Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Prosvetari ne odustaju od zahteva i štrajka
  27.12.2014.

  Prvo polugodište završeno, a đacima ipak podeljene knjižice

  Učenici osnovnih i srednjih škola su na zimskom raspustu.  Prvo polugodište je završeno regularno, ocene su zaključene, a đacima su podeljene knjižice.

  Zorica KaranovićUprkos tome, sindikati obrazovanja ne odstupaju od svojih zahteva, ne odustaju od štrajka u zakonskim okvirima, tvrdeći da para ima, i da argumenti za to postoje.

  — Sindikat je ušao u pregovore svestan situacije u državi, ali i činjenice da ima para. Za svaki svoj zahtev i tvrdnju, sindikat ima i argumente koje smo predočili i resornom ministarstvu. Naši pregovarači su Vladi ukazali na činjenicu, da se na razvojne projekte za obrazovanje, od kojih prosvetni radnici nemaju nikakve koristi, troši 5 milijardi dinara, za subvencionisanje udžbenika se troši 800 miliona, dok se na sudske troškove godišnje potroši oko 300 miliona dinara — objašnjava Zorica Karanović, predsednica Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi, napominjući da su sindikati, iako ministar tvrdi suprotno, tražili razgovor sa resornim ministarstvom još u maju, pa u junu i septembru, ali da u pomenutom ministarstvu nije postojala dobra volja za to.

  — Vlada je sada ponudila 7500 dinara jednokratne pomoći ali samo za ljude u nastavnom procesu. Sindikat ovu ponudu ne prihvata, pre svega, zato što bi na taj način podelili kolektiv, ali i zato što je ponuda neumesna, ali i bezobrazna, drska i potcenjivačka. Da li to znači da je prosveta socijala? Ako je tako, neka nas proglase za socijalne slučajeve, pa ćemo znati kome pripadamo i kom ministarstvu da se obraćamo — kaže Karanović, upozoravajući da je ogorčenje prosvetnih radnika veliko, kao i njihova odlučnost da se sa zahtevima ide do kraja.

  Iako je pre nedelju dana izgledalo da su pregovori krenuli u željenom pravcu, Karanovićeva kaže da Kolektivni ugovor jeste urađen, jeste prihvaćen ali da još nije potpisan.

  — Bilo je potrebno da se usaglašeni ugovor samo potpiše, međutim niko od nadležnih, se nije pojavio. To znači da oni zaista potcenjuju prosvetne radnike, ponižavaju i nemaju dobru nameru da pregovaraju. Ukoliko se tokom raspusta ništa ne dogodi, štrajk će se nastaviti i u drugom polugodištu. To što ministar preti otkazima i disciplinskim postupcima, mislim da je prevršilo svaku meru. Nije istina da mi radimo protiv učenika. Mi smo 30 minuta časa iskoristili na pravi način, metodički, a ministar bi trebalo da zna, da tih 30 minuta jeste efektivan rad u nastavi.  Uprkos svemu, Sindikat i dalje smatra da treba da se pregovara, mogućnosti ima, potrebna je samo dobra volja Vlade — zaključuje Zorica Karanović, predsednica Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi.

  Bez štrajka

  Za razliku od ostalih sindikata, članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine su obustavili štrajk, jer je, kako su rekli, ispunjen jedan od njihovih zahteva koji se odnosio na zaključenje Posebnog Kolektivnog ugovora.

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja