Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Mladi više piju od starijih
  13.01.2015.

  Dr Nada Vasković Maravić: trećina hospitalno lečenih pacijenata ima problem sa alkoholom

  Dok traju Božićni i Novogodišnji praznici, javlja se i problem preteranog konzumiranja alkohola, tvrde u subotičkoj bolnici

  Podaci odeljenja psihijatrije u subotičkoj Bolnici pokazuju, da u odnosu na prošlu godinu nema znatnog povećanja broja zavisnika od alkohola, a da sa alkoholom uglavnom preteruju mlađe osobe.

  Dr Nada Vasković Maravić
  Dr Nada Vasković Maravić 

  - Trećina hospitalno lečenih pacijenata na našem odeljenju ima problem sa alkoholom. Hospitalizujemo osobe radi trežnjenja, ukoliko se radi o težim stanjima i lečimo ih ukoliko izraze želju, motivisani su i žele rešiti problem sa alkoholizmom. Što se starosne dobi tiče, prednjače osobe od 25 do 55 godine života, mada ima lečenih i sa 65 i 70 godina - iznosi podatke za naš list dr Nada Vasković Maravić, načelnik odeljenja psihijatrije u subotičkoj bolnici.

  Kako tvrde u Bolnici, prijemi na odeljenje psihijatrije zbog alkoholisanog stanja češći su vikendom i uglavnom na odeljenje stižu mladi, nakon večernjih izlazaka.  Ono što je posebno zanimljivo da se nije promenila statistika vezana za pol koji neumereno pije alkohol, a govori da muškarci daleko više piju od žena.

  - Situacija je gotovo identična kao i lane, muškarci u trostruko većem broju u odnosu na žene konzumiraju alkohol. Potrebno je još jednom istaći da je alkohol psihoaktivna supstanca koja deluje na centralni i periferni nervni sistem i deluje i na ostale organske sisteme čoveka. Njegovo dugotrajno konzumiranje može izazvati atrofi ju mozga, epileptične napade, polineuropatiju perifernih nerava, a nisu retka i degenerativna oboljenja sa neoplazmama jezika, glasnih žica, jednjaka, želuca i slično - ističe dr Vasković Maravić.

  Ukoliko je u pitanju teža detoksikacija, pacijenti se u akutno napitom stanju prime na odeljenje psihijatrije.Tretman je uobičajen, obavlja se detoksikacija vitaminima u infuzionim rastvorima. Prema tvrdnjama dr Vasković Maravić, izuzetno retko se dešava da su pacijenti agresivni, a kada se dogodi takva situacija, postupa se po pravilima u skladu sa Zakonom.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja