Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Mladi treba da donose svoje odluke
  05.03.2015.

  U Dečijem pozorištu premijerno izveden srpski rijaliti šou „Kuća Velikog rata”

  U organizaciji beogradskog Centra za ljudska prava i subotičkog Udruženja balkanskih umetnika, u Dečijem pozorištu u četvrtak, 19. februara, premijerno je izvedena interaktivna predstava „Kuća Velikog rata". Subotica je prvi grad gde je predstava izvedena a nakon nekoliko gradova u Srbiji, za kraj je ostavljeno da se prikaže u Beogradu.

  2113_1.jpg- Iako je naslov predstave "Kuća Velikog rata", to ustvari nije predstava o velikom ratu iako je jubilej bio ove godine.  Nastala je u radu sa mladim ljudima kroz jedan procesni rad kojeg mi definišemo kao primenjeno pozorište, a govori o netoleranciji i netrpeljivosti na nacionalnoj osnovi. Zanimljivo je da tekst za predstavu nije donesen i napisan ad hock, nego smo ga zajedno stvarali u toku procesa rada. Sve je bazirano na osnovu iskustava, dokumentarnih priča do kojih smo dolazili a pri tom stavljeno u formu rijaliti šoua jer je on blizak mladim ljudima, a s druge strane predstavljalo nam je jasnu nedvosmislenu metaforu jer se danas mladima mnogo manipuliše kada je u pitanju osećanje nacionalne pripadnosti, koje dolazi odozgo, a mi smo ga eto nazvali Veliki rat - rekla je Aleksandra Jelić, rediteljka predstave iz Beograda.  U prepunoj sali Dečijeg pozorišta, subotička publika imala je priliku da na šaljiv način vidi težak teret predrasuda mladih ljudi u Srbiji koje oni dobijaju u nasleđe od svojih roditelja učesnika ili svedoka ratova devedesetih godina, ali i na koji način kroz političku i medijsku manipulaciju bivaju lako i brzo uvučeni u beskrajne krugove mržnje jednih prema drugima.

  Ovaj nesvakidašnji srpski rijaliti šou ipak na kraju ima optimističnu poruku ka budućnosti, sa porukom da mladi uprkos velikim pritiscima, moraju i imaju snage da pruže otpor i odluče se za drugačije izbore i perspektive.

  Udruženje balkanskih umetnika organizovaće u petak, 27.  februara u Velikoj većnici gradske kuće, humanitarni koncert „Tamburice, Srem, Orkestra”, sa početkom u 20 časova i 30 minuta.  Prihod od prodaje ulaznica namenjen je deci oboleloj od malignih bolesti.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja