Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Svaka cigareta smeta
  01.02.2015.

  Pušenje je najveći pojedinačni uzrok smrti stanovništva, upozoravaju lekari

  Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se i ove godine 31. januara. U ovu kampanju uključila se i Subotica brojnim aktivnostima koje skreću pažnju na štetnost upotrebe i izloženosti duvanskom dimu. Ove godine slogan je : „Svaka cigareta smeta".  Ovogodišnjom kampanjom se želi ukazati javnosti na potrebu dosledne primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kao i njegovog unapređenja do nivoa uvođenja potpune zabrane pušenja bez izuzetaka.

  1982_1.jpg- Dosledna primena Zakona koga mi imamo i koji je dobar ali još uvek ima izuzetke, prvenstveno u ugostiteljskim objektima je nešto na čemu još više treba da radi naše resorno Ministarstvo ali i celokupna stručna javnost, kako bi smo ozbezbedili da svi oni koji rade u ugostiteljskim objektima ne budu izloženi profesionalnom riziku, odnosno duvanskom dimu - istakla je dr Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje u Subotici.

  Podaci Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine govore da se broj osoba koje upotrebljavaju duvanske proizvode - povećao. Oko 35% odraslog stanovništa u našoj zemlji puši svakodnevno ili povremeno, a više od polovine ih je bilo izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru.

  U Subotici obeležavanje Nacionalnog Dana bez duvanskog dima 31. januara, sprovode Zavod za zaštitu javnog zdravlja u saradnji sa Centrom za prevenciju Doma zdravlja, Apotekom Subotica i Crvenim krstom. Kampanja podrazumeva nekoliko akcija, edukativnih radionica i tribina za osnovce i srednjoškolce, počev od 28. januara kada se u mesnoj zajednici Čantavir održala sada već tradicionalna aktivnost „Selu u pohode" na kojoj će građani moći da provere faktore rizika i vrednosti ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu pušača i onih koji su izloženi duvanskom dimu. Uz informacije o štetnosti pušenja i savete o metodama odvikavanja od duvanskih proizvoda, ista akcija je sprovedena 29. januara za stanovnike grada.

  Nagrađeni učenici

  Povodom obeležavanja ovog značajnog datuma, Zavod za javno zdravlje uručio je najuspešnijim učenicima priznanja koji su učestvovali na Likovnom konkursu raspisanom u novembru prošle godine na temu "Svaka cigareta smeta".

  1982_2.jpg

  Nagrade su u nižim razredima dobili: prvu nagradu Renata Kale, učenica Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, drugu Violeta Salai iz Osnovne škole "Petefi Šandor" iz Hajdukova i treću Johana Varga iz iste škole.  U višim razredima, najuspešniji su bili Dunja Milovanović učenica Osnovne škole "10. oktobar" koja je osvojila prvo mesto, Barat Kružina za osvojeno drugo mesto iz Osnovne škole "Petefi Šandor" iz Hajdukova, dok je trećeplasiran bio Matija Mamužić, učenik Osnovne škole "Matija Gubec" iz Tavankuta.

  Pojedinačne zahvalnice dobile su i škole” Petefi Šandor” iz Hajdukova, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Deseti oktobar” iz Subotice.  Krajem januara i početkom februara, održaće se intenzivne edukativne aktivnosti u subotičkim osnovnim i srednjim školama na temu prevencije pušenja.

  Elektronske cigarete - samo novi izazov u kontroli duvana

  Lekari su posebno skrenuli pažnju na povećanu upotrebu elektronskih cigareta, koje, kako je rečeno u Zavodu za javno zdravlje, predstavljaju samo novi izazov u kontroli duvana. Manji broj štetnih supstanci u elektronskim cigaretama ne treba da bude opravdanje za njihovo korišćenje, naročito zbog činjenice da su posledice dugoročnog korišćenja ovih uređaja za oslobađanje nikotina još uvek nepoznate. Često se reklamiraju kao pomoć u odvikavanju ili zdravija alternativa pušenju iako, tvrde lekari u Zavodu, ne postoje dovoljno dobri dokazi za to.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja