Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Lekovi za trećinu jeftiniji, fale samo pojedini
  20.01.2015.

  Intervju: dipl. farm. Violeta Sloboda, direktor Apoteka Subotica

  •Pored dobre snabdevenosti lekovima, posebna pogodnost za građane je što je na „pozitivnu" listu vraćeno čak 178 preparata, a u proseku lekovi su jeftiniji do 30 odsto• Nije samo državni sektor u obavezi da preuzima od građana farmaceutski otpad, a to godinama čini, ističe Violeta Sloboda, direktorka Apoteka Subotica.

  dipl. farm. Violeta SlobodaSnabdevenost lekovima svih ogranaka u gradskim i u prigradskim naseljima u ovom trenutku više je nego dobra, a srazmerna je prometu svakog ogranka. Prema rečima direktora, Ustanova je prošle godine imala problem u snabdevanju, zbog javnih nabavki koje im i dalje zadaju poteškoće, pa je snabdevanje apoteka do juna prošle godine bilo izuzetno otežano. Uspešnom realizacijom tendera od juna, situacija je stabilna, a snabdevanje lekovima kontinuirano.

  Postoji li trenutno defi cit nekih lekova, kojih i zašto?

  —Većeg defi cita lekova nemamo.  Ipak, trenutno imamo nedostatak medikamenata poput Neurontina (antieptileptik), Lyrica (neuropatija), Alphapresa (antihipertenziv), Orvagil (antibiotik) i Sanaderm mast (opekotine). Ovaj defi cit imamo pre svega zbog problema njihovog uvoza kao i poteškoća u procesu proizvodnje. Nekada dođe do defi citarnosti lekova sa D liste, to su takozvani neregistrovani lekovi, ali to nije do "Apoteke".  Problem je zapravo u uvozu ovih lekova od strane izabranih dobavljača, ali smo ovih dana dobili obećanje da će snabdevanje i ovim lekovima u što kraćem roku biti rešeno.

  Koji lekovi su skinuti sa pozitivne liste a koji vraćeni?

  —Sa pozitivne liste skinuto je ukupno 142 leka, i to veoma frekventni lekovi kao što su Norvask, Vazotal, Alopres. Ali su zato sada na pozitivnoj listi prisutne paralele - Amlodipin, Tenox. To su antihipertenzivi.  Lekovi koji su vraćeni na pozitivnu listu su širokog dijapazona, a ima ih 178. To su uvozni i domaći lekovi vrlo specifi čne generike.

  Koje lekove najviše građani traže u vašim ograncima?

  —Lekovi koji se najčešće traže su za kardiovaskularne bolesti.  To su pre svega antihipertenzivi, sedativi i antibiotici. Zbog učestalih prehlada ovih dana imamo povećanu tražnju za vitaminima, preparatima za skidanje povišene telesne temperature, kao i za preparatima koji stimulišu imunitet.

  1934_2.jpg

  Da li se građani žale na neke vaše usluge?

  —Trenutno nemamo nikakvih prigovora od strane građana, jer snabdeveni smo dobro, a ono što je trenutni defi cit, nije do naše ustanove i to je bitno da građani znaju.

  Koja grupa lekova je pojeftinila i šta to konkretno znači za građane?

  —Pojeftinjenje lekova je u rasponu od 10 do 50 odsto, a prosek je 29,45 odsto. Ovo pojeftinjenje svakako pacijentima daje mogućnost da lakše obezbede potrebne medikamente. Primera radi, veća pojeftinjenja imamo kod antihipertenziva, antidepresiva, antibiotika i hipolipemika (preparati koji regulišu nivo holesterola i nivo triglicerida).

  S obzirom da znamo da je standard u zemljama u Evropskoj uniji veći, možemo li povući neku paralelu u cenama lekova kod njih i u našoj zemlji?

  —Generalno mislim da ne. Procenat pojeftinjenja lekova je u proseku 30 odsto, što nije malo. Ustanova će morati da bude vrlo racionalna sa raspoloživim sredstvima, da bi svi troškovi bili podmireni, kao i obaveze prema dobavljačima

  Koliko ogranaka trenutno ima "Apoteka" u gradu i vangradskim mesnim zajednicama i da li imate u planu otvaranje novih?

  —„Apoteka" u svom sastavu ima 22 ogranka.  Otvaranje novih objekata u ovoj godini je veoma diskutabilno, s obzirom na činjenicu da je ukupan broj apoteka državnih i privatnih za naš grad popriličan.  Treba istaći da ćemo kao ustanova u ovoj godini svakako razmatrati rentabilnost pojedinih postojećih objekata.

  „Apoteka" trenutno ne preuzima od građana lekove sa isteklim rokom trajanja.  To je novina. Zbog čega se prestalo sa ovom dugogodišnjom praksom?

  —U toku je izmena Zakona o upravljanju otpadom kao i izmena Pravilnika o upravljanju farmaceutskim otpadom. "Apoteka" je u periodu od 2008. godine od kada smo aktivni po ovom pitanju, prikupila oko 3,7 tona farmaceutskog otpada. Naš kolektiv je lider u zemlji kada je farmaceutski otpad u pitanju.  Sve ovo vreme troškove preuzimanja, skladištenja, transporta i uništenja farmaceutskog otpada snosili smo sami. S obzirom da je u pripremi raspisivanje Tendera za farmaceutski otpad preuzetog od građana, da je prostor gde se farmaceutski otpad trenutno nalazi u procesu restitucije, te da su nam potrebna fi nansijska sredstva koja nisu mala, postupak preuzimanja lekova sa isteklim rokom trajanja od građana je trenutno obustavljen. Svakako ćemo potražiti pomoć svog osnivača odnosno lokalne samouprave, jer smo profesionalno i odgovorno za Grad i okolinu kao ustanova uradili mnogo. Takođe želim da istaknem da nije samo državni sektor u obavezi da preuzima od građana farmaceutski otpad, a to godinama čini.

  Šta je sve urađeno od aprila prošle godine, od kada ste vi na čelu ustanove i koji su strategijski ciljevi „Apoteke" u ovoj godini?

  —Od aprila 2014. godine, uspešno su realizovani svi tenderi koji su bili planirani za tu godinu. Plaćena su dugovanja ka dobavljačima i ušli smo u valutu plaćanja.  Urađen je i tender za komercijalnu prodaju pri čemu smo od naših dobavljača dobili najbolje uslove za snabdevanje naše "Apoteke".  Redizajniran je i sajt "Apoteke" pa postoji mogućnost veb šopinga. Uveden je Lexikomp u ograncima koji omogućava otkrivanje postojećih interakcija između lekova. Renovinaran je ogranak 3 - apoteka kod Dečijeg dispanzera, izvršena je rekonstrukcija grejanja objekta ogranka 13 u Čantaviru, zamenjena je dotrajala ograda u apoteci ogranak 12 u Starom Žedniku. Ustanova je dobila još tri profesionalna merača krvnog pritiska, tako da pacijenti sada mogu uz nadzor stručnog lica da provere svoj krvni pritisak.  Obeležili smo sve bitne datume iz Kalendara zdravlja, organizovali brojne akcije gde smo edukovali pacijente i delili gratis preparate za korisnike naših usluga. Želimo da zadržimo stratešku poziciju i u ovoj godini, bez obzira na poteškoće koje imamo, ili sa kojima ćemo eventualno još biti suočeni. Kolektiv Apoteke Subotica ima izuzetno profesionalni kadar, zato se sve češće može čuti slogan, da smo mi Apoteka kojoj porodica veruje.  Ovo je zapravo krilatica koja nam daje vetar u leđa da budemo još bolji.

  Da li pružate neke dodatne olakšice građanima iz kategorije socijalno ugroženih lica?

  —Posebnih popusta nemamo, ali smo pre oko mesec dana u saradnji sa Karitasom socijalnoj kategoriji stanovništva donirali određenu količinu vitamina, sanitetskog materijala i pomoćnih lekovitih sredstava. Znamo da u Crvenom krstu ima oko 15 socijalno nezbrinutih lica, te je od ove godine sklopljen Ugovor sa lokalnom samoupravom, da se tim licima pomogne. Pomoć je takva, da „Apoteka" sve što je potrebno tim licima pruža putem recepata, a lokalna samouprava to naknadno nadomešta, što je opet ponavljam, novina u ovoj godini.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja