Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Seti se svaki dan
  21.02.2015.

  Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

  • Lekari u Subotici tvrde da do novembra prošle godine u Severnobačkom okrugu nije bilo smrtnog ishoda od maligne bolesti u starosnoj kategoriji do 18 godina

  U Subotici je u nedelju, 15. februara, nizom manifestacija obeležen Međunarodni dan dece i adolescenata sa malignim oboljenjima.  Nacionalno Udruženje dece obolele od raka „NURDOR" pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a u saradnji sa Unijom srednjoškolaca i Kancelarijom za mlade Grada Subotice, tim povodom organizovalo je dobrotvornu akciju na Trgu Slobode.

  2064_1.jpg

  - Naše Udruženje ima četiri roditeljske kuće, dve u Beogradu i po jednu u Novom Sadu i Nišu za smeštaj ove dece te nam je svaka donacija veoma značajna - rekla je tom prilikom Marina Ćelasa, volonterka „NURDOR-a".

  Prema rečima Teodore Pavković, ispred Unije srednjoškolaca, akcija je trebalo da se sprovede samo u Beogradu, obzirom da se u tom gradu nalazi većina Unijinih kapaciteta, ali se Subotica ipak svesrdno uključila u istu.

  - Kao članica Upravnog odbora UNSS-a nisam mogla da dozvolim da Subotica ne učestvuje u ovoj akciji. Iako je Unija pokrenula ovu inicijativu, ogromnu pomoć pružila je Kancelarija za mlade grada Subotice i njeni izvanredni volonteri. Oni su naime, nekoliko večeri, nakon škole, do kasno u noć ostajali u Kanelariji i vredno radili, istakla je Pavkovićeva.

  Povorka „Podrška šetnjom" organizovana je od Hale sportova do Trga slobode. Aktivnosti na Trgu bile su propraćene većim brojem sugrađana koji su prihvatili "besplatne zagrljaje" koje su volonteri davali, a mnogi su i donirali novac kupujući balone.  Sa Sunčanog sata simbolično su u popodnevnim satima u nebo pušteni baloni, čemu su prisustvovali, u ime Grada Vjekoslav Ostrogonac, član gradskog veća zadužen za omladinu, turizam i sport i Dejana Baltes, koordinatorka Kancelarije za mlade.

  - Neizmerno sam ponosna na mlade kako su osmislili i realizovali ovu inicijativu koja je zaista plemenira. Važno je podržavati mlade i njihovo uključivanje u zajednicu i negovati volonterizam i aktivizam - istakla je Baltesova.

  Ono što su posetioci mogli videti je i demonstracija aka - karatea i simbolično prodavanje ukrasnih teglica u cilju prikupljanja humanitarne pomoći za decu i adolescente obolele od maligniteta.  Prikupljeni novac prema rečima organizatora biće uplaćen na račun organizacije "Čika Boca" i iskorišćen za organizovanje Kampa za decu sa malignim oboljenjima.  Prema informacijama iz Kancelarije za mlade Subotice, u ovoj akciji prikupljeno je oko 5.768 dinara.

  Bez smrtnih slučajeva od raka kod dece

  Prema podacima subotičkog Zavoda za javno zdravlje, tokom 11 meseci 2014. godine u Severnobačkom okrugu nije bilo smrtnog ishoda od maligne bolesti u starosnoj kategoriji do 18 godina.  U Nacionalnom Udruženju roditelja dece obolele od raka "NURDOR" kažu da svakog dana u Srbiji jedno dete oboli, a svake nedelje jedno umre od raka. U Srbiji se od raka godišnje leči oko 500 dece, a najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 80%.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja