Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U januaru više posla za Hitnu službu
  08.02.2015.

  U januaru je prema podacima Službe za hitnu medicinsku pomoć u Subotici, povećan broj lekarskih intervencija na terenu, te je njihov broj za 24 sata iznosio 36.

  Ukupan broj obavljenih pregleda u istom mesecu bio je 1100, dok je u ambulanti pregledano 1600 sugrađana.

  2010_1.jpg— Svakodnevno u ambulanti obavimo i do 50 pregleda, što opterećuje rad lekara koji izlaze na teren. Trenutno nismo u mogućnosti da radimo rutinske preglede, kao ni preglede pacijenata koji se javljaju zbog prehlade, kašlja, zubobolje, kostobolje i sličnih problema, te ih upućujemo svom izabranom lekaru. Treba da znaju da ove preglede ne mogu da obavljaju u službi Hitne pomoći zbog prezauzetosti lekara — saopšteno je iz PR službe Doma zdravlja.

  Vreme - najvažniji faktor u uspešnosti reanimacionog postupka

  Služba Hitne medicinske pomoći je u oktobru prošle godine učestvovala u internacionalnoj multicentričnoj studiji "Eu- ReCa one", sa još 25 zemalja učesnica.  Ovaj projekat je podrazumevao prikupljanje podataka o pacijentima koji su doživeli srčani zastoj u vanbolničkim uslovima, a istraživanje je po prvi put sprovedeno u našoj zemlji. Jedan od najzanimljivijih zaključaka Studije prezentovane na Projektu je, da je vreme najznačajniji faktor za povoljan ishod reanimacionog postupka.

  — Rezultati Studije su pokazali da je u Subotici od 1. oktobra do 31. decembra 2014. godine, reanimirano ukupno 26 pacijenata, najmlađi je imao 47, a najstariji 80 godina, gde je pri tom najviše bilo muškaraca.  Kod 9 pacijenata je uspostavljen srčani ritam i spontana cirkulacija, te su nakon reanimacije hospitalizovani. Vreme je najvažniji faktor uspešnosti pozitivnog ishoda reanimacije.  Pacijenti koji su preživeli, imali su srčani zastoj na udaljenosti od 3 do 5 kilometara od naše Službe, ali ni u jednom slučaju od njih 26, osnovne mere životne potpore od strane očevidaca nisu započete — podaci su PR službe ove ustanove.  Dodaje se da bi započinjanje srčanih kompresija „kupilo vreme” unesrećenom dok ekipa stigne na lice mesta. Stručna javnost, tvrde u Domu zdravlja, je već odavno dokazala da je jedini način povećavanja preživljavanja - mera započinjanja primene kompresije srca od strane laika - očevidaca, od momenta nastanka srčanog zastoja do stizanja ekipe.

  Prema najnovijoj statistici Doma zdravlja, iz kućnih uslova na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici je u januaru prevezeno 17 pacijenata zbog akutnog infarkta srca.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja