Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Prošle godine umrlo 14 žena
  30.01.2015.

  Obeleževanje Evropske Nedelje prevencije raka grlića materice

  . U prethodne dve godine u Subotici od raka grlića materice obolelo i umrlo približno isti broj žena.  Svest o prevenciji i dalje veoma niska, upozoravaju ginekolozi

  dr Vera KovačevićKao i svuda u Evropi i u Srbiji se od 25. do 31. januara različitim aktivnostima obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice.  Ove godine je to po sedmi put, od početka obeležavanja ovog datuma, od 2007.godine.

  Srbija je prema broju umrlih od raka grlića materice među prvima u Evropi, a ova bolest se po učestalosti kod žena nalazi na drugom mestu, odmah iza raka dojke. Godišnje u našoj zemlji oboli 1.300 žena, svakog dana otkriju se 4 nova slučaja, a 1 osoba umre.

  Tokom prošle godine, u Subotici su od raka grlića materice obolele 23 žene, a njih 14 je umrlo.  Sličnu statistiku ima i 2012.  godina, kada je od ove opake bolesti obolelo 20, a umrlo 15 žena, podaci su subotičkog Doma zdravlja.

  - Kada govorimo o ovoj bolesti njena dobra strana je što joj prethodi dug latentni period, što znači da rak grlića materice ne nastaje preko noći, nego da bi došlo do njegove pojave, potreban je period od 5 ili više godina.  To je ujedno period kada ginekolog može da reaguje ali pod uslovom da žene bar jednom mesečno, dakle uredno, dolaze na ginekološki pregled. To međutim, veoma često nije slučaj, svest o prevenciji pacijentkinja da ne dobiju ovu bolest i dalje je niska, pa nemamo retko slučajeve da neke sugrađanke ne dođu na pregled i po 20 godina, što je potpuno nezamislivo - navela je dr Vera Kovačević, ginekolog u Dispanzeru za žene Doma zdravlja u Subotici.

  Prevencija je ključ izlečenja

  Govoreći o najvažnijim merama prevencije, dr Kovačević je između ostalog istakla važnost rane dijagnostike, kao i redovne kontrole kod izabranog ginekologa barem jednom godišnje.

  - Najvažniji i možda najčešći uzročnik raka grlića materice je Humani papiloma virus.  Ne postoji slučaj ovog oboljenja a da se u daljim analizama nije dokazalo prisustvo HPV virusa. Danas postoji 40 vrsta ovog virusa, a podeljeni su u dve grupe, na visoko i niskoonkogene tipove. Procenjuje se da je 70 posto populacije u toku svog života došlo u kontakt sa HPV, ali je organizam pomoću antitela uništio virus - navela je dr Kovačević.  Ko-faktori za pojavu raka grlića materice su prema rečima naše sagovornice pušenje, dugotrajna upotreba oralnih kontraceptiva, imunosupresivne bolesti, loši socioekonomski uslovi života i slični.

  Najpouzdanija metoda kojom se otkrivaju početne promene na samom grliću je prema rečima lekara Papanikolau test, a zatim i druge vrste pregleda, ukoliko se dokažu određene promene.  Subotičanke su kako tvrde ginekolozi veoma odgovorne kada je u pitanju njihovo reproduktivno zdravlje, ali ne i dovoljno, jer na preglede uglavnom dolaze uvek iste pacijentkinje.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja