dobijeni sa terena takođe pokazuju, navodi doktorka, da su žene više uhranjene od muškaraca, te da od ukupne pregledane populacije svega 26 odsto žena ima normalnu uhranjenost, dok je taj procenta kod muškaraca 27,7 odsto. Veći procenat muškaraca njih 46 odsto, ima takozvanu umerenu gojaznost odnosno ima bodi mas index koji se kreće od 25 do 30 kilograma po kvadratnom metru (takozvana predgojaznost), dok je u ovoj kategoriji tek svaka treća žena. 

  U Vojvodini se najviše nepravilno jede

  Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije urađeno nedavno, takođe je pokazalo da Vojvodina ima najgojaznije stanovništvo.  U populaciji između 18 i 34 godine, svaka peta osoba uzrasta do 35 godina je gojazna u Srbiji, a u Vojvodini 21 odsto mladih ima veći bodi mas index u odnosu na prosek u Srbiji. Doktorica Kosić Bibić kaže da Vojvođani imaju najlošije navike u ishrani.

  — Zvanični podaci pokazuju da najmanje povrća jede stanovništvo Vojvodine, da ne doručkuju, da kao masnoću najčešće koriste svinjsku mast kao i da sole hranu pre nego je i započnu jesti. To jasno pokazuje da je u Vojvodini gojaznost najviše povećana i to sa 17,3 na 21,2 odsto u periodu od 2006 do 2013 godine — navodi doktorka.

  Akcija „Selu u pohode” biće nastavljena i naredne godine.  U subotičkom Zavodu za javno zdravlje, kažu da još precizno ne znaju u kojoj će prigradskoj mesnoj zajednici ona biti održana u januaru, ali da ima indicija da to bude Bajmok, s obzirom da je tamo odziv građana uvek bio najveći.  Takođe, od naredne godine, po prvi put u ovu akciju biće uključene i nove mesne zajednice koje do sada nisu bile obuhvaćene ovom vrstom zdravstvene zaštite.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja