Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Žene i dalje nedovoljno savesne
  23.02.2015.

  Iako su rezultati realizacije Nacionalnog skrininga raka dojke u prošlog godini pokazali da je stopa odziva na pregled nešto veća nego u 2013.

  • Pravo na skrining pregled i mamografiju imaju pozivane žene bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje, tvrde nadležni

  dr Nada Kosić BibićSubotica ulazi u prvu godinu drugog ciklusa skrining pregleda dojki kod žena. Trenutno se pozivaju žene koje nisu pozvane u prvom ciklusu, a na mamografsko snimanje se pozivaju žene rođene 1949. godine. Kako tvrde u subotičkom Zavodu za javno zdravlje, pravo na skrining pregled imaju sve žene bez obzira da li imaju osiguranje ili ne, a svim ženama će biti urađena i mamografija.  Realizacija Nacionalnog skrininga raka dojke u Subotici u drugoj godini prvog ciklusa prema rečima koordinatora ovog Projekta, ocenjuje se uglavnom kao rutinska aktivnost.

  U prilog tome govore činjenice da je u 2014. godini u Dom zdravlja pozvano 6.035 žena pozivnim pismima, dok je patronaža pozvala 2.629 žena posetom na kućnu adresu. U planu je bilo da se pozove 1.000 žena, čime je realizacija pozivanih trebalo da bude 75 odsto, a u prošlog godini taj postotak bio je 60,4 odsto.

  - Prema važećim kriterijumima skrininga isključeno je 646 žena, 856 se odselilo ili je sa nepoznatim adresama. Od svih pozvanih žena 2.055 je pristalo da uradi mamografiju, a 2.043 ih je uradilo mamografiju. Procenat urađenih mamografskih pregleda u odnosu na pozvane žene je 33, 9 odsto i nešto je veći ako se oduzmu isključene žene i one čije adrese nismo pronašli.  Od 2.043 urađene mamografije, sve su očitane a kod 34 nalaza je postavljena sumnja na patološki proces - kaže dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine u subotičkom Zavodu za javno zdravlje i koordinator za skrininge u toj ustanovi.

  U Bolnici od karcinoma dojke prošle godine operisano 14 žena

  U subotičkoj bolnici je u 2014. godini kod 12 žena otkrivena maligna bolest dojke, kod dve su ustanovljene maligne promene na dojci, dok je 14 operisano. Određen broj žena je upućen na dodatnu dijagnostiku u Institut u Sremskoj Kamenici.

  Lekari tvrde da je svest o važnosti pregleda dojki bar dva puta godišnje izuzetno bitna, ali i upozoravaju da veliki broj Subotičanki i dalje nema naviku na ovu vrstu preventivnog pregleda. Takođe, značajan problem u realizaciji skrininga predstavlja i netačnost adresa iz baze podataka za pozivanje žena. Dobijanje povratnih informacija o ženama sa dodatnom dijagnostikom još uvek ne funkcioniše prema tvrdnjama nadležnih kako bi trebalo prema Nacionalnom programu, tvrde nadležni.

  - Stopa odziva na skrining pregled u prošlog godini nešto je veća u odnosu na 2013.godinu, ali je i dalje nezadovoljavajuća.  Celokupan zdravstveni sistem Subotice je angažovao raspoložive kapacitete za realizaciju skrininga na rano otkrivanje raka dojke i ulagao napore u motivisanost žena. Potrebno je međutim u ovoj godini, još više raditi na unapređenju ovih aktivnosti kako bi se ženama skrining prikazao što jednostavnijim. Tu treba obratiti posebnu pažnju na bolju komunikaciju i dobijanje povratnih informacija sa tercijarnog nivoa gde se realizuje dodatna dijagnostika i lečenje - navodi dr Kosić Bibić.

  Lekari podsećaju da ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, šansa za izlečenje primenom poštednih hiruških metoda, je mnogo veća, oporavak brži, a kvalitet života bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja