Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Nema zime - ima gasa!
  10.02.2015.

  Dragan Božinović: Kurs dolara najviše uticao na cenu gasa

  • U narednim kvartalima - gas jeftiniji
  • Cena naftnih derivata je, u poslednje vreme, evidentno padala, preko 50 dolara po barelu, te je za očekivanje da će u narednim kvartalima ovaj kriterijum konačno ući u formulu za formiranje cena. Jer, prosto nema logike da cena naftnih derivata pada, a da cena gasa kod nas raste, objašnjava v.d. direktor JKP „Suboticagas” Dragan Božinović


  •Kako u zimskim mesecima funkcioniše distribucija gasa za građane, s obzirom na sva strahovanja koja su postojala u prethodnoj godini, za Subotičke novine komentariše v.d. direktor javno komunalnog preduzeća „Suboticagas”.

  2018_1.jpg

  —„Suboticagas” radi punim kapacitetom, gasa ima više od potrebnog, industrijska proizvodnja kreće , što je naročito vidljivo već u drugoj polovini januara, a to je uticalo i na povećanu potrošnju gasa. Mreža je pod punom kontrolom i nadzorom vlasnika mreže („Suboticagas”), koji sada nema monopol njenog korišćenja, nju sada mogu da koriste i drugi, bilo koji prodavci gasa koji plate vlasniku mreže cenu korišćenja gasne mreže, koja je od strane države različito određena za sve distributere u Srbiji.

  •Šta je sa cenama gasa za domaćinstva? Gas nije više tako jeftin, a informacije o cenama se menjaju svakog meseca?

  2018_2.jpg
  Gradonačelnik sa saradnicima i direktorom JKP: „Suboticagas” među retkima koji doprinose budžetu Grada

  —Cene gasa za domaćinstva će se usklađivati svakog kvartala, jer se i dolarska cena, po kojoj se gas uvozi iz Rusije - menja kvartalno, a to se odmah odražava na cenu gasa za domaćinstva u narednom kvartalu.  Tako utvrđena cena gasa međudržavnim sporazumom, za taj period se u konačnom iznosu određuje, uzimajući u obzir i kurs dolara koji je dramatično rastao, preko 20 posto, kao i kretanja cena naftnih derivata u protekla tri kvartala, na svetskoj berzi. Kako je cena naftnih derivata, u poslednje vreme, evidentno padala, preko 50 dolara po barelu, za očekivati je da će u narednim kvartalima ovaj kriterijum konačno ući u formulu za formiranje cena. Jer, prosto nema logike da cena naftnih derivata pada, a da cena gasa kod nas raste!  Kako smo se informisali u Agenciji za energetiku, koja je vrhunski regulator cene na tržištu, mogući pad cene gasa za javno snabdevanje (domaćinstva i male poslovne potrošače), samo na osnovu ovog podatka, u narednom kvartalu trebalo bi da bude manja za 15 do 20 posto.

  • Kako se ta kretanja, kod cene gasa, odražavaju na potrošače u domaćinstvima?

  —U čitavoj Srbiji, pa i u Subotici, prosečna potrošnja gasa kod domaćinstava opada. Danas u Srbiji ima oko 250.000 domaćinstava koja troše gas u proseku 900 kubika godišnje, a sam pad porošnje gasa u domaćinstvima je preko 10 posto, a u indsutriji i preko 20 posto. Razlozi su višestruki: počev od štednje, klimatskih uslova, prelaska na druge alternativne energente, kućni budžeti koji ne mogu da prate cenu gasa , pa sve do vrlo komplikovanih objašnjenja i nelogičnosti, kada se daju zvanična objašnjenja na pitanje, zašto gas poskupljuje i prema distributerima i prema domaćinstvima, a svuda u okruženju, situacija je obrnuta? Kako objasniti apsurd, da je momentalno najjeftiniji energent za grejanje struja, koja ima cenu na nivou socijalne kategorije?

  •Kolike su cene gasa danas, kada ga „Srbijagas” kao jedini uvoznik gasa, prodaje direktno svojim domaćinstvima , bez uključivanja drugih javnih distributera?

  — Cene gasa za domaćinstva, koje prodaje „Srbijagas”, istovremeno će poskupeti više nego kod ostalih distributera , zbog promene cena korišćenja gasne mreže, pa će ta korekcija biti preko 13 posto i iznosiće preko 52 dinara po kubiku. „Suboticagas” ima odobrenu korekciju cene od 2. marta 2015. godine, nešto iznad pet posto, što će, zavisno od vrste potrošača, iznositi između 49 i 51,7 dinara po kubiku. Nakon ovog perioda, očekujemo postepeno smanjenje cene gasa i za distributere i za domaćinstva, zbog navedenih razloga. Nadamo se da nas u očekivanom narednom periodu Agencija za energetiku neće iznenaditi nekom novom metodologijom za obračun cene gasa. Logika nameće činjenicu, da gas za sve potrošače ubuduće mora biti jeftiniji.

  • U Agenciji za energetiku, koja je vrhunski regulator cene na tržištu, tvrde da mogući pad cene gasa za javno snabdevanje (domaćinstva i male poslovne potrošače), u narednom kavartalu trebalo bi da bude manja za 15 do 20 posto.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja