Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Mali pozorišni bum „Uspavane lepotice”
  18.02.2015.

  U Dečjem pozorištu održana premijera predstave reditelja Živomira Jokovića

  U četvrtak 5. februara u Dečjem pozorištu održana je premijera "Uspavane lepotice" u režiji Živomira Jokovića, doajena srpskog lutkarstva i osnivača Pozorišta lutaka "Pinokio" u Zemunu.

  2051_1.jpg

  Još jedna u nizu predstava koje je vrsni reditelj Živomir Joković režirao u subotičkom pozorištu za decu. Premijera „Uspavane lepotice”, doprinela je bogatom pozorišnom životu Subotice i donela radost mališanima, koji su i u ranijim sezonama rado gledali : „Princeze i zmaja“, „Asku i vuka“, „Pepeljugu“, „Tobija“, „Priču o konju“, „Mišiko miši san“ i „Slavuja“.

  2051_2.jpg
  Upravnica Dečjeg pozorišta Marta Aroksalaši

  U ovonedeljnoj predstavi namenjenoj deci uzrasta od tri godine i starijima glume: Svetlana Abramović, Olivera Begović i Branislav Trifković. Scenografiju i lutke je osmislio Nebojša Joković a muziku Radoslav Gajić.

  Upravnica Dečjeg pozorišta Marta Aroksalaši o novoj premijeri pozorišta za najmlađe ističe, da će predstava „Uspavana lepotica” napraviti mali pozorišni „bum” u svim vrtićima u Subotici, a najavljuje i buduće repertoarske i druge planove Dečjeg pozorišta.

  2051_3.jpg

  —Ovom predstavom planiramo da obiđemo sve vrtiće u Subotici. Ako je suditi po reakcijama dece na premijeri, deca u vrtićima će uživati gledajući ovu predstavu. Rado odlazimo i u svaki Dom kulture, gde god nas pozovu i gde imamo tehničke uslove da odigramo predstavu. Radujemo se svakom susretu sa najmlađom publikom, a oni to umeju da prepoznaju i uvek nas nagrade velikim aplauzom.

  Prošle sezone imali ste i predstave za tinejdžere.  Da li i u ovoj nastavljate s tom tradicijom?

  —Luka Mihovilović je adaptirao i režirao dve predstave: „Čarlijeva fabrika čokolade“ i „Bila je to samo igra“, koje su zainteresovale mnoge srednjoškolce, jer obrađuju teme njima bliske kao i pojedine situacije u kojima se neki od njih ponekada i sami nađu. Mogu ovom prilikom da najavim, da će na sceni našeg pozorišta biti i premijera još jedne predstave ovog dramskog studija - „Klasni neprijatelj“.

  Baletska umetnost je pomalo zapostavljena u Subotici. Baletska škola „Raičević“ je svetao primer da se upornim radom, marljivošću, energijom i nadasve znanjem, balet približi svima onima koji imaju duhovnu potrebu da u njemu uživaju.

  —„Žizela“ i „Krcko oraščić“ su već uvršteni na naš repertoar.  Uvek je puno publike na obe ove predstave i baš zbog toga nam je u planu i jedna koprodukcija sa ovom školom. Postoji veliko interesovanje najmlađih a i onih nešto starijih za ovu vrstu umetnosti i želimo da imamo još baletskih predstava na našem repertoaru, istakla je Marta Aroksalaši.

  Jedini u našoj zemlji imate „teatar u pelenama“. Možete li nam ukratko objasniti šta on podrazumeva i kakvi su Vam dalji planovi?

  —Da, jedini u Srbiji imamo ovu vrstu teatra namenjenog sasvim maloj deci. Na ove predstave dolaze mame i tate, bake i deke sa bebama u naručju.  Već u tom uzrastu oni uživaju u zvukovima, slikama i svetlima predstave njima namenjenoj.  Ove predstave su našle svoju publiku i zato uskoro spremamo još jednu koju će ovog puta režirati Biljana Vujović, rediteljka iz Niša. Dečje pozorište je u ovoj sezoni do sada imalo četiri premijere: „Lancelot“, „Ružno pače“ - dvojezično, kao i „Pinokio“, a zatim na srpskom jeziku „Snežnu kraljicu“ .

  Koja je sledeća predstava koju će glumci spremiti za decu Subotice?

  - To će biti „A kislány aki mindenkit szeretett“ - u slobodnom prevodu „Devojčica koja je svakoga volela“ u režiji Tengelj Gabora (Tengely Gabor).  Nadamo se uspehu i ove predstave. Za nas je najbitnije da se mališani zbliže sa nekim od likova iz predstava i da uz dobru muziku i veselu atmosferu provedu lepe trenutke u našem zajedničkom pozorištu - istakla je direktorica Marta Aroksalaši.

  Čarobne kartice i pokloni

  U subotu 14. februara u 11 sati na repertoaru Dečjeg pozorišta je "Pinokkio" na mađarskom jeziku, a u 17 sati istog dana je "Drvence", predstava za bebe. U nedelju 15. februara, od 11 sati je predstava na srpskom jeziku "Crvenkapa i vuk". Čarobne kartice i dalje važe za svaku od predstava ovog pozorišta.  Uz dovoljan broj pečata na njoj sledi - poklon.

  J.P.V.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja