Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Od HIV-a sve više obolevaju mlađe osobe
  17.02.2015.

  Održan Javni čas o HIV-u za srednjoškolce

  Na Otvorenom univerzitetu u Subotici, u sredu, 11. februara održan je Javni čas u cilju edukacije srednjoškolaca o HIV infekciji.  Glavna poruka je da je Srbija zemlja sa najvišom prevalencijom HIV-a u regionu. Takođe je rečeno i da je stopa diskriminacije osoba obolelih od ove bolesti i dalje visoka, što je slučaj i u našem gradu.

  2048_1.jpg

  Samo prošle godine u Srbiji je registrovano 100 HIV novoinficiranih osoba, a svaka treća inficirana pripada starosnoj grupi od 19 do 29 godina, te je poruka lekara da je edukacija u cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti odnosno testiranja na vreme, ključna u borbi protiv HIV-a.

  - Veoma je značajno da se mladi bolje štite i više znaju o HIV-u i to znanje primenjuju u praksi - poručila je između ostalog dr Gordana Krtinić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

  Projekat edukacije mladih u borbi protiv HIV-a, podržao je i Grad Subotica.

  - U okviru naše podrške kao lokalne samouprave imamo fondaciju Expecto koja se bavi između ostalog i ovim pitanjem.  Grad je prošle godine na Konkursu u oblasti društveno - humanitarnog rada podržao ovaj Projekat sa oko 40.000 dinara.  Želeli smo da ovim mladim ljudima skrenemo pažnju na to šta može biti opasnost u svakodnevnici u 21. veku - istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu.

  Od početka epidemije, 1985.  godine, u Srbiji je registrovano 3.100 osoba inficiranih HIVom, ali se zbog niske stope testiranih i dalje ne mogu napraviti procene o stvarnom broju inficiranih.  U Severnobačkom okrugu u ovom periodu registrovane su 53 osobe inficirane HIVom, od kojih je 25 obolelo, a 11 umrlo.

  Javni čas organizovali su Udruženje građana "Stav +", Zavod za javno zdravlje, Otvoreni univerzitet, Grad Subotica i Globalni fond za decu, a deo je davanja nacionalnog odgovora Republike Srbije u borbi protiv polno prenosivih bolesti i smanjenja stigme i diskriminacije.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja