Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Nova sezona “Škole u srcu”
  30.12.2014.

  Projektom zabavno edukativnog karaktera, učenici uz pomoć učitelja i nastavnika spajaju igru, zabavu i učenje

  Oni su režiseri, scenografi, kostimografi, glumci i voditelji. Uz pomoć učitelja, nastavnika i podršku direktora ovaj neobičan projekat upravo doživljava i svoj treći ciklus, a ako je suditi po zainteresovanosti i oduševljenju učenika, ne nazire mu se kraj.

   1882_1.jpg

  Deca su spremna, čeka se samo kamerman. Iako malo kasni, to ne utiče na dobro raspoloženje i uzbuđenje učenika. Vreme koriste za međusobno ispitivanje i ponavljanje. Koliko je atmosfera vesela ali i radna uverio se i direktor škole Miloš Vukadin.

  - Od nastavnika tražim kreativnost i ideje, jer ne bih želeo da su sekcije uvek vezane za predmet i da se održavaju bez obzira na masovnost. Tako je nastavnik matematike svoju staru ljubav prema režiji i televiziji, uspeo da realizuje zahvaljujući ovom projektu.  Od njega je sve počelo, a ubrzo su mu se pridružili i ostali nastavnici. Sećam se, prve godine, u realizaciji serije „Škola u srcu“, učestvovalo je oko 20 nastavnika i gotovo sva deca. Popularnost serije je sve veća i pravo je zadovoljstvo gledati kada učitelji i nastavnici na ovakav način usmeravaju decu na pravi put - smatra Vukadin.

  Kad se ruke slože…

  A, zahvaljujući ovoj seriji učenici osim talenta za glumu i muziku, imaju priliku da javnim nastupom pokažu šta i koliko su naučili u školi.

  -Deca vole da učestvuju u snimanju serije. Za njih je to jedno novo, zabavno iskustvo kroz koje oni mnogo toga i nauče. Motiva, ovoga puta, imaju na pretek i niko ne beži od učenja, koje je neophodno za učesnike u emisiji.  Naprotiv, broj učesnika je sve veći jer je i interesovanje sve veće. Međutim, nije ovo samo školski projekat. Deca na ovaj način izlaze u javnost. Cilj je da ono što nauče izađe izvan zidova naše škole. Na ovaj način oni se upoznaju i sa radom pred kamerom i sutra će sigurno biti sigurniji u sebe, spremniji za javni nastup i kompletnije ličnosti - ubeđen je Vitomir Marković, nastavnik matematike.

  Projektom koji je zabavno edukativnog karaktera, učenici uz pomoć učitelja i nastavnika spajaju igru, zabavu i učenje. Na taj način predstavljaju svoje drugare, mlade muzičare i omogućavaju da se njihov glas i melodije čuju i van ove škole. Sa svim aktivnostima, uspešno upravljaju kao pravi kapetani, učenice sedmog razreda,voditeljke Jelena Šućur i Elizabeta Rac.

  -Nisam prvi put pred kamerom, ali po prvi put u ovoj sezoni imam ulogu voditelja. Ubedljivo najteži deo ovog zadatka jeste zapamtiti teks. Uprkos tome, uživam u svojoj ulozi jer mi pruža priliku da naučim nešto novo, posetim razna mesta i upoznajem se sa ljudima – kaže Jelena koja sve manje oseća nelagodu pred kamerom dok njena “koleginica” Elizabeta, priznaje da početak snimanja izazove nalet adrenalina, što ponekad dovede i do grešaka koje se, međutim, brzo ispravljaju.

  - Iako u ovom poslu tek stičemo iskustvo, sve češće svojim sugestijama i predlozima učestvujemo u organizaciji i realizaciji emisije.

  Pazi, snima se

  Snimanje počinje. Miljan Milikić, učenik 5c razreda, svira na tamburi Baklanovu igru.  Treme nema, jer Miljan je muzičar sa iskustvom. Kaže, svirao je na koncertima i javnim časovima u Muzičkoj školi.  I dok se pod njegovim spretnim prstima, formira predivna melodija, Ksenija Kopilović hrabri svoje drugarice prenoseći im svoja iskustva iz prethodnih emisija.

  -U emisiji sam učestvovala sa drugaricom Sarom Rokvić, i jedna drugoj smo objašnjavali kako se rešavaju nejednačine.  Pokušale smo to da objasnimo na najjednostavniji način. Treme nije bilo, a mislim da smo uspele i da pokažemo da matematika nije bauk, već može da bude interesantna i zanimljiva.

  Dok kamera snima, Olga Vrndžić i Jelena Radonjić objašnjavaju pojam komplementnih i suplementnih uglova. Iako je trema učinila svoje, pa se greške nižu jedna za drugom, njih dve uspešno završavaju snimanje. Osmeh zadovoljstva pokazuje koliko su uživale u svojim ulogama.

  Angažovanjem do znanja

  Kamera sada prelazi u drugu učionicu, gde nas očekuje “mali zoološki vrt”. To su đaci učiteljice Ljubice Davčik, maskirani u životinje.  Učenici drugog razreda, pod njenim budnim okom prikazuju igrokaz “ Lav i miš”. Raspevani i razigrani, predstavljaju najsimpatičnije aktere emisije.

  -Deca na snimanje reaguju fantastično, opuštena su i nisu opterećena. Uživaju u svakoj aktivnosti i kroz nju uče. Ovo je naša igra, veselje i druženje - kaže učiteljica Ljubica Davčik.

  I dok mališani sumiraju utiske, ekipa predvođena Jelenom i Elizabetom odlazi u Politehničku školu, kako bi nešto više saznali o obrazovnom profilu arhitektonskog tehničara.

  -U pokušaju da obrazovne profile približi svojim budućim đacima i njihovim roditeljima, Politehnička škola je napravila čitav niz propagadnih filmova i spotova. Svesni smo da sa četrnaest godina, nije lako opredeliti se za neko svoje buduće zanimanje. Postavlja se pitanje da li đaci i roditelji znaju da tapetar nije onaj koji lepi tapete po zidovima, nego onaj koji npr. tapacira nameštaj, da li razumeju razliku izmađu građevinskog tehničara i arhitektonskog tehničara… Da bismo pravilno usmerili učenike iz osnovnih škola, mi neprekidno radimo na približavanju obrazovnih profila đacima. Zbog toga smo se i odazvali pozivu škole “Miloš Crnjanski” i emisije “Škola u srcu”- objašnjava Iso Planić, direktor Politehničke škole, uveren da đaci jedni drugima veruju, te da se učenici i njihovi roditelji, za svoje buduće zanimanje opredeljuju preko direktnih i ličnih kontakata.

  Au, što je škola zgodna…

  Nakon što su se upoznale sa osnovama slobodoručnog crtanja i statičnih proračuna, sa organizacijom građevinskih radova i izradom maketa, sledio je put u Hemijsku školu. Tamo su ih sa nestrpljenjem očekivali pekari .  

  -Mislimo da jedna slika vredi kao hiljade reči i kao stručna škola, mi smo praktičari pa volimo da vidimo ali i pokažemo kako nešto funkcioniše u praksi.  Ovo je prilika da predstavimo šta naši đaci uče, kako rade i šta su sve naučili - kaže Danijela Mutabdžija, nastavnica stručnih predmeta na području rada proizvodnje i prerade hrane, dok njena koleginica Kata Suknović, nastavnik stručnih predmeta iz oblasti tekstila, dodaje da bi bilo lepo kada bi se većina obrazovnih profila prikazala na ovaj način. – U prethodnoj emisiji smo predstavili rad tehničara modelara odeće.  Priliku da se oproba za šivaćom mašinom imala je i sama voditeljka.

  Iako je snimanje potrajalo, voditeljke Jelena i Elizabeta su izuzetno raspoložene.

  -Bilo je zabavno, naročito u Hemijskoj školi. Prošli put sam se oprobala u šivenju, a danas u mešenju peciva. Unapred se radujem narednim snimanjima i izazovima - kaže Jelena, napominjući da se emisija realizuje i zahvaljujući City televiziji, na kojoj se “ Škola u srcu” i emituje.

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja