Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Subotica postaje veliko gradilište
  03.02.2015.

  Počinju radovi na izgradnji kolektora i vodovodne mreže

  • Najpre će se graditi Kolektor VII, a zatim Kolektor II i Centralni magistralni vodovod, zbog čega će biti neophodne promene u regulaciji saobraćaja.  Izvođaču radova rok će teći od 1. februara, a graditelji će se naći na terenu krajem februara ili početkom marta. Na priključenje građani će čekati do 2018. ili 2019. godine

  Dipl. ing. građ. Goran MijatovićPosle dužeg vremena priprema i ugovaranja, u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ kažu da je konačno sve spremno za početak „poduhvata stoleća“, kako bi se mogla nazivati projekat izgradnje kapitalnih objekata vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda

  – Kolektora II i VII, Centralne magistralne vodovodne mreže, vodovoda u Lošinjskoj ulici i poveza njegovog istočnog i zapadnog kraka, kao i, na kraju, „Vodozahvata II“ – nove fabrike čiste vode koja će omogućiti da niko više u Subotici iz gradske mreže ne pije vodu sa povećanom koncentracijom arsena i gvožđa. Sredstva od 11 miliona evra su obezbeđena podizanjem kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji će Subotica otplaćivati do 2026. godine.

  „U septembru prošle godine potpisan je ugovor sa izvođačem radova koji je sa 5,1 miliona evra bio najpovoljniji u ponudi, a to je domaća firma „Graditelj NS“ iz Novog Sada za prvu fazu poslova u koju spadaju Kolektor II, Kolektor VII i Centralni magistralni vodovod. Od tada smo imali niz aktivnosti da se dostave uredne garancije od strane izvođača radova i pre nekoliko dana naš inženjer-konsultant iz Austrije izdao je datum o početku radova koji je 1. februar 2015. godine. Od tada „Graditelju“ počinje da teče rok od 23 meseca za ove poslove, dakle do 1.  januara 2017. godine, međutim, on predviđa da će posao obaviti za 18 meseci, nakon čega treba da se obavi tehnički prijem i dobiju upotrebne dozvole. Kako imamo najavu od izvođača, oni će na teren izaći krajem februara ili početkom marta“, kaže inženjer Goran Mijatović, koji je ispred Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ rukovodilac projekta.

  Da bi ovako veliki posao krenuo, koji će se dobrim delom obavljati i u centru grada, neophodne su sveobuhvatne pripreme, pre svega da bi se obezbedilo nesmetano odvijanje saobraćaja, odnosno on usmerio nekim drugim pravcima dok traju radovi.

  „Vrlo je značajno da kao investitor zajedno sa izvođačem o svemu na vreme obavestimo građane kao i sve koji na predviđenim rutama imaju svoje radnje ili poslovne prostore, tako da smo zajedno sa Direkcijom za izgradnju grada i „Suboticatransom“ u dogovoru kako da se reguliše saobraćaj i izmeste određene linije. Osim toga, izvođač treba da obezbedi i skladištenje materijala na terenu – cevi, šljunka i ostalog što će biti neophodno za izgradnju. Avans je „Graditelju“ uplaćen, neke profakture za cevi su već stigle, i očekuje se prvi kontigent iz Austrije, proizvođača „Hobasa“.  Takođe od izvođača imamo nagoveštaj da će se deo cevi nabaviti i iz Francuske.  Značajno je da će se prvo graditi Kolektor VII, na potezu ulice 51. Divizije, a odmah zatim će početi izgradnja Kolektora II i to od ugla ulice Sonje Marinković i Matije Gupca. Nakon toga, verovatno već tokom marta, krenuće i izgradnja Centralne magistralne mreže. Što se tiče Lošinjske ulice i poveza magistralne mreže „istok“ i „zapad“, 30. decembra smo otvorili javnu nabavku, i malo smo se iznenadili zato što smo imali samo tri ponuđača – firme „Graditelj“ i „Jedinstvo“ iz Srbije i jednu iz Francuske. Projektna vrednost ovog posla je 1,1 milion evra, a „Graditelj“ je dao ponudu na 795.000 evra. Sada je na Komisiji i EBRD banci da se opredele, a rok za ove radove biće 12 mesecia, potpisivanje ugovora očekujemo tokom februara, kada i datum početka radova“, kaže Goran Mijatović.

  Preuzimanjem kredita od EBRD banke, grad je prihvatio i obavezu da sopstvenim sredstvima izgradi sekundarnu mrežu vodovoda i kanalizacije, u onim ulicama gde je još nema, kako bi magistralni objekti bili od koristi građanima. Na koliko se procenjuju ulaganja u sekundarnu mrežu i kada se može očekivati da će domaćinstva koja još uvek imaju septičke jame moći da ih se reše?

  „U ovom trenutku, „Vodovod“ radi na pripremi dokumentacije i mi se nadamo da će grad zajedno sa našim preduzećem iznaći sredstva da se sekundarna mreža izgradi, jer je to uslov koji moramo ispuniti prema EBRD banci. Plan je da se ona, koja je vezana za Kolektor II i Kolektor VII, realizuje za nekih tri do četiri godine, dakle 2018. ili 2019. godine. Sada ne možemo da kažemo kolika će biti njena cena, to će se znati tek kada budu završeni glavni projekti, a procenjena vrednost za ova dva kolektora bila je nešto manja od 2 miliona evra.  Mnogo toga će zavisiti i od stanja na terenu. Pre svega ulice moraju da budu regulisane, one koje još nisu, pa će se tek onda moći doneti planovi u kojima će mreža biti građena“, objašnjava inženjer Goran Mijatović.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja