Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Sve i svašta da poleti dječja mašta
  25.02.2015.

  Poznata subotička pesnikinja i slikarka Nedeljka A. Šarčević promovisala svoju četvrtu knjigu

  U petak, 13. februara u prepunoj sali HKC „Bunjevačko kolo”, poznata subotička pesnikinja i slikarka Nedeljka A. Šarčević, promovisala je svoju četvrtu zbirku pesama „Sve i svašta da poleti dječja mašta”.

  2081_1.jpg
  Nedeljka A. Šarčević

  Prema rečima autorke, njeno poslednje ostvarenje namenjeno je dečijem uzrastu, a sadrži šaljive pesmice, stihove, male bajke, pitalice i zagonetke i slične teme, koje deca inače jako vole.

  Za naš list rekla je da je inspiraciju za svoju knjigu našla u druženju sa decom od prvog do četvrtog razreda koje je obilazila po subotičkim školama prošle i pretprošle godine.

  2081_2.jpg— Iako u to vreme knjiga još uvek nije izašla, družila sam se sa decom, pa i onom sa posebnim potrebama, čitajući im svoje stihove, da bih mogla da oslušnem kako reaguju na moje rime.  To iskustvo mi je kasnije mnogo pomoglo da dovršim svoju četrvtu knjigu, koja je izašla iz štampe krajem prošle godine — ispričala nam je pesnikinja.  Dodala je da je družeći se sa decom i čitajući pesme koje imaju u svojim obaveznim udžbenicima stekla utisak, da su malo preozbiljne i bez dovoljno rime za njihov uzrast, te je i to bio jedan od razloga zbog čega se u svojoj knjizi bavila dečijom maštom.

  Nedeljka A. Šarčević pisanjem, a i slikanjem, bavi se već četrdesetak godina, a svoju prvu knjigu izdala je 1995. godine, u vreme kada je od strane ustanove „Naša radost” bila angažovana da obilazi predškolske ustanove u gradu i uspostavi druženje sa mališanima u vrtićima. Deca su je stalno zapitkivala kada će izdati knjigu i tako je i nastala njena prva zbirka „Što bi bilo kad bi bilo”. Ubrzo potom, usledile su još dve knjige.

  — Druga i treća knjiga, koje su izašle 2007. i 2009. godine, „Disnotor i prelo”, „Zimski mirakule”, govore o zimskim običajima u Subotici i u okolini, na salašima, koje su napisane hronološki i u šaljivom tonu. Nisam imala veze sa ovim običajima, ali je moj suprug odrastao na salašu i uvek mi je, a pogotovo u zimskom periodu pričao o njima a ja ih radosno slušala. Vremenom sam ih upoznala, proučila iz ugla dece i odraslih i tako su i nastale moje druge dve knjige.  Obe je jako lepo ilustrovala naša poznata slikarka u naivi Cilika Dulić Kasiba, koja je takođe odrasla na salašu i nosi ih u duši, tako da tačno zna da oseti pesmu i oslika je — ispričala nam je Nedeljka.

  Najnovija knjiga „Sve i svašta da poleti dječja mašta” Nedeljke A. Šarčević, može se naći u knjižari „Danilo Kiš”, suvenirnici ispod Gradske kuće i kod autorke lično.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja