Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Informisanje učesnika u saobraćaju
  18.11.2013.

  Da bi naše vozače što adekvatnije informisali o potrebama posedovanja kvalitetne opreme za vožnju, upozorili na postojeće aktuelne zakone i time sprečili broj saobraćajnih udesa, kontaktirali smo Saobraćajnu upravu policije koja nam je ovom prilikom izašla u susret dajući svim potencijalnim vozačima detaljna uputstva vezana za sigurnost u saobraćaju, kako njihovu samu, tako i ostalih učesnika na putevima.

   210_1.jpg

  1.Šta sve spada u zimsku opremu i šta je obavezno da vozači poseduju u prtljažniku svog vozila osim lanaca za sneg?

   

  Zakonodavac je propisao da zimska oprema zavisi od vrste vozila. Tako zimska oprema putničkog vozila i teretnog vozila do 3500 kg najveće dozvoljene mase podrazumeva:

   

  1. Pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow, Winter ili sa oznakom pahuljice *) na svim točkovima vozila i

  2.Lance, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka.

   

  Propisana dubina gazećeg sloja pneumatka za zimsku upotrebu je najmanje 4 mm i savetujemo građane da pre postavljanja zimskih pneumatika provere propisanu dubinu.

  Zimska oprema, teretnih vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3500 kg i autobusa, podrazumeva:

  1. Lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka i

  2. Lopatu, osim vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

   

  2.Da li zimske gume, sve četri, moraju biti stalno na točkovima od 01.11.2013. do 01.04.2014. godine ili samo kada je sneg ili poledica?

   

  U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Lanci odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije mogu biti postavljeni na točkove, na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg“, samo kad je kolovoz prekriven snegom. Ovo praktično znači da, ukoliko su povoljni vremenski uslovi, odnosno na kolovozu nema snega, leda ili poledice, vozači ne moraju imati zimsku opremu.

  Osnovna funkcija pneumatika je da vozilu obezbedi što kraći zaustavni put i da ono bude upravljivo. Primenom zimskih pneumatika na temperaturama ispod 7ºS, njihova funkcija je ispunjena, dok ostali pneumatici na navedenim temperaturama postaju plastični, povećava se njihov zaustavni put i vozilo postaje neupravljivo, što direktno utiče na bezbednost saobraćaja.

   

  Napominjemo da su zimski pneumatici propisani samo za putnička vozila i teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3500 kg.

   

  3.Da li je montaža lanaca za sneg obavezna samo na pogonskim točkovima na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca za sneg kada je sneg na kolovozu?

   

  Saobraćajni znak II-39 „lanci za sneg“ označava deo puta na kome motorna vozila, osim motocikla, mopeda, lakih tricikala, teških tricikala, lakih četvorocikala, teških četvorocikala, radnih mašina, traktora i motokultivatora, moraju na pogonskim točkovima imati lance za sneg kad je na kolovozu sneg. Ukoliko deo puta nije označen saobraćajnim znakom „lanci za sneg“, vozač sme postaviti lance za sneg na pogonske točkove samo ukoliko je kolovoz prekriven snegom. Pošto na teritoriji Grada Subotice nema postavljenog znaka „lanci za sneg“ vozači smeju postaviti lance na pogonske točkove ukoliko je kolovoz prekriven snegom.

   

  4.Da li je potrebna upotreba lanaca i u naseljima i da li vozači koji ne napuštaju naselja moraju da ih poseduju u prtljažniku?

  U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije, te ih ukoliko ne napuštaju naselje ne moraju imati u svom prtljažniku.

  S.Đ. - V.Đ.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja