Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Do kraja godine na raspolaganju 75 miliona evra
  01.03.2015.

  Udruženje seljaka Subotice predstavilo inovativnost u sistemu podsticaja – uvođenje IPARD II programa

  Udruženje seljaka Subotice održalo je konferenciju pod nazivom „Inovativnosti agrarnog i ruralnog razvoja u 2015. godini“ koja je bila namenjena poljoprivrednicima, farmerima, Udruženju poljoprivrednika regiona, predstavnicima institucija, komora i agrarnim preduzetnicima.

  2095_1.jpg—Inovativnost u čitavom sistemu je uvođenje IPARD II programa, koji u procesu priključenja EU predstavlja predpristupni fond EU za podsticanje agrarnog i ruralnog razvoja u kojem u ovom trenutku ima 175 miliona evra, što je po prvi put programski dostupno proizvođačima u našoj zemlji. Ovi izvori finansiranja će do kraja godine biti dostupni i našim poljoprivrednicima, kada se očekuje i raspisivanje prvih konkursa, kaže Arpad Kiš, predsednik Udruženja seljaka Subotice.

  Udruženje seljaka je prvo predstavilo mogućnost korišćenja IPARD sredstava iz prostog razloga što je priprema dokumentacije za učešće na konkursu u našim uslovima dugotrajna i traje čak i do šest meseci.

  —To je razlog zbog koga smo već sada počeli sa upoznavanjem poljoprivrednika o mogućnostima korišćenja IPARD sredstava, a iznos koji može da se dobije je od 60 do 70 odsto povratnih sredstava, za mlade poljoprivrednike 65 odsto, a za područja sa posebnim potrebama 70 odsto. To praktično znači da će potražnja sredstava iz ovog fonda zavisiti od kreditne sposobnosti poljoprivrednika, jer je teško prvo uraditi projekat i sve isfinansirati, ali su sredstva koja se dobiju iz fonda značajna, rekao je Kiš.

  O mogućnostima kreditiranja poljoprivrednika govorili su predstavnici Razvojnog fonda APV, Garancijskog fonda, IPARD II nacionalni i razvojni program i mere podrške agrarnog i ruralnog razvoja 2015. godine predstavio je Aleksandar Bogunović iz Ministartva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

  —U ovom trenutku Fond za razvoj poljoprivrede ima otvorene konkurse za kredite pod povoljnim uslovima, koje raspisuje dva puta godišnje. Fond za razvoj poljoprivrede grada Subotice, koji je osnovan 2004. godine takođe nudi povoljne kredite poljoprivrednicima.  Razvojni fond APV je izložio čitavu paletu podsticaja i kreditiranja poljoprivrednika (na primer za izgradnju silosa, kupovinu zemljišta).  Garancijski fond AP Vojvodine se predstavio sa svojom paletom podrške poljoprivrednim proizvođačima uz naznaku da je ovaj fond neprekidno otvoren za poljoprivrednike i da se stalno može konkurisati, dodao je Arpad Kiš.

  Prema njegovim rečima, Udruženje seljaka je očekivalo da će se unaprediti i nacionalni program za razvoj poljoprivrede u 2015.  godini.

  —Okvirno nam je naznačeno da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u okviru nacionalnog programa podržati samo male poljoprivredne proizvođače (koji poseduju do 20 hektara zemlje) , a veća i jača gazdinstva će bti podržana iz IPARD programa, rekao je Arpad Kiš.

  Održavanje konferencije je samo prvi korak u predstavljanju IPARD II programa poljoprivrednim proizvođačima.

  —I dalje ćemo putem radionica tumačiti poljoprivrednicima i potencijalnim korisnicima mogućnosti korišćenja sredstava iz ovog fonda da bi se znali pripremiti.  Osim podsticaja poljoprivredne proizvodnje sredstva fonda mogu da se koriste i za ruralni razvoj (seoski turizam, opremanje objekata, smeštajnih jedinica, povećanje kapaciteta, restorana) koji bi privukao turiste, rekao je Arpad Kiš.

  Konfenerenciji je prisustvovao i Atila Juhas, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji je prisutne upoznao sa aktuelnostima u radu ministarstva, prepremi zakonskih akata i dokumenata koji se tiču poljoprivrednika i lokalnog stanovništva.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja