Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Pravilnik određuje koje dete prima Pentaxim
  18.01.2015.

  Nakon duže nestašice, u Suboticu stigla kombinovana, petovalentna vakcina

  Nakon više od godinu dana, u subotički Dom zdravlja odnosno Dečiji dispanzer, stigla je vakcina "Pentaxim", koju deca primaju od ponedeljka, 12. januara.

  1926_1.jpg

  Novi Pravilnik o imunizaciji, koji je stupio na snagu 1.januara ove godine, odredio je i nova pravila koja određuju kategorije dece koja će primiti vakcine.  Dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja objasnila je koji mališani i prema kojim kriterijumima, imaju pravo da budu vakcinisani.

  dr Mihaela Budimski- Deca koja navršavaju dva meseca života, 1.januara ove godine imaju pravo da se vakcinišu ovom kombinovanom petovalentnom vakcinom, kao i mališani kod kojih nije izvršena primo vakcinacija, zato što imaju dokumentovane kontraindikacije za otpočinjanje primo vakcine prema određenom uzrastu za kalendar vakcinacije- rekla je dr Budimski. Dodala je da sva ostala deca koja su započela vakcinaciju petovalentnom vakcinom, a primila su prvu ili drugu dozu, neće ulaziti u ove kategorije, te će roditelji morati da ih kupe sami (troškovi su oko 3.500 dinara) ili da decu vakcinišu "starim" vakcinama.

  U našoj zemlji "Pentaxim" vakcine stigle su prema rečima pedijatara u Dečijem dispanzeru, sa dve godine kašnjenja, jer su one već uvedene u gotovo svim zemljama okruženja.

  Subotica dobila 180 vakcina

  U Suboticu je ovoga puta stigao kontigent od 180 vakcina, a procenjuje se da je ta količina za sada dovoljna za imunizaciju dece za oko mesec dana.

  dr Tatjana Ilić- Retka smo zemlja koja je decu do sada vakcinisala isključivo „oslabljenim" vakcinama, odnosno klasičnim Torlakovim vakcinama, a od sada prema novom Uputstvu o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, u mogućnosti smo opet da određenoj kategoriji dece dajemo „Pentaxim".  Vakcina se daje tri puta u prvoj godini, u razmacima od mesec i po dana, a država je odredila da će ta 3 davanja biti petovalentnom vakcinom. Međutim, revakcinacija koja se radi godinu dana nakon treće doze, obično sa godinu i po dana, radiće se starom vakcinom. Znači, sa godinu i po dana, deca će i dalje primati Torlakovu vakcinu, a ako roditelji budu želeli da revakcinacija bude sa "Pentaxim" vakcinom, moraće da je kupe. To trenutno međutim nije moguće, jer je apoteke nemaju, s obzirom da je Fond preuzeo tu količinu vakcina koju su uvoznici isplanirali. Nadamo se ipak, da će snabdevanje biti kontinuirano, te da ćemo na vreme dobiti nove doze "Pentaxima". Ukoliko to ne bude slučaj, ne možemo roditeljima reći da kupe vakcinu kada oni imaju pravo o teretu Fonda da vakcinišu dete. Moraće se sačekati nova isporuka vakcina. Svakako, apelujemo na roditelje da ne kupuju vakcinu unapred iako je kojim slučajem nađu, pre nego što se ne posavetuju sa svojim pedijatrom, rekla je dr Tatjana Ilić, pedijatar u Dečijem dispanzeru.

  Podsetimo, "Pentaxim" je vakcina koja štiti od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence B, i dečje paralize.  Do sada je ona davana deci sa dva uboda, a od sada je njena primena komfornija, jer se daje jednim ubodom, inaktivisana je, što znači da ne može da izazove vakcinalnu bolest, oslabljene su neželjene reakcije, dete nema temperaturu, bol, otok, razdražljivost, što je moglo do sada da prati "oslabljene" vakcine, objasnila je takođe dr Ilić.

  Na pitanje da li postoji opasnost u slučaju da se dete ne vakciniše na vreme "Pentaximom", dr Ilić je rekla da imunizacija svakako treba da bude završena u predviđenom roku, ali da povećavanje razmaka između dve doze samo pojačava njeno dejstvo, a ne smanjuje ga, kao što se misli.

  - Detetu neće smetati ako je umesto 2, sačekalo 3 meseca, čak će reakcija na vakcinu biti bolja, ali mi svakako želimo da do nekog trenutka, kada će možda krenuti u kolektiv, kompletiramo, odnosno završimo imunizaciju.  Postoje planirani termini za vakcinu, ali ako se razmak poveća, to nije nikakav problem - istakla je dr Ilić.

  Ukoliko i do sada roditelji nisu decu želeli da vakcinišu Torlakovim vakcinama već "Pentaximom", u razmaku od 4 i po meseca morali su da plate 10.500 dinara, odnosno tri puta po 3.500 dinara, koliko košta jedna doza.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja