Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Desetak intervencija i na javnim mestima
  15.01.2015.

  Tokom Novogodišnje noći, u Službi hitne medicinske pomoći, lekari i tehničari imali su pune ruke posla. Radilo je pet lekarskih ekipa i jedna transportna, tri ekipe su radile u gradu, a po jedna u vangradskim naseljima Bajmok i Čantavir. Na Trgu je dežurala ekipa tokom održavanja koncerta.

  1912_1.jpg

  - Tokom dočeka imali smo povećan obim posla za sve ekipe.  Desetak puta se intervenisalo na javnim mestima zbog onih koji su bili pod dejstvom alkohola. Veliki je bio broj poziva hroničnih pacijenata koji su se žalili na gušenje i povišen krvni pritisak. Niske temperature su doprinele većem broju intervencija kod starijih osoba koje imaju hronične bolesti. Ukupan broj lekarskih intervencija je bio 44 - rekla je dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja.

  Nakon novogodišnjeg slavlja, smanjen je broj poziva na javnim mestima. Lekarske ekipe su intervenisale 38 puta, a u ambulanti je pregledano 100 pacijenata. Građani su se uglavnom javljali zbog oboljenja gornjih i donjih disajnih puteva i povišenog krvnog pritiska.  Jedna osoba je zatražila pomoć zbog opekotina šake zadobijenih paljenjem petarde.

  Tokom praznika tri pacijenta su iz kućnih uslova odvezena u Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine zbog akutnog infarkta srca.Tehničarske ekipe su imale 140 terapija i previjanja u kućnim uslovima.

  Godišnji izveštaj pokazao nedostatak kadrova

  U godišnjem izveštaju Doma zdravlja prezentovanom neposredno pred završetak godine još jednom se pokazalo da u ovoj ustanovi imaju ozbiljnih problema sa nedostatkom kadrova. Na pres konferenciji je rečeno da su tokom cele protekle godine uslovi rada, gotovo u svim službama bili otežani, upravo zbog nedostaka kadrova.

  - Kadrovski plan, koji je stigao u oktobru je omogućio da se primi 6 sestara i 5 lekara. Međutim, istim je smanjen broj sestara sa 241 na 228, te smo tražili da nam se vrati prvobitan broj. Nadamo se da nas ovako veliki problem, nedostatka kadra, neće pratiti i u narednoj godini te da će kadrovski plan stići do februara. Početkom decembra smo dobili mogućnost da primimo još 5 sestara i 4 lekara - navela je dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja.

  Pored ovih problema, Dom zdravlja je u toku prošle godine zahvaljujući sredstvima obezbeđenim od lokalne samouprave bio u mogućnosti da renovira zdravstvenu stanicu Čantavir, ambulantu u Novom Žedniku, Specijalističko- konsultativnu službu. Završeni su radovi kanalizacione mreže u Službi Hitne medicinske pomoći, a okrečen je i veći broj ambulanti.

  Kupljeno je i 6 inhalatora, 4 EKG aparata, 2 kolposkopa, aparat za ne invazivnu mehaničku ventilaciju, dok su od Ministarstva zdravlja dobijena 2 mikroskopa i aparat za bojenje preparata za citološke preglede. Humanitarna organizacija Serbian American medical association je donirala Službi za zdravstvenu zaštitu žena i dece sondu za transfontanealnu neurosonografiju (ultrazvučni pregled mozga kod novorođenčadi i odojčadi).

  Kupljeni su i računari za elektronsko vođenje kartona, koji se nalaze u svim ambulantama, a od novembra i u Službi Hitne medicinske pomoći, te su na ovaj način umrežene sve službe Doma zdravlja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja