Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Grip još nije izolovan, registrovan prvi slučaj morbila
  28.01.2015.

  Epidemiološka slika u Severnobačkom okrugu uobičajena za ovo doba godine, tvrde u Zavodu za javno zdravlje Subotica

  Epidemiološki i virusološki nadzor nad gripom u sezoni 2014/2015 počeo je krajem septembra prošle godine. U Severnobačkom okrugu kako tvrde nadležni u subotičkom Zavodu za javno zdravlje, epidemiološka slika je uobičajena za ovo doba godine, sa dominacijom respiratornih oboljenja koja čine oko 90% svih slučajeva zaraznih bolesti.

  dr Dragica Kovačević-Berić- U zadnje dve nedelje registruje se povećan broj "oboljenja sličnih gripu". Ipak, ako gledamo apsolutne brojke možemo konstatovati da je aktivnost virusa gripa i dalje niska, kako za Severnobački okrug, tako i za celo područje Vojvodine odnosno Republike Srbije. Uticaj akutnih respiratornih infekcija, uključujući oboljenja slična gripu doveo je do povećanja broja usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, drugim rečima do povećanja broja pacijenata u čekaonicama Opšte i Pedijatrijske službe. Za ovo doba godine uobičajeno je da dominiraju respiratorna oboljenja poput ovčijih boginja, upala nosa, upala ždrela, te da se registruju slučajevi bakterijskih upala pluća. Respiratorna oboljenja su najčešće virusne etiologije, traju od 5 do 7 dana i najčešće završavaju samoizlečenjem.  Potrebno je mirovanje u krevetu, uzimanje toplih napitaka uz vitaminsku terapiju.  Za snižavanje temperature potrebno je koristiti antipiretike.  Pacijenti ne bi trebalo da prave greške i uzimaju antibiotike na svoju ruku a dobra stvar je što se ovi lekovi ne mogu više kupiti u apoteci bez recepta - navodi dr Dragica Kovačević-Berić, načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Ako se govori o gripu mora se napomenuti da su posebno osetljive kategorije stariji pacijenti, kao i oni najmlađi sa nekim hroničnim oboljenjima kao što su kardiovaskularna i respiratorna, dijabetičari i drugi, kaže naša sagovornica i dodaje da se kod ovih kategorija češće razvijaju komplikacije odnosno takozvane bakterijske superinfekcije.

  Epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje sprovode edukaciju stanovništva putem predavanja kao i preko sredstava javnog informisanja.  Epidemiološke mere podrazumevaju mere prevencije (da ne dođe do oboljevanja) i mere suzbijanja (da se spreči širenje bolesti). Što se tiče respiratornih oboljenja na raspolaganju su opšte mere prevencije: pravilno odlaganje upotrebljenih maramica, pranje ruku toplom vodom i sapunom, redovno provetravanje prostorija, redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova.  Ipak najbolja mera prevencije je takozvana specifi čna mera, odnosno vakcinacija sezonskom vakcinom protiv gripa. Simptomi gripa su visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje iz nosa, kašalj, a ponekada i bol u predelu grudnog koša.

  - Što se tiče gripa i pored toga što virus i dalje pokazuje nisku aktivnost, broj oboljenja sličnih gripu raste i takav trend bi se mogao nastaviti i u narednom periodu, posebno nakon početka drugog polugodišta i veće aglomeracije dece školskog uzrasta, što pogoduje širenju bolesti - navodi dr Kovačević-Berić.

  Morbile registrovane u Subotici

  U Subotici je registrovan prvi slučaj morbila, koji je 19. januara potvrđen u Institutu "Torlak".  Radi se o mlađoj osobi muškog pola iz studentske populacije, koja je ostvarila kontakte sa osobama iz Republike Srpske u kojoj je registrovana epidemija morbila, počevši od septembra meseca prošle godine.

  - Sprovedena je procedura uobičajena kod pojave morbila, odnosno kućna izolacija obolelog jer je osoba zarazna do pet dana po izbijanju osipa. Inače, već kod pojave prvog slučaja u zemlji se sprovodi pooštren epidemiološki nadzor. U Domu zdravlja se sprovodi kontrola vakcinalnih kartona i vakcinišu se nevakcinisane osobe (deca) MMR vakcinom. Sve su ovo uobičajene procedure za sprečavanje širenja morbila - objašnjava naša sagovornica.

  Vodeći simptomi morbila su povišena, odnosno visoka temperatura koja može ići i preko 40 stepeni, malaksalost, crvene i vodnjikave oči, curenje iz nosa i kašalj. Karakteristični crveni osip se javlja za 2-4 dana od početka simptoma, odnosno 14 dana od kontakta sa infektivnom osobom. Osoba je zarazna u periodu 4 dana pre pojave simptoma do 4 dana po izbijanju ospe.

  - Zbog visoke zaraznosti i ostvarenih kontakata obolele osobe (u periodu pre izbijanja ospe, dok još i nije znao da je bolestan), moguće je očekivati nove slučajeve oboljevanja. Ako je neka osoba bila u kontaktu sa infi ciranim/obolelim licem, od izuzetnog značaja je činjenica da li je dotična osoba uredno vakcinisana i revakcinisana protiv morbila. Ako jeste neće oboleti, ili će eventualno razviti blagu kliničku sliku (blago oboljenje) - rekla nam je dr Berić.  Inkubaciоni pеriоd kod morbila iznosi oko 10 dana i može se kretati u rasponu od jedne do tri nedelje.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja