Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.07.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Radne mašine su mlađe, ali...
  29.12.2014.

  Polako nestaje srednji sloj poljoprivrednika

  Kao i u drugim oblastima života tako i u kupovini poljoprivredne mehanizacije možemo biti svedoci da – zbog sve većeg jaza u srpskom agraru – srednja klasa polako nestaje. To dakle znači da u našoj poljoprivredi postoje privatno- društvena gazdinstva sa značajnom i savremenom mehanizacijom, i ona mala agrarna domaćinstva koja balansirajući oko pozitivne nule, jedva sastavljaju kraj sa krajem. Donja granica ekonomičnosti proizvodnje je pomerena, u odnosu na onu koja je bila samo pre jedne decenije, tako da gazdinstva koja imaju manje od pedest hektara – pogotovo bez sopstvene osnovne mehanizacije – teško mogu zabeležiti značajne rezultate.

  1873_1.jpg
  Remontovanje traktora

  – Kada govorimo o voznom parku moram naglasiti, da su radne mašine proizvedene u Srbiji jako stare, a njihova upotreba postala neekonomična.  Od traktora na gazdinstvima su najviše rasprostranjene one koje se proizvode u Belorusiji, i to ne samo zbog njihove niže cene na tržištu, već i „jeftinog“ održavanja. Nekada su traktori domaće proizvodnje kao što je IMT i Rakovica bili jako popularni među proizvođačima.  Danas su međutim ovi mašinski giganti dospeli na rub stečaja, izgubili su borbu sa savremenom zapadnom mehanizacijom, iako je samo pre nekoliko decenija bivša Jugoslavija raspolagala zavidnom poljoprivrednom industrijom, koju je trebalo razvijati, a ne kočiti njen napredak – istakao je za naš list Atila Šomođi, regionalni predstavnik i serviser nemačkog CLAAS programa u Srbiji.

  Atila ŠomođiU proteklom periodu zahvaljujući raznim subvencijama i poljoprivrednim kreditima znatno se poboljšalo stanje voznog parka vojvođanskih paora, tako da je njihova prosečna starost sa 25 smanjena na „svega“ 15 godina.

  — Na osnovu iskustva mogu reći, da u godinama kada nadležni subvencioniraju nabavku nove mehanizacije, raste i prodaja novih radnih mašina, a pre svega traktora. Što je i razumljivo, jer sa 20 odsto učešća i 30 odsto subvencija, proizvođačima se više isplatila – uzimajući makar i bankarske kredite za deo sredstava koja im nedostaje – kupovina nove mehanizacije, nego da svoja ušteđena sredstva ulože u bilo koju stranu korišćenu radnu mašinu, tim pre što je kupac morao još da plati i carinske troškove koji su ranije iznosili 20 odsto, dok su sa EUR1 sertifikatom smanjeni na 14 odsto.  Prema mom saznanju trenutno nema carinskih troškova na uvoznu mehanizaciju – naglasio je prodavac iz Bajmoka.

  Uspešnost poslovanja i rada kako paora, tako i prodavaca poljoprivredne mehanizacije zavisi od više faktora na koje oni nemaju uticaja, a to su državne uredbe i subvencije odnosno vremenske prilike. Među poljoprivrednim proizvođačima je rasprostranjeno mišljenje, da onaj koji ne može da prebrodi jednu lošu godinu nema šta da traži u agraru.

  — Od skora smo našu osnovnu delatnost, a koja se odnosila na prodaju mehanizacije nemačkog proizvođača, proširili sa jednom novom uslugom, a to je kompletna dijagnostika polovnih mašina. To znači, da ako neko želi da kupi bilo koju radnu mašinu – kombajn, traktor ili nešto drugo – iz programa čiji smo regionalni dileri, onda na terenu obavljamo detaljan pregled osnovnog sredstva. Pomoću specijalnih instrumenata – za merenje vibracije ležaja i laserski termometar – stičemo tačan uvid u stanje radne radne mašine koja je predmet kupovine.  Nakon dijagnostike, zapažanja prenosimo kupcu, i dajemo okvirne troškove za uklanjanje uočenih nedostataka. Kupovina na ovakav način je ne samo sigurnija, već se i prodajna cena može korigovati. Imajući u vidu da se sa ovim mašinama bavim od 2001. godine, ja sasvim „drugim ušima“ čujem rad motora nego većina proizvođača.  Moram naglasiti da sve veći broj poljoprivrednika koristi ovu uslugu naše firme, i to kako su nam rekli: bolje je odmah znati šta se trguje, odnosno koliko košta uklanjanje nedostataka, nego da to kasnije posle kupovine u dvorištu saznaju.  U ovakvim slučajevima se gubi mogućnost cenovne korekcije.  Poljoprivrednicima često pre trgovine postavljam pitanje, na kolikoj površini gazduju, i to ne zbog toga što me interesuje veličina njihovog poseda, već da im preporučim radnu mašinu optimalne snage. Na osnovu obradive površine znam proceniti potrebnu snagu pogonske mašine, sa kojom će zemljoradnik pored zadovoljenja sopstvenih potreba moći obavljati i uslužne poslove.  Ovakvim pristupom se štedi novac, a i proizvodnja postaje rentabilnija – ističe Atila Šomođi

  Osumnjičen da je proizvodio i prodavao marihuanu

  Subotička policija je, na osnovu naredbe Višeg suda u Subotici, izvršila pretres kuće koju koristi K. H.  (1980) iz Subotice i u njoj pronašla oko 2,4 kilograma zelene biljne materije nalik na opojnu drogu marihuanu.  Sumnja se da je K. H. u dužem vremenskom periodu, marihuanu proizvodio i prodavao na području grada.  Po odobrenju nadležnog tužilaštva, njemu je određeno zadržavanje zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.  Nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu, osumnjičenom je sudija odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja