Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Kod lekara samo četvrtkom
  16.02.2015.

  U ambulanti u Tavankutu pedijatar i ginekolog rade samo povremeno

  Meštani Tavankuta nisu u mogućnosti da rešavaju svoje zdravstvene probleme svakodnevno, jer lekari u tamošnjoj ambulanti rade samo po potrebi. Razlog je što u mesnoj ambulanti ima samo 317 kartona dece školskog uzrasta, te lekar školskog dispanzera radi samo jednom nedeljno, četvrtkom pre podne.

  2044_1.jpg 

  — Prema normativima potrebno je 1.500 potpisanih ugovora školske dece, odnosno 800 kartona predškolske dece na jednog pedijatra. U Tavankutu je mali broj kartona da bi im se omogućo svakodnevni rad pedijatra u ambulanti. U ambulanti u Tavankutu, deca predškolskog uzrasta imaju otvorene kartone u Dečijem dispanzeru — objašnjava dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja u Subotici.

  Tokom protekle godine, u ambulanti u ovom prigradskom naselju obavljeno je 667 pregleda, u proseku 15 pregleda svakog radnog dana. Sistematski pregledi i vakcinacija školske dece se obavlja na terenu, u školi ili u ambulanti.  Problem ginekologa takođe je aktuelan u nekim od prigradskih ambulanti. U Domu zdravlja kažu da ginekologa nema jer je mali broj pacijenata u tim zdravstvenim stanicama. Ipak, kako nadležni tvrde, prethodnih godina, iako su ginekolozi u pomenutim zdravstvenim stanicama radili skrining raka grlića materice, odziv meštanki je bio nezadovoljavajući.

  Meštanima ambulante u Tavankutu koji imaju potrebu da se češće javljaju pedijatru ili ginekologu, svakako ne ide u prilog što po lekarsku pomoć moraju doći u Suboticu i po otežanim vremenskim prilikama preći i po dvadesetak kilometara. Međutim, Dom zdravlja nema zakonske mogućnosti da ovaj problem reši boljom zdravstvenom zaštitom.

  Na recepte se čeka i do šest dana

  U većini ambulanti u subotičkom Domu zdravlja na ispisivanje recepata čeka se od tri do pet dana. Razlog što pacijenti ne mogu da uđu kod izabranog lekara kada im u trenutku zafali lek koji bi želeli da im se ispiše na recept je što se u ambulantama sprovodi praksa zakazivanja ispisivanja recepata.  Konkretno, u jednoj od najfrekventnijih ambulanti u naselju Ker, trenutno rade samo dve doktorice, a ispisivanje recepata se zakazuje lično svakog radnog dana od 7 do 19 časova ili telefonom radnim danima od 12 do 14 časova. U Domu zdravlja tvrde ipak da je problem i razuđenost ambulanti, da nije u svim ambulantama situacija ovakva, odnosno da se u nekima na recept čeka kraće, a da je generalni problem nedostatak lekara i medicinskog osoblja, što nije u nadležnosti ove ustanove, a ova činjenica je već nekoliko puta izneta u javnost.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja