Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Nekhil lekova ipak nema
  15.02.2015.

  Snabdevenost lekovima u „Apoteci Subotica” trenutno zadovoljava preko 90 posto potreba korisnika, tvrde u ovoj ustanovi povodom izjava nekih sugrađana da pojedine lekove ne mogu da nabave.

  U „Apoteci” kažu da su na osnovu saopštenja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) od 27. januara ove godine, privremeno iz prometa povučeni neki medikamenti , zbog određenih odstupanja od principa dobre kliničke prakse.

  spec. farm. Jelena Pavlović— Na tržištu trenutno nema leka „Alvotadin” film tablete od 5 mg (antihistaminik, ima paralelu na tržištu), „Tridox-a” film tablete od 10 x 200 mg (cefalosporinski antibiotik, nema paralelu na tržištu), kao i leka „Panalimus” kapsule od 100 x 5 mg, 60 x 0.5 mg i 60 x 1 mg (imunosupresiv, imaju paralelu na tržištu) — navela je spec. farm. Jelena Pavlović, piar „Apoteke Subotica”.

  Na rafovima apoteka u gradu trenutno nedostaju i neki lekovi sa Liste lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a nemaju paralelu koja bi se mogla izdati umesto njih kao što su „Singulair” granule 28 x 4 mg (antiastmatik), „Trittico retard” tablete 20 x 150 mg (antidepresiv), i „Orvagil” tablete 20 x 250 mg (antibiotik). Ovi lekovi trenutno se ne mogu pronaći u apotekama jer ih dobavljači za apoteke u Srbiji nemaju.

  — Takođe, već neko vreme je prisutna i nestašica petovalentnih vakcina za decu Pentaxim za revakcinaciju dece rođene pre 1. novembra 2014. godine, koje se kupuju u apotekama, a trenutno nema informacija od uvoznika odnosno dobavljača kada će se one pojaviti na tržištu — dodala je Pavlovićeva.

  Na pitanje do kada će potrajati ovakva situacija sa nestašicom nekih lekova, u „Apoteci” su nam rekli da su povremene nestašice određenih lekova sa Liste uvek u manjoj ili većoj meri prisutne na celom tržištu u Srbiji, što neminovno utiče i na snabdevenost u „Apoteci Subotica”.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja