Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Očevi žele čas za sebe
  19.02.2015.

  U Školi za trudnice buduće majke se psihički i fizički pripremaju za jedan od najlepših trenutaka u životu – dolazak bebe na svet

  • Centar za prevenciju i unapređenje zdravlja i Služba patronaže otvorili su pre 17 godina Školu za trudnice koju mesečno „pohađa“ od 30 do 40 trudnica.  Zahvaljujući donacijama prostorije „školice“, kako je još zovu, su uređene i prilagođene potrebama trudnica kako bi se na što jednostavniji način upoznale sa onim što ih čeka na porođaju i nakon dolaska bebe na svet

  2056_1.jpgŠkola za trudnice počela je sa radom pre 17 godina, a svakog meseca pohađa je od 30 do 40 trudnica. Osnavali su je Centar za prenvenciju i unapređenje zdravlja i Patronažna služba, kako bi se buduće majke psihički i fizički pripremile za jedan od najlepših trenutaka u životu – dolazak bebe na svet. U „školicu“, kako je još zovu patronažne sestre koje je vode, ne idu samo žene koje čekaju prvo, već i one koje će roditi drugo ili treće, pa i četvrto dete. Škola traje mesec dana, a interesovanje trudnica za nju neprestano raste, a ono što je najvažnije – ona je za sve besplatna.

  —U Školi za trudnice radi nekoliko patronažnih sestara.  Zahvaljujući donacijama prostorije „školice“ su uređene i prilagođene budućim majkama kako bi se na što jednostavniji i praktičniji način upoznale sa onim što ih čeka na porođaju i nakon dolaska bebe na svet.  U Školi za trudnice razgovaramo o trudnoći, higijensko-dijetetskom režimu u trudnoći, porođaju, boravku u bolnici, pravilnom dojenju novorođenčeta, uspostavljanju laktacije, nezi novorođenčeta, sticanju veština nege novorođenčeta, što mnogo pomaže majkama u početku, kaže Ksenija Vujković Lamić, patronažna sestra.

  Jedan čas, naglašava naša sagovornica, posvećen je poseti porodilištu.

  —Kada se trudnice upoznaju sa onim šta ih čeka, smanjuje se napetost i strah od porođaja.  Odlaskom u porodilište žene vide gde će se poroditi, porođajnu salu i za njih to više nije nepoznanica, a to je cilj časa, objašnjava Ksenija Vujković Lamić.

  Preporučuje se, dodaje Vujković Lamić, da buduće majke Školu počnu da pohađaju sa navršenih 28 nedelja trudnoće.

  —Osim toga u školi se rade i vežbe disanja, relaksacija i vežbanje mišića. Trudnice koje pohađaju Školu za trudnice postaju smirenije, sigurnije, dobiju predznanje, naravno samo teoretsko, ali ipak imaju saznanja kako postupati sa bebom i spremne su na sve ono što ih čeka na samom porođaju, ali i da sarađuju sa koleginacama akušerkama tokom porođaja, dodaje Vujković Lamić.

  Tokom pohađanja Škole za trudnice, majkama se na jednom času priključuju i budući očevi.

  —Imamo knjigu utisaka u kojoj buduće majke i očevi ostavljaju svoje komentare, sugestije, pohvale, kritike. Jedna od najzanimljivijih sugestija je to što su očevi napisali, a često to i kažu da se osećaju „ugroženi“ i da žele u Školi za trudnice da jedan čas bude posvećen samo njima. Budući očevi uglavnom se na času uče sticanju veštine nege novorođenčeta (kupanje, presvlačenje), oni su ženama velika podrška, a neki od njih čak i prisustvuju porođaju, nastavlja Ksenija Vujković Lamić.

  Interesovanje budućih majki za Školu za trudnice svake godine je sve veće, mada, kako kaže naša sagovornica, još uvek ima žena koje ne znaju da ona postoji.

  —Trudnice za „školicu“ saznaju u Dispanzeru za žene, ali najčešće u međusobnim kontaktima i preporukama. Iskustva majki koje su je pohađale su pozitivna. Škola počinje sa radom svakog prvog ponedeljka ili utorka u mesecu. Sve zainteresovane trudnice mogu da se prijave tokom celog meseca u Patronažnoj službi ili na telefon 552-791, objašnjava Ksenija Vujković Lamić.

  Na prvom času druge grupe, februarske Škole za trudnice, na kome smo i mi prisustvovali bilo je šest budućih majki, a među njima i dr Ingrid Latinović, lekar opšte prakse, koja očekuje svoje prvo dete.

  —U Školu za trudnice sam počela da idem na preporuku svoje drugarice. Jeste da sam lekar i da sve teoretski znam šta me čeka, ali ovde se psihički pripremamo za porođaj, a ono što je najvažnije družim se sa drugim trudnicama, delimo savete jedna drugoj i podržavamo se. I moje koleginice su takođe pohađale Školu za trudnice i zbog njihovog pozitivnog iskustva sam i ja ovde, kaže dr Ingrid Latinović.

  Svaka buduća majka trebalo bi da pohađa Školu za trudnice.  Zbog sebe. Jer, jedino stručno lice može da joj ulije dovoljno samopouzdanja, da je smiri i pripremi za sve ono što je čeka na porođaju i nakon dolaska bebe na svet.

  Vesna Ivošević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja