Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Razvoj ćemo obezbediti i sopstvenim prihodima
  22.01.2015.

  Direktorica JKP „Vodovod i kanalizacija“ Valerija Tot Godo predstavila program rada i razvoja za naredne četiri godine

  Visok kvalitet usluga i uredno funkcionisanje delatnosti u narednom periodu prvenstveni su zadatak svih zaposlenih u preduzeću.  Neophodni su ekonomičnost poslovanja, poboljšanje stručnosti, transparentnost i međusobna solidarnost u sve težim ekonomskim uslovima.

  Jedan od reprezentativnih Sindikata „Nezavisnost“, organizovao je pred kraj godine sastanak sa direktoricom JKP „Vodovoda i kanalizacija“, u toku kojeg je Valerija Tot Godo izložila svoj program i ciljeve u naredne četiri godine.  U otvorenom razgovoru, zaposleni su iznosili svoja mišljenja i predloge kako u ovom periodu ostvariti zacrtane planove, ispraviti određene propuste i biti koliko je god moguće spremniji, da se odgovori izazovu vremena i teškoćama koje sadašnja ukupna ekonomska situacija u zemlji nameće.  Takvi problemi ne mogu zaobići ni ovo preduzeće koje izuzetno mnogo polaže na visok nivo kvaliteta svojih usluga, razvijanje odnosa sa potrošačima, implementaciju i primenu međunarodnih standarda i strategiju razvoja delatnosti.

  1942_1.jpg
  Valerija Tot Godo

  —Pred nama su tri pitanja: gde smo sada, gde želimo da idemo i kako tamo da stignemo?  Da bi na njih odgovorili, i da bi načinili program koji ćemo sprovoditi, moramo da imamo jasnu sliku sadašnje situacije u kojoj se nalazimo, zatim potreba i prioriteta koje želimo da ostvarimo, a što se tiče trećeg pitanja – kako da sve to postignemo, odgovor mora da se bazira na zacrtanim pravcima razvoja i onome što će obezbediti njegovo sprovođenje, a to su sredstva iz sopstvenih prihoda, od kredita kao i iz raznih fondova i donacija, rekla je Valerija Tot Godo.

  Manji prihodi od vode

  Direktorica „Vodovoda i kanalizacije“ napomenula je da su prihodi Javnog komunalnog preduzeća od 2008. do 2013. godine rasli, a od tada su u stagnaciji, da potrošnja vode opada i da potrošači sve manje troše vodu, što doprinosi štednji resursa, ali s druge strane preduzeću koje je od javnog interesa ne obezbeđuje tolike prihode na osnovu kojih bi moglo da unapređuje tehničko stanje vodosnabdevanja i kvalitet prerađene vode za piće.  Kapital preduzeća, istina, raste, ali to iziskuje i veća ulaganja pre svega u amortizaciju, zatim otplatu preuzetih kredita kao onaj za prečistač otpadnih voda, tako da na kraju godišnje ostaje tek oko dvadesetak miliona dinara za sopstvena ulaganja, što je nedovoljno za bilo kakve razvojne programe i može samo da posluži kakvom-takvom održavanju postojećeg stanja.

  —Fond za kapitalna ulaganja nam je dosta pomagao pa se na osnovu njega uspevalo investirati, ali to je sve teže išlo, naročito u 2014. godini. Za četiri projekta vodovodne i kanalizacione mreže Fond je sada u decembru obezbedio oko 30, a grad oko 66 miliona dinara, i to je tih oko sto miliona dinara na koje možemo da računamo, ali moramo ići na iznalaženje i drugih izvora sredstava.  Što se tiče otplate kredita, samo negativna kursna razlika je 34 miliona dinara, i to nećemo moći dugo da izdržimo, rekla je direktorica „Vodovoda i kanalizacije“ Valerija Tot Godo.

  Ono što se iz tabele investicionih ulaganja u proteklom četvorogodišnjem periodu može videti, jeste da je najviše bilo ostvareno u 2011. i 2012. godini, blizu 70 i blizu 90 miliona dinara, a da je u 2013. godini taj iznos pao na oko 55,5 miliona dinara. Investiralo se u vodozahvate – izgradnju i revitalizaciju objekata i izradu projektno-tehničke dokumentacije, izgradnju i projekte distributivne mreže, kolektorsku i kanalizacionu mrežu, UPOV Bajmok i UPOV Subotica, a najviše sredstava obezbeđeno je iz sopstvenih prihoda i iz budžeta grada, zatim Fonda za kapitalne investicije i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a delom i od donacija.

  Na kome će firma ostati?

  —Na 230 zaposlenih, koliko je zahtevani broj u sistematizaciji, a potrebno nam je više radnika od toga broja, neophodna nam je mnogo jača kvalifikaciona struktura nego što je sada imamo.  Imamo 41 nekvalifikovanog radnika, a sistematizacija predviđa 15, zatim sa srednjom stručnom spremom u „Vodovodu i kanalizaciji“ je 73 zaposlenih, a potrebno je 105, polukvalifikovanih imamo 13 a treba 20, rekla je direktorica Javnog komunalnog preduzeća.

  Valerija Tot Godo takođe je napomenula da je zabrinjavajuća i starosna struktura u proseku od 46 godina, dok je mladih do 30 godina samo 25. Kada kroz desetak ili više godina većina radnika ode u penziju, pitanje je ko će ih zameniti, odnosno kako će doći do smene generacija u Javnom komunalnom preduzeću?

  —Očekuje se da broj zaposlenih smanjimo ove godine na 224, što će nam, naravno, doneti nove teškoće U 2013. godini imali smo 79 radno angažovanih osoba, a ove, 2014. godine, samo desetak. Predstoji nam prema programu i izrada nove sitematizacije radnih mesta, ali u njoj neće biti većih promena, neke radne jedinice će se spojiti, pojedini ljudi premestiti, neće biti pomoćnika direktora, to je uglavnom ono što će doneti nova sistematizacija, rekla je direktorica „Vodovoda i kanalizacije“.

  Što se tiče plata, u Javnom komunalnom preduzeću one su 2010. godine u proseku iznosile 37.000 dinara, u 2011. godini 39.000, u 2012. su bile 42.000 a u 2013. godini 45.000 dinara. Od januara 2015. godine cena rada biće 121 umesto 115 dinara i razlika će ići na teret – regresa!

  Zaposlene u „Vodovodu“ interesovalo je, pored ostalog, kako sprovesti individualno ocenjivanje učinka, kakve su kalkulacije što se tiče uspešnosti izvršavanja određenog posla, kao i da se odgovornost za određene propuste ili učinjenu štetu odnosi i primenjuje na sve jednako, da za istu grešku neko ne bude kažnjen drastično, a drugi manje ili samo simbolično.

  Pripremljeni projekti

  U „Vodovodu“ su za grad Suboticu pripremljeni sledeći projekti.  Za izgradnju vodovodne mreže u Mesnoj zajednici Ker za ulice Dr Franje Sudarevića, Jaše Ignjatovića i Porečku, u Malom Bajmoku Franje Kluza, Kertvarošu Banijsku, Dobojsku, Antona Aškerca, Deligradsku i Dolenjsku, u Železničkom naselju i Makovoj sedmici Đeri Ferenca sa kracima 1,2 i 3, Segedinsku i 381.  Novu.

  Što se tiče kanalizacije, gotovi su projekti za Radanovac, ulice Palminu, Venac bratstva i jedinstva i Peščarinu, Železničko naselje Kirešku, Hajduk Stanka, Jovana Mikića i Milutina Uskokovića, Mali bajmok Stipana Mukića i Mačvansku, u keru Drinsku i dr Franje Sudarevića, Aleksandrovu Stražilovsku, Sirišku, Kameničku, Futošku i crpnu stanicu – Stražilovska, Tolminska, i u Novom gradu Lozničku, Lošinjsku i slepi deo Lošinjske

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja