Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Više roditelja odbija vakcinaciju
  06.02.2015.

  Iako pedijatri Doma zdravlja ističu da su vakcine dobre po zdravlje dece

  Vakcinacija dece Pentaxim vakcinom koja je u Dečiji dispanzer stigla početkom godine prema tvrdnjama nadležnih u Domu zdravlja obavlja se uredno. Ovu vakcinu prema Pravilniku primaju deca rođena od 1. novembra 2014. godine, odnosno ona koja su napunila dva meseca u januaru 2015. godine. Vakcinu finansira Republički Fond za zdravstveno osiguranje i još uvek je ima.  Međutim, sve je više roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu MMR ili bilo kom drugom vakcinom, tvrde lekari.

  2004_1.jpg

  — U poslednjih sedam do osam meseci, 31 roditelj je odbio da potpiše izjavu o vakcinisanju, najviše za MMR vakcinu, a svega nekoliko njih za druge vakcine.  I dalje apelujemo na roditelje, šaljemo pozive, te generalno možemo reći da je odziv na imunizaciju MMR vakcinom dobar.  Tokom prošle godine MMR vakcinu primilo je 2.289 dece, što je 84 odsto, odnosno 1.090 mališana je primilo vakcinu a 1.199 je revakcinisano. U dečijem uzrastu za sada nema registrovanih obolelih od malih boginja — rekla je između ostalog na konferenciji za novinare dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja.

  U Službi za zdravstvenu zaštitu žena i dece Doma zdravlja počeli su sistematski pregledi za upis dece u školu. U Predškolski dispanzer dolaze deca po grupama iz vrtića. Nakon sistematskog pregleda, deca dobijaju Di Te Polio i Morupar vakcinu i upućuju se kod stomatologa i logopeda.  Sistematski pregledi obavljaju se svakog petka u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, a potrebno je poneti zdravstvenu knjižicu i vakcinalni karton.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja