Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Najvažnije prepoznati žrtvu, pa pomoći
  03.02.2015.

  Edukacija zdravstvenih radnika o sprečavanju nasilja u porodici

  Subotica je protekle nedelje bila jedan od šest gradova u Vojvodini u kojem je održan stručni sastanak u okviru kampanje Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i Pokrajinskog zaštitnika građana, o podizanju svesti zaposlenih u zdravstvu i njihovoj ulozi u sprečavanju nasilja u porodici.

  1990_1.jpg

  Kao jedan od najvažnijih zadataka zdravstvenih radnika u slučajevima kada se prepozna nasilje u porodici jeste postupanje po protokolima koji imaju za cilj pružanje pomoći žrtvama. Ovakvi sastanci su pokazali do sada veliko interesovanje zdravstvenih radnika u Pančevu i Kikindi a najčešća pitanja bila su na koji način da pomognu žrtvi nasilja.

  - Smatramo da ćemo kroz interaktivni pristup nakon završetka ovog Projekta i obilaska svih Okruga u Vojvodini u naredne dve nedelje, imati situaciju da smo podigli svest zdravstvenih radnika, i kao zdravstvo na neki način odgovorili na Program Vlade Vojvodine - rekla je između ostalog dr Danijela Stanković Baričak, iz Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo.

  Sastanku je prisustvovala i zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov koja je govorila o pravnim postupcima i koracima kada je u pitanju nasilje u porodici. Istakla je zabrinjavajući podatak istraživanja među srednjoškolcima koje je pokazalo da oni podržavaju fizičko i psihičko nasilje u porodicama iz određenih razloga, ali je i naglasila da se u obrazovnim ustanovama organizuju edukativne aktivnosti o tome koliko je nasilje u porodici opasno i koje sve posledice nosi sa sobom.

  O zlostavljanju žena u porodici i postupanju u praksi u takvim situacijama govorio je dr Vasa Petrović, direktor Doma zdravlja u Inđiji. Istakao je da potrebno još više unaprediti saradnju sa policijom i Centrima za socijalni rad kada je ova vrsta nasilja u pitanju.

  - Ukoliko su žene ekonomski snažnije odnosno nezavisnije od partnera, imaće snage da prelome i kažu dosta nasilju. Mnogo gora su psihička maltretiranja žena u porodici koja su podjednako zastupljena kao i fizička, gde imate situaciju svakog dana strah žene kada će ustati, leći, a kao dobra majka štiteći decu i sebe ona vrlo često ne prijavljuje nasilnika odnosno partnera, što je problem - istakao je dr Petrović.

  Sa skupa je poslata jasna poruka da je zdravstveni sistem izuzetno važan u prevenciji nasilja u porodici, jer se žrtve nasilja, zbog zdravstvenih problema koje su nastale tokom nasilja, prvo javljaju lekarima i medicinskom osoblju, koji osim što treba zdravsteno da zbrinu, treba da žrtvama pruže punu podršku i ohrabre ih da potraže i drugu vrstu pomoći. Sastanci sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u februaru biće održani još u Somboru, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu i Novom Sadu.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja