Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Kada mladi „urliču”
  22.02.2015.

  "Urlik" - grupa za razvoj kulturnog aktivizma

  • „Mladima je dosta kiča i šunda, vreme je za intenzivan kulturni aktivizam.  Mi nastavljamo sa radom sa više entuzijazma nego ranije i nećemo odustati od postavljenih ciljeva”, poručuju iz Urlika - grupe za razvoj kulturnog aktivizma.

  2067_1.jpg

  Nakon prvih šest meseci postojanja i rada Grupe UrLiK tokom 2014.godine ova neformalna grupa nastavlja sa radom.  Iako se njihov program pokazao kao dobar, mnogi su bili skeptici i nisu im predviđali opstanak, međutim desilo se baš suprotno.  Grupa UrLiK i u 2015. godini nastavlja sa aktivnostima i kako naši sagovornici kažu oni nastavljaju da rade sa više entuzijazma nego ranije i neće odustati od postavljenih ciljeva. „U sve ovo smo ušli čista srca, da bi smo pomogli mladima da nađu svoje mesto u svetu umetnosti.  Jedan osmeh zadovoljstva na licu mlade osobe je vredan uloženog truda" rekao je Janoš Sekereš Jáne.

  Urlikov(n)a sedmica

  „Ono što je u planu za februar je nešto sasvim drugačije od onoga što smo do sada radili.  U periodu od 27. februara do 6. marta, u saradnji sa Modernom galerijom "Likovni susret" i Kancelarijom za mlade grada organizujemo program pod nazivom "Urlikov(n)a sedmica".  Ovaj naziv je nastao iz činjenice da je dogovoreno da traje sedam dana i da je ovo sedmi "Ur- LiK" po redu ako ne računamo naše predstavljanje na pratećem programu festivala Omladina.  Javnosti će se predstaviti mladi umetnici iz Subotice, ali i iz Bajše, Panonije i Sombora.  Posetioci će imati priliku da vide radove mladih slikara, Ljubomira Atanackovića, Jelene Sikman, Ene Gergić, Helge Alaker, Dore Sentpeteri, Laure Guljas Oldal, Emila Kovača, Dore Dožai, Moric Ildiko i Dražene Tkalac. Probno predstavljanje ove izložbe smo imali u novembru i zbog dobrog odziva smo odlučili da organizujemo veliku izložbu u najlepšem prostoru u gradu i na taj način damo podršku mladim kreativcima“, istakla je Lea Rožumberski predstavljajući naredne aktivnosti Grupe UrLiK, i dodala da je svečano otvaranje „Urlikov(n)e sedmice“ u petak 27. marta u 19 časova.

  Osim navedenog, Grupa Ur- LiK je otvorila poetski konkurs na temu "Slikanje rečima", koji se zatvara 21. februara u ponoć.  Na E- mail konkurs.urlik@ gmail.com se šalje po jedna pesma, koja ne sme biti duža od 25 redova sa naslovom i proredima.  Detaljan tekst poziva zaintresovani mogu naći na UrLiKovoj fejsbuk stranici. Pesme koje stignu u ovom periodu će biti projektovane putem video projektora tokom trajanja manifestacije, dok je za 3. mart planirano pesničko veče na kojem će se čitati odabrane pesme.

  Za kraj Urlikov(n)e sedmice, 5. marta, posetioci će imati priliku da uživaju u muzici mladog Stefana Jacksa Mlađenovića i akustičnom performansu sjajnog Armanda Mesaroša , dobro poznatog subotičkoj publici.  Kao i poetsko veče tako i muzički program počinje u 19 časova. UrLiK van svih okvira - UrLiK u Bačkoj Topoli Za 7. mart Grupa UrLik najavljuje umetničko veče u Bačkoj Topoli u saradnj sa udruženjem „Izlog ideja“ u istoimenom klubu. Kako je Janoš Sekereš Jáne istakao, najzaslužniji za organizovanje ove večeri i pružanje prilike za druženje sa mladim talentima iz Bačke Topole je Alekdsandra Belančić, aktivistkinja Grupe za razvoj kulturnog aktivizma Ur- LiK.Programi koje organizuje ova neformalna grupa u sklopu njihova tri segmenta, književni klub, dramska scena i umetničke večeri, deluju osvežavajuće za kulturni život u Subotici, a da li će ovo biti UrLiKova godina, to nam predstoji da vidimo.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja